Slavné české kuchařské knihy: Podle Rettigové, Sandtnerky i Kejřové se učily vařit a péct celé generace
2. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Přestože v současné době máme k dispozici spoustu možností, jak získávat nové recepty, a to řadu z nich zcela zdarma na internetu, tištěné kuchařské knihy se stále drží na výsluní čtenářského zájmu. A březen coby měsíc knihy je ideální příležitostí si některé z nich připomenout.
Od hliněných destiček po první tištěné sbírky receptů
Zřejmě úplně první „kuchařka“ na světě vznikla před více než čtyřmi tisíci roky a jde o pouhé seznamy ingrediecí bez postupu, které klínovým písmem na hliběné tabulky zaznamenali obyvatelé starověké Mezopotámie.
První sbírkou pouze kuchařských receptů je kniha „Küchenmeisterei“, která byla vytištěna v Norimberku koncem 15. století. Autor zůstal anonymní. První (a také anonymní) tištěnou kuchařku u nás s názvem „Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají“ vydal Pavel Severín z Kopí Hory.
Mohlo by vás zajímat
Naše Magdalena Dobromila
Přeskočme ale několik století a podívejme se do doby národního obrození, kdy i kuchařské knihy měly vlastenecký podtext. Ostatně zapálenou vlastenkou byla i Magdalena Dobromila Rettigová. „Domácí kuchařka“ byla poprvé vydána roku 1826 nakladatelstvím Jana Hostivíta Pospíšila v Hradci Králové.
Recepty M. D. Rettigové byly z dostupných surovin, relativně jednoduché a nenáročné. Rettigová v knize tematicky uspořádala více než 700 receptů. Za zmínku stojí, že Rettigová hojně využívala různé čerstvé bylinky a koření a snažila se beze zbytku zužitkovat suroviny a neplýtvat.
Mohlo by vás zajímat
Kdo navázal na Rettigovou?
Pozornost si zaslouží Františka Hansgirgová. Na svou dobu poměrně vzdělaná dáma s velkým rozhledem byla známou feministkou a také autorkou kuchařek a knih o tom, jak pečovat o domácnost. Nejznámější je její „Nová česká kuchařka“, která poprvé vyšla v roce 1863 a dočkala se řady dalších vydání.
Zapomenout nesmíme také na Anuši Kejřovou, která počátkem 20. století založila soukromou kuchařskou školu v Hradci Králové. Byla i plodnou spisovatelkou, v roce 1905 vydala knihu „Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti“ a populární byly i její „České moučníky“, „Dělnická kuchařka“, či „Česká vegetariánská kuchařka“ nebo „Domácí lékárna“.
Jméno Čeněk Zíbrt tak známé není, šlo o historika a etnografa, přesto je na tomto místě vhodné připomenout si jeho publikaci „Staročeské umění kuchařské: S původními obrázky“, která vyšla v roce 1927.
Marie Janů-Sandtnerová, které nikdo neřekne jinak než „Sandtnerka“, učila ve 20. a 30. letech na Vyšší dívčí škole ve Vodičkově ulici v Praze. Byla také autorkou řady kuchařek a příruček pro domácnost a propagátorkou zdravé výživy. Nejznámější je „Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů“, která vyšla v roce 1934.
Mohlo by vás zajímat
Všestranný Vilém Vrabec
Jeho příběh by vydal na televizní seriál. Chlapec z chudé rodiny, která si nemohla dovolit zaplatit mu studium, odešel po první světové válce do Berlína. Tam Vilém Vrabec pracoval jako aranžér v lahůdkářství Kempinski.
Po návratu mu dalo příležitost pražské lahůdkářství Lippert. Praha mu ale byla malá a mladý muž se vypravil získávat zkušenosti do světa - často jen za stravu a nocleh pracoval v nejlepších hotelech v Evropě jak pomocný kuchař.
V polovině 20. let 20. století nastoupil do slavného karlovarského hotelu Pupp, pak se za prací přesunul do Prahy a do Ostravy, kde vedl úspěšné kurzy vaření. Velký sen se mu splnil v roce 1929, kdy v Praze otevřel první kuchařské učiliště u nás.
Ve 30. letech pak Vilém Vrabec sestavil několik kuchařských knih, z nichž některé byly později přeloženy do několika světových jazyků. První byla „Studená kuchyně“ v roce 1931, populární pak dvoudílná „Teplá kuchyně“ z roku 1936.
Když bylo učiliště po roce 1948 znárodněné, Vilém Vrabec tam až do svého odchodu do důchodu zůstal jako řadový zaměstnanec a pak se věnoval psaní knih. Nejznámější je jeho „Velká kuchařka“, která vyšla v roce 1968, v několika publikacích uveřejnil i recepty na studené a teplé nápoje.
Vilém Vrabec zemřel v roce 1982, pouhý den potom, co odevzdal rukopis poslední knihy „Jihočeská houbařská kuchařka“.
Náš tip: Pokud teď máte chuť na poctivou českou kuchyni, uvařte si koprovou omáčku podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Magdalena Beranová: Tradiční české kuchařky: jak se vařilo před M.D. Rettigovou
kudyznudy.cz: Slavné české kuchařky aneb začalo to Rettigovou
vilemininozatisi.cz: Historické kuchařky online
cs.wikipedia.org: Vilém Vrabec
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Trápí vás špatné spaní a noční můry? Může za to i to, co jíte!
Už jste někdy usnuli, abyste se po chvíli… Číst více
Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?
Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k… Číst více
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Nejběžnější křehké těsto všichni určitě znáte jako těsto linecké, ale vsadím se, že ani různé slané i sladké koláče a páje nebo mřížkové koláče vám… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Co se zbytky čokolády Máme několik možností. Jednou a nejjednodušší z nich je nalámat figurky do ranní obilné kaše. Také můžeme s čokoládovými… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více