Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deep fried butter aneb Smažené máslo: Kousky másla v křupavém těstíčku jsou sladkým pouťovým hitem z Ameriky
Zdroj: Wikimedia Commons, By Collin Harvey from Grand Prairie, Texas, USA - Fried Butter., CC BY 2.0

Víte, že i máslo se dá smažit? V Americe na tom aspoň postavili jedno z populárních pouličních jídel, které se prodává skoro na všech velkých městských slavnostech a trzích. Vypadá jako malé koblížky a chutná prý jako ten nejvíc máslem potřený chléb vůbec.

Pro milovníky másla

Patříte k těm lidem, kteří si máslo na pečivo kladou v silných plátcích místo toho, aby je mazali, a nejraději byste je jedli samotné? Tak přesně to vám americká pochoutka deep fried butter umožní. A navíc ještě ve smažené formě. Jde vlastně o takový francouzský toast naruby. Máslo se totiž ukrývá pod vrstvou těstíčka, které kolem másla vytváří jakýsi obal, přičemž celý pokrm má podobu malých bochánků připomínajích naše koblihy

Americká pouťová specialita

Deep fried butter je specialitou slavností, kterých se v průběhu roku koná po celé Americe spousta. Tyto pompézní akce jsou vlastně takové naše Matějské poutě a kromě pouťových atrakcí lákají na stánky s mnoha převážně smaženými dobrotami. Američané jsou ve smažení mistry a jsou proslulí tím, že dokáží osmažit snad vše, a to od kuřecích křidýlek přes sýr až třeba po kyselé okurky. A smažené máslo je toho nejlepších důkazem. 

Rozhodně nic dietního

I když smažené máslo seženete snad na každé z těchto akcí, není to s tou jeho popularitou tak jednoznačné a u mnohých vzbuzuje trochu rozporuplné pocity. Tuto vydatnou a kalorickou smaženou pochoutku s výraznou máslovou chutí totiž nezvládne každý.

Navíc ji někteří odpůrci rovnou hanlivě označují jako poukaz ke kardiologovi nebo za dokonce za infarkt na talíři. I v tomto případě samozřejmě platí, že všeho moc škodí. Své příznivce si ovšem smažené máslo najde a rozhodně jich není málo. Důkazem budiž už i to, že jde o léty prověřenou dobrotu. Podobná máslová specialita, jíž se říkalo roast butter, totiž existovala již v 17. století.  

Pochoutka z Texasu

Novodobé smažené máslo deep fried butter pochází z roku 2009, kdy tuto pochoutku vymyslel jistý Abel Gonzales Jr. z Dallasu, jemuž se přezdívalo Fried Jesus (smažený Ježíš). Ten mražené máslo zabalil do těstíčka a pak je osmažil dozlatova a svůj vynález představil na slavnostech State Fair of Texas, kde za něj získal cenu za nejkreativnější jídlo.

Dodnes na ně nejčastěji narazíte právě v Texasu nebo na dalších slavnostech, třeba na South Carolina State Fair, Iowa State Fair v Des Moines a ve státě Ohio. V roce 2011 se smažené máslo dostalo i do Evropy, když je začali nabízet v jedné hospodě v skotském Edinburghu. 

Smažené máslo s čokoládou nebo skořicí

Pokud přemýšlíte, jak vlastně se dá máslo usmažit, tak vězte, že je to podobné jako třeba se smaženou zmrzlinou. Důležité je, aby bylo máslo dostatečně zmrzlé a ztuhlé, aby bylo možné je ponořit do těstíčka a následně osmažit, aniž by se vám všechno úplně nerozteklo. Postupem let začalo být deep fried butter obohacováno o další chutě, třeba o skořici do těstíčka, cukrovou polevu, čokoládu, zmrzlinu nebo smetanový sýr

Jak na domácí deep fried butter?

V případě, že patříte k těm, kteří si máslo neodpírají a cholesterol máte v pořádku, neváhejte deep fried butter ochutnat. Když už nic jiného, aspoň zjistíte, co na něm ti Američané mají. A jak je připravíte?

Budete potřebovat: ½ šálku světlého třtinového cukru, 1 a ½ lžičky mleté skořice, 1 ½ šálku studeného másla, nakrájeného na kousky o velikosti polévkové lžíce ve tvaru kuličky, 1 a ½ hrnku hladké mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička prášku do pečiva, ¼ lžičky soli,1 hrnek podmáslí, 2 vejce, 2 lžíce bílého cukru, 4 šálky rostlinného oleje nebo podle potřeby, moučkový cukr na posypání. 

  1. V misce smíchejte cukr a 1½ lžičky skořice. Každý kousek másla pak v této směsi obalte.
  2. Kousky másla položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Zmrazte do ztuhnutí, nejlépe přes noc.
  3. V misce smíchejte 1 hrnek mouky, 2 lžičky skořice, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce ušlehejte podmáslí, vejce a bílý cukr; přidejte směs mouky do směsi podmáslí a šlehejte dohladka. Postupně vmíchejte zbývající mouku, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta.
  4. Zahřejte olej ve fritéze nebo velké pánvi na teplotu 190 °C. Do středu každého zmrzlého kousku másla zapíchněte párátko. Ztuhlé máslové kuličky pak namáčejte do těstíčka a nechte okapat.
  5. Po dávkách opatrně vhazujte kousky másla v těstíčku do rozpáleného oleje a smažte dozlatova asi 2 minuty. Hotové máslové kuličky nechte okapat a případně ještě posypejte moučkovým cukrem. 

Náš tip: Osmažit se dá kdeco. Máte-li raději slané, můžete vyzkoušet tyto sýrové kuličky podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Deep-fried butter

Recipes.net: Deep-Fried Butter Recipe
Travelfoodatlas.com: Deep-Fried Butter History + Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více