Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasně vláčný švédský dort kladdkaka je plný kakaa a hotový jej budete mít do půl hodiny
Zdroj: Freepik, freepik

Nejen svými skořicové šneky a mandlovým koláčem je vyhlášený švédský řetězec Ikea. Spousta lidí tam chodí i na jejich báječný čokoládový dort nebo spíš koláč kladdkaka. Však se také tento hříšně sladký dezert podle webu Taste Atlas řadí mezi nejoblíbenější moučníky světa. 

Koláč plný kakaa

Pokud máte v oblibě čokoládu, slavný švédský koláč kladdkaka si přímo zamilujete. Čokoládový nebo spíš kakaový je opravdu hodně, a navíc ještě poměrně sladký, přičemž hořké kakao aspoň trochu zmírňuje výraznou sladkost dezertu.

Na koláči je nejzajímavější jeho konzistence – koláč totiž vůbec není nadýchaný, ale naopak hodně hutný, což ho přibližuje neméně slavným americkým brownies.

Typický je tak pro něj měkký, až téměř tekutý střed a křupavý povrch. Podobá se tak rovněž dezertu nazývanému čokoládový fondant neboli lávový dortík, u něhož se po rozkrojení krásně rozlije čokoládový vnitřek po talíři. 

Právě tato specifická konzistence dělá z kladdkaky jeden z nejpopulárnějších dezertů nejen ve Švédsku, ale i jinde ve světě. A to vám přitom na její přípravu bude stačit pouhých šest ingrediencí kromě kakaa a cukru potřebujete už jen máslo, vajíčka, trochu mouky a případně vanilku nebo vanilkový cukr.

Za typickou mazlavost a lepivost moučníku může absence prášku do pečiva nebo jedlé sody v těstě. Z toho pak vychází i název kladdkaky. Slovo kladdig totiž ve švédštině znamená mazlavý, lepkavý nebo gumový. Právě odtud se odvozuje i původ dezertu. Říká se totiž, že vznikl za 2. světové války, když byl ve Švédsku nedostatek kypřicího prášku. 

Nejlepší je se šlehačkou a ovocem

V současnosti se kladdkaka dělá v různých verzích, třeba i z rozpuštěné čokolády nebo s kousky čokolády či s ořechy jako u brownies. Moučník je nejlepší teplý, kdy je čokoládový střed tekutější, výborně však chutná i studený ozdobený šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo ovocem. Nejvíc se k němu hodí jahody a maliny.

Na koláči je ovšem úžasné i to, že je jeho příprava velmi snadná, vše stačí jen smíchat a nalít do formy. Upečený je pak za pouhých 10-15 minut. Důležité hlavně je jej nepřepéct. Jen tak bude mít ten správný tekutý vnitřek. A jak tedy kladdkaku připravíte? 

Budete potřebovat: 100 g másla, 2 vejce, 4 lžíce kakaového prášku,90 g hladké mouky, 240 g cukru, 1/2 lžičky soli a 1 lžičku vanilkového cukru. 

  1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem a poté za stálého míchání přidejte rozpuštěné máslo. Nyní vmíchejte suché přísady: kakao, mouku, sůl a vanilkový cukr.
  2. Těsto nalijte do koláčové či dortové formy o průměru 23 cm a koláč pečte v troubě 10-15 minut. Vyjměte a podávejte nakrájený na kousky a ozdobený šlehačkou. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Kladdkaka
Tastaatlas.com: Authentic Kladdkaka Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie