Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
13. 6. 2024 Rozhovory a reportáže
Provozování food trucku si každý spojí s mladou kuchařskou krví, která chce zažívat dobrodružství a něco se v oboru naučit. U nás ovšem v dodávce s mexickými specialitami najdete překvapivě jednoho z nejzkušenějších a nejvýraznějších kuchařů poslední dekády. Radek Příhonský šéfoval během své kariéry v luxusních restauracích, vařil na ambasádách po celém světě pro krále i prezidenty. Teď si ovšem plní svůj sen.
Mezinárodní sláva
Radek Příhonský, jenž začínal v restauraci Zahrada v Opeře, vařil v karlovarském Grandhotelu Pupp, na velvyslanectvích v Dánsku, Izraeli, Mexiku, Indonésii a JAR a byl osobním kuchařem Karla Schwarzenberga i nyní dokazuje, že na perfektní kuchyni nemusíte nemusíte narazit pouze v luxusních restauracích.
Již čtvrtým rokem totiž provozuje TacoTruck Mex, který byl jeho snem již od roku 2002, kdy food truck spatřil v Londýně.
Když se renomovaný kuchař ohlédne za svou kariérou, vždy si vzpomene především na knížete Schwarzenberga, který mu umožnil připravovat menu pro významné osobnosti z celého světa.
Úplný základ Příhonského úspěšné kariéry však najdeme u něj doma. „K vaření mě přivedly především moje maminka, obě babičky a sestry mojí maminky. Vždy se vařilo dohromady a mně se líbilo, jak dámy ladně cestují po kuchyni a štěbetají. Hlavně jsem ale miloval to jejich jídlo,“ zavzpomínal pro Toprecepty.cz uznávaný kuchař.
Mohlo by vás zajímat
Nová kuchařská cesta
Po letech vaření na exkluzivních adresách a pro mocné a slavné se ovšem Radek rozhodl, že jeho kuchařské kroky povedou zcela jinou cestou. „Jakmile jsem někam vycestoval, velice mě zajímal tamější street food a vždy jsem se v této oblasti rád něčemu přiučil,“ vzpomíná Příhonský.
„Má první akce s TacoTruckem v únoru 2020 na Smíchovské náplavce byla úžasná. Navštívilo nás spoustu lidí a k mé radosti všem chutnalo. Sklidil jsem i pár pochval,“ dodává.
Po několika letech „na kolech“ by se do klasické restaurace vracel jen ztěžka. „Já „kamenný obchod“ nechci, protože kromě provozování Taco Trucku jsem také privátní kuchař. Teď si můžu svůj čas rozdělovat, a to by mi restaurace nedovolovala. Kamenný provoz je větší žrout času (smích),“ přiznává Příhonský pro Toprecepty.cz.
Žádný párek v rohlíku
Jídelníček, který chtěl Radek nabízet ve svém food trucku, neměl být obyčejný, proto se kuchař vydal na tři týdny do Mexika. „Můj důvod byl jasný, chci dělat opravdové Mexiko a ne nějaký Tex-Mex! Zažil a vyzkoušel jsem si toho opravdu spoustu - tacos všech druhů třeba i s beranem pečeným v zemi, nebo kůzlečí polévku,“ popisuje svou zkušenost kuchař. Zároveň přiznává, že u našinců zpočátku trochu narážel na neznalost autentické mexické kuchyně.
Jak opravdu chutná tato velmi zajímavá strava v podání Radka Příhonského, to můžete vyzkoušet na vlastní „ústa“ i vy na Apetit Pikniku, který se odehraje již tuto sobotu 15. června v pražské Grébovce.
Neustále se učit
Základem pro úspěšnou práci v gastronomii je podle Radka chuť se učit a vůle pracovat. „Jsem z generace, kdy jsme pro kuchařinu moc vzory neměli. Spíše jako mladý jsem zkušenější rychle předběhl,“ vzpomíná s tím, že ho baví současní začínající kuchaři.
„V květnu jsem na velvyslanectví v Kodani mohl vařit s Kristínkou Nemčkovou (vítězka MasterChef Česko 2020 - pozn.red.), která je Sous Chef v Geraniu, restauraci, co má tři michelinské hvězdy. Ve 22 letech je úžasná. Takových mladých kuchařů je po světě spousta a já se od nich rád učím,“ říká Příhonský pro Toprecetpy.cz.
Pro všechny začínající kolegy má Radek důležité rady: „Každému mladému kuchaři říkám, uč se jazyk a jak můžeš, vypadni na několik let do světa. Můžeš pracovat v mnoha prestižních restauracích, učit se a učit se. Po pár letech si najdeš svůj styl a směr.“
Jak se „dělá“ úspěšný food truck zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Domácí mexickou tortillu s kuřecím masem si můžete připravit podle našeho video receptu:
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více