Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkové cukroví: Výjimečně lahodné, jemné a na jazyku se rozplývající kousky jen ze tří surovin lehce zvládne i začátečník
Zdroj: toprecepty.cz

Šlehačkové cukroví patří mezi ty kousky, které se doslova rozplývají na jazyku. Upečte si ho podle nejlepšího receptu a uvidíte, že bude mizet ze svátečního stolu jako první.

Šlehačkové cukroví 

Začínáte s pečením cukroví a potřebujete tip na jedno z nejjednodušších? Šlehačkové cukroví mezi ně určitě patří. Tradiční vánoční druh vyžaduje jen tři ingredience, těsto je rychle zpracované, jen ho vykrájet.

Na obalení horkého cukroví je potřeba cukr moučka a vanilka nebo vanilkový cukr. Pokud by nám toto koření nestačilo a chtěli bychom více vůně, můžeme přidat mletou skořici, případně i trošku mletých ořechů. Šlehačkové cukroví můžeme připravit i na poslední chvíli a při dobrém skladování vydrží asi tři týdny.  

Na co si dát pozor při přípravě šlehačkového cukroví

V případě šlehačkového cukroví je třeba věnovat pozornost hlavně smetaně ke šlehání. Měli bychom si pořídit smetanu ke šlehání s minimálně 30 % tuku. Do těsta  ji dáváme dobře vychlazenou a právě vyndanou z lednice

Šlehačkové těsto by mělo být jemné a vláčné. Pokud bychom ho hnětli až příliš, mohlo by pak být cukroví tuhé. Po zpracování těsto zabalíme do igelitu a necháme ho trochu ztuhnout v lednici (alespoň půl hodiny), bude se s ním lépe pracovat.

Když budeme těsto rozvalovat, podsypeme moukou jen minimálně. Jinak by ztratilo svou jemnost. Šlehačkové těsto rozválíme rovnoměrně, zhruba na 3–5 mm.

Dáváme pozor na teplotu trouby, aby cukroví nezhnědlo příliš rychle. Vyndáme ho ven, jakmile okraje začínají lehce zlátnout.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na šlehačkové cukroví

Na jednu dávku budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 250 g másla a 200 ml smetany ke šlehání 33%. Na obalování: moučkový cukr a vanilkový cukr. 

Jak na to? Troubu předehřejte na 200-220 °C. Z mouky, másla a smetany zpracujte těsto, jde to velmi dobře. Smetanu vyndejte z ledničky těsně před zpracováním těsta, aby byla chladná. Vyválejte plát 3–5 mm silný a vykrajujte tvary. Těsto můžete válet v potravinářské fólii, je to praktické a nemusíte zbytečně podsypávat těsto moukou.

Pečte v předehřáté troubě zhruba 8–10 minut. Ještě teplé cukroví obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Náš tip: Upečte si výborné šlehačkové cukroví podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku