Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
30. 4. 2024 Vaření
Babiččiny blbouny neboli ovocné kynuté knedlíky patří mezi sladké poklady české kuchyně. Můžeme si je připravit s čerstvým ovocem, ale také s povidly nebo marmeládou podle toho, co máme k dispozici.
Jak na ovocné kynuté knedlíky
Blbouni, to je lidový název pro ovocné kynuté knedlíky. Možná jen okolo této klasické české dobroty obcházíme a netroufáme si na ni. Ale příprava není tak těžká, jak vypadá.
Ovocné kynuté knedlíky si můžeme připravit s čerstvým ovocem (jahody, švestky, borůvky, jablka), ale také s povidly nebo marmeládou. Pak už na ně patří i nějaká ta ozdoba. Stačí tvaroh, skořice, případně cukr a máslo. Výborný sladký oběd je hotov.
Mohlo by vás zajímat
Jak vařit ovocné kynuté knedlíky
Než dáme kynuté knedlíky vařit, je třeba je správně připravit. Není na škodu si občas připomenout, jak na to. Nejprve v mouce připravte kvásek z rozdrobeného droždí, trošky cukru a vlahého mléka. Po zhruba čtvrthodině vypracujte z mouky, vejce, soli a zbytku mléka hladké těsto a nechte ho v teple kynout asi hodinu. Jemně prohnětejte, vyválejte, vytvořte knedlíky a hotové ještě nechte zhruba 10 minut dokynout. Knedlíky se pak dají tepelně upravit dvěma způsoby.
- Vaření ve vodě. Knedlíky vložte do vařící vody a vařte podle velikosti 5-12 minut. V polovině vaření otočte vařečkou knedlíky, které vyplavaly. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchejte vidličkou.
- Vaření v páře. Na hrnec s vroucí vodou postavte cedník a pomastěte ho máslem nebo vyložte propíchaným pečicím papírem. Vložte knedlíky, zakryjte pokličkou a nastavte časovač na zhruba 20 minut (záleží na velikosti knedlíků). Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit babiččiny blbouny
Na zhruba 16 kusů potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka (dle potřeby), 21 g čerstvého droždí, 3-4 lžíce cukru moučka a 1 vejce. Náplň: švestky (meruňky, třešně, jahody), případně povidla. Na posypání: mletý mák, tvaroh na strouhání, moučkový cukr a trošku másla na přelití.
Jak na to? Do mísy prosejte mouku a do ní udělejte větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypte moukou a promíchejte obsah důlku. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny.
Do zbytku mléka přimíchejte vajíčko a vše přilijte ke kvásku a mouce. Vymíchejte hladké těsto. V teple nechte kynout asi hodinu. Pak těsto lehce prohnětejte a jemně vyválejte na válu posypaném polohrubou moukou. Větším hrnkem vykrojte kolečka. Do nich dejte ovoce, knedlík zabalte a v ruce dotvořte kuličku. Dejte stranou odpočívat asi 10 minut, aby ještě nakynuly.
Připravte si hrnec s vroucí vodou a dokynuté knedlíky dejte vařit. Trvá to zhruba 5-12 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočte, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto. Vyndejte je z vody děrovanou naběračkou a propíchejte je vidličkou. Na talíři knedlíky posypejte cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si babiččiny blbouny podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více