Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
10. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země opět ujala role porotkyně. Zkušená cukrářka tak nejen hodnotí amatérské pekaře, ale také jim svými postřehy pomáhá ke zdokonalení. Stejně to dělá i na kurzech, které vede, nebo ve svých kuchařkách. V nich lze najít mnoho zajímavých receptů.
Jaké ořechy a ovoce použít
Jedním z nich je i ten na mandlový chlebíček. Ten je de facto zvláštní verzí velikonočního beránka. Míša Landová si totiž zatím nevybrala žádnou formu, která by jí vyhovovala. „Dost beránků vypadá po upečení dost děsivě,“ vysvětlila pro Toprecepty.cz renomovaná cukrářka.
Mohlo by vás zajímat
Mandlový chlebíček s ořechy a sušeným ovocem
Na přípravu lahodného moučníku podle Míšy Landové budete potřebovat: 170 g polohrubé mouky, 160 g moučkového cukru, 130 g mandlové mouky, 130 g másla, 4 vejce velikosti M, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 130 g smetany ke šlehání 33%, 100 g ořechů (vlašské, pekanové, mandle, pistácie), 100 g sušeného ovoce (meruňky, višně, brusinky, švestky), máslo a mouku na vymazání formy.
Jak na to?
- V míse utřete lehce nahřáté máslo s cukrem do pěny, postupně přidejte jedno celé vejce a tři žloutky.
- Následně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandlovou mouku, smetanu, sekané ořechy a ovoce. Dobře promíchejte.
- Zbývající tři bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně vmíchejte do těsta. Těstem naplňte chlebíčkovou formu o rozměru 30×11 cm (nebo třeba formu na beránka), předem vymazanou máslem a vysypanou moukou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 40-45 minut. Špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený.
- Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladící mřížku.
Tipy populární cukrářky:
- máslo si lehce nahřejte, aby šlo dobře našlehat
- na přípravu použijte skleněnou či porcelánovou mísu, také nahřátou, je lepší, než nerezová, která je hodně studená
- vejce a žloutky přidávejte postupně a pozor, nesmí být studená, jinak by se vám máslo srazilo
- nahřát si můžete i mouku, stačí pár minut v troubě
- mandlovou mouku a vlažnou smetanu přidávejte na střídačku
- ovoce a ořechy přisypte až na konec, klidně i posekané na menší kousky
- úplně na závěr vmíchejte stěrkou po částech ušlehaný sníh
- po upečení nechte chlebíček ve formě chladnout, teprve pak opatrně vyklopte
Náš tip: Vyzkoušet můžete podle našeho videoreceptu i vynikajícího biskupský chlebíček:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako… Číst více
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Když není doma nic k jídlu, listové těsto je v mrazáku vždycky - říkala naše babička. Z listového těsta lze totiž připravit menu na celý den a… Číst více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Domácí jogurt Nejprve ohřejeme mléko. Čerstvé a domácí mléko přímo od farmáře je nutné zahřát na 90–93 °C po dobu 5 minut. Pokud tento krok… Číst více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku.… Číst více
Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček… Číst více
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
Křupavé pastéis de nata jsou nejslavnějším… Číst více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více