Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dieta podle horoskopu: Beranům pomůže skořice, Blíženci by měli vsadit na maso a Raci budou muset počítat kalorie
Zdroj: Profimedia

Přibrali jste během svátků pár kilo navíc? Rozhodli jste se tento rok konečně zatočit s nadváhou? Vyzkoušejte dietu podle znamení zvěrokruhu. Ostatně, slovo dieta pochází z řeckého diaita, což znamená „způsob života“. Nejde tedy jen hubnutí, ale o změnu životního stylu. Budete mile překvapeni, jak tyto diety fungují.

Jak shodit kila podle znamení?

Znamení, ve kterých jsme se narodili, se sdružují do čtyř základních živlů: oheň, vzduch, voda a země. Pokud jednotlivé skupiny budeme charakterizovat, tak:

Oheň znamená energii a sílu.

Voda, to je nekonečnost, poddajnost a očista.

Vzduch představuje přemýšlení a rozum. 

Země je živlem pevnosti, práce, ale i moudrosti.

A co jednotlivým živlům prospívá a co by měli zařadit do jídelníčku?

Ohnivá znamení

  • Beran (21. března – 19. dubna)
  • Lev (23. července – 22. srpna)
  • Střelec (22.listopadu – 21. prosince)

Ohnivá znamení jsou známá svou energickou a dynamickou povahou. Chcete-li sladit svůj jídelníček s astrologickými poznatky, zaměřte se na potraviny, které zahřívají a povzbuzují. Zahrňte do svých jídel koření, jako je kajenský pepř, zázvor a skořice. Zařaďte grilovanou nebo pečenou zeleninu a libové bílkoviny, které dodají energii a podpoří váš aktivní životní styl.

A jaké diety pomáhají?

Rychlé výsledky přináší jídelníček zaměřený na radikální omezení sacharidů a zároveň na zvýšeném příjmu tuků. Jde například o známou keto dietu, která přináší rychlé výsledky. Podle webu vitalia.cz  se organismus dostane do stavu řízené ketózy a začne intenzivně spalovat tukové zásoby.

Tímto způsobem lze skutečně zhubnout. Tento styl stravování není vhodný pro každého a měli byste tuto dietu držet pouze pod dohledem odborníka. Jakmile dosáhnete požadovaného snížení váhy, lékař nebo nutriční specialista vám doporučí individuální plán stravování a cvičení.

Náš tip: Pokud si budete chtít při keto dietě zamlsat, připravte si sladký keto dortík.

Vzdušná znamení

  • Blíženci (21. května – 20. června)
  • Váhy (23. září – 22. října)
  • Vodnář (20. ledna – 18. února)

Vzdušná znamení jsou spojena s výrazným intelektem a schopností komunikace. Pokud patříte mezi jedno ze vzdušných znamení, zaměřte se na lehká a osvěžující jídla. Zařaďte různé druhy ovoce a zeleniny, zejména ty s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky a melouny. Bylinné čaje, například z levandule nebo meduňky, dokážou uklidnit mysl a napomoci duševní rovnováze.

A jaké diety pomáhají?

Tady se osvědčila tzv. Atkinsonova dieta, která doslova zakazuje hladovět. Maximální omezení příjmu sacharidů jen na 20 g denně a neomezené množství potravin bohatých na bílkoviny – tedy právě masa, mléčných výrobků, uzenin či vajec – tvoří základ jídelníčku.

Princip spočívá v tom, že sacharidy připravují tělo k fyzické aktivitě, a pokud k ní bezprostředně nedojde, zásoby „cukru“ se ukládají do tělesných tuků „na horší časy“. A když tělo sacharidy přijímat nebude, začne je spalovat z tukových zásob, a tak dojde k hubnutí.

Doporučuje se jíst často, ale nepřejídat se. Je třeba doplňovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu, preferovaným nápojem je voda, vhodné jsou bylinné čaje. Držet tuto dietu je sice možné neomezeně, ale jen u zdravých lidí, protože zatěžuje organismus.

Náš tip: Při této dietě si můžete připravit například šťavnaté maso se slaninou a sýrem podle našeho receptu.

Vodní znamení

  • Rak (21. června – 22. července)
  • Štír (23. října – 21. listopadu)
  • Ryby (19. února – 20. března)

Vodní znamení jsou hluboce intuitivní, emotivní a citlivá. Asi nepřekvapí, že v jejich jídelníčku by měly převažovat potraviny, které hydratují. Zahrňte do své stravy dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, zejména listové zeleniny a okurek.

Mořská zelenina, například řasy, jsou prospěšné díky bohatému obsahu minerálů. Z bylinných čajů jsou vhodné heřmánek či mučenka, které pomohou relaxovat.

A jaké diety pomáhají?

Tady se osvědčilo úplně obyčejné počítání kalorií. Aby to ale mělo žádoucí efekt, je potřeba vyhledat kalkulačky na prověřených zdravotních portálech, například na helthline.com, které pomohou nastavit ideální příjem kalorií. Přílišné snížení kalorií může poškodit zdraví a ztížit hubnutí a udržení hmotnosti.

Náš tip: Ani při počítání kalorií se nemusíte omezovat a můžete si dopřát nějakou sladkou dobrotu, například nízkokalorické bábovičky podle našeho receptu.

Zemská znamení

  • Býk (20. dubna – 20. května)
  • Panna (23. srpna – 22. září)
  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna)

Zemská znamení jsou praktická a stojí opravdu nohama na zemi. Na žádné velké výkyvy ve stravování si nepotrpí. Patříte-li mezi zemská znamení, zaměřte se na čerstvé ovoce a zeleninu, a to i na kořenovou a brambory, celozrnné výrobky a luštěniny. Čaj z heřmánku nebo máty peprné mohou být prospěšné pro podporu trávení.

A jaké diety pomáhají?

Zrozenci těchto tří znamení si na diety moc nepotrpí, na postupné upravení váhy jim pomáhá pravidelná strava, obvyklá ve Středomoří. Rychlé úbytky kilogramů neočekávejte, ale tloustnout nebudete a zlepší vám hladina cholesterolu v krvi. Základem středomořské stravy jsou vysoce kvalitní produkty, například olivový olej, čerstvé ryby, bio maso, ale také čerstvá zelenina a ovoce, chybět nesmí ani těstoviny. K pití se podává sklenka vína a hodně vody. Menší porce hlavního jídla bohatě doplněné zeleninou dostatečně zasytí a potlačují chutě na mlsání.

Náš tip: Vyzkoušejte středomořský recept, zeleninu zapečenou s pestem a feta sýrem.

Náš tip pro všechny: Všechna astrologická znamení si mohou pochutnat na salátu z červené řepy podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

nypost.com: The key to the diet that best works for you lies in your zodiac sign

astrotalk.com: Astrology and Nutrition: Aligning Your Diet with Planetary Influences

vitalia.cz: Průvodce dietami

healthline.com: How Many Calories Should You Eat Per Day to Lose Weight?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více