Hrníčkové koblihy: Dozlatova usmažené nadýchané koblihy s pořádnou porcí marmelády chutnají božsky
27. 10. 2024 Vaření
Lahodné smažené koblihy si nemusíme dávat jen o masopustu. Usmažte si hrníčkové koblihy z nadýchaného kynutého těsta, naplňte je džemem a posypejte moučkovým cukrem. Není to těžké.
Proč se dává do koblih rum
Které koblihy jsou ty nejlepší? Rozhodně ty čerstvé a krásně usmažené. Uvnitř nesmí chybět pořádná dávka náplně. Koblihy se nejčastěji připravují z kynutého těsta, dají se přichystat i z nekynutého, odpalovaného nebo tvarohového těsta. Na náš jídelní stůl patří, i když to rozhodně nemusí být každý den. Kromě mouky, kvásku a dalších ingrediencí tyto nadýchané dobroty obsahují i rum.
Důvodem přidávání tohoto voňavého nápoje je skutečnost, že díky němu pak koblihy nepojmou tolik tuku ze smažení. Přispívá vlastně tak k přijatelnější podobě smaženého jídla pro náš organismus. A krásně voní.
Mohlo by vás zajímat
Jak naplnit koblihy
Než budeme plnit koblihy, musíme se rozhodnout, kdy je budeme plnit. Jestli při tvarování těsta, nebo až po smažení. Nabízí se tři varianty plnění.
- Plnění koblih vykrajováním koleček: Na pomoučený vál dáme nakynuté těsto a vyválíme ho na výšku asi 1 cm. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Na jedno kolečko budeme dávat doprostřed lžičkou trochu džemu a druhým kolečkem to první přiklopíme. Okraje přitiskneme. Koblihy musí být správně uzavřené, aby džem nevytékal a nepřipaloval se. Necháme dokynout a smažíme.
- Plnění koblih balením do ranečku: Rozválený plát těsta rozkrájíme radýlkem na čtverečky, do středu každého vložíme kopeček džemu a čtverečky zabalíme do ranečku. Položíme spojem dolů.
- Plnění usmažených koblih: Na tuto variantu používáme řidší nebo horkou vodou naředěnou marmeládu. Dáme ji do cukrářského sáčku s dlouhou koblihovou špičkou. Každou koblihu ze strany napíchneme a vstříkneme trochu marmelády.
Jak smažit koblihy
Koblihy je potřeba smažit v pořádné dávce tuku, aby mohly plavat. Jako tuk můžeme využít řepkový/slunečnicový olej, ale můžeme k němu přidat i trochu sádla. Potřebujeme hlubší kastrol, dáme do něj tuk a rozehřejeme ho na 160-175 °C. Bez teploměru poznáme správnou teplotu vhozením kousku těsta do tuku. Jestliže se hned začne smažit, je teplota správná. Pokud ihned zčervená, je teplota moc vysoká a musíme chvíli počkat, až se sníží.
Nakynuté koblihy opatrně oklepeme od mouky a dáváme je do tuku vrchní částí. Hrnec zakryjeme poklicí, aby pára mohla působit na těsto. Při odklápění poklice je třeba opatrnost, vysrážená pára je skutečně hodně horká a prskající horký tuk nás může zranit.
Nazlátlou koblihu otočíme na druhou stranu a dosmažíme z druhé strany bez pokličky. Usmažené koblihy odkládáme talíř s ubrouskem, aby se mohl odsát přebytečný tuk. Hotové koblihy pocukrujeme nebo obalíme v cukru.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak na hrníčkové koblihy
Na jednu dávku potřebujete: 1 hrnek vlažné vody, 2 žloutky, 3 lžíce cukru, 50 g másla, 3,5 hrnku hladké mouky, 2 lžíce rumu, 1 kostku droždí, 1 vanilkový cukr, špetku soli, marmeládu na plnění, tuk na smažení a cukr na posypání.
Jak na to? V hrnku vlažné vody rozpusťte cukr a přidejte nadrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Do mísy nasypte ostatní suroviny a vlijte kvásek. Vypracujte těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Potom vyválejte asi 1 cm silnou placku, z které vykrajujte sklenicí kolečka. Na jedno kolečko dejte marmeládu a druhým ho přikryjte. Okraje pořádně zmáčkněte, aby náplň nevytekla.
Nechte chvíli odpočinout, a poté ve větším množství oleje koblihy smažte po obou stranách dozlatova, pocukrujte je a podávejte.
Náš tip: Usmažte si rychlé a jednoduché koblihy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více