Knedlík ve vajíčku je skvělou příležitostí, jak využít zbytky. Stačí jen tři ingredience a pár užitečných rad na vylepšení
22. 4. 2025 Vaření
Zbyl vám knedlík? Přichystejte si vynikající knedlík ve vajíčku, který milují už generace strávníků. A rozhodně nejde o jen obyčejné jídlo ze zbytků. Může to být naprosto skvělý pokrm s luxusní chutí.
Knedlík ve vajíčku
Když se řekne „knedlík ve vajíčku“, většina z nás si vybaví pokrm, který voní po domově, dětství a obyčejné radosti ze života. Je to jídlo, které vzniká téměř samo – z toho, co dům dal. A přesto si zaslouží svoje čestné místo mezi oblíbenými rychlovkami české kuchyně.
Tato jednoduchá pochoutka má jednu obrovskou výhodu – využívá zbytky. Když nám zůstane po obědě několik plátků houskového knedlíku, rozhodně je nevyhodíme, ale proměníme v chutné jídlo. Když ho přichystáme pořádně, může z něj vzniknout i velká dobrota.
Knedlík ve vajíčku bývá ideální volbou, když není čas nebo chuť na velké vaření. Rychlý oběd, večeře nebo dokonce pozdní snídaně – hodí se téměř kdykoli. A co víc, jídlo je hotové za pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Jak si vylepšit knedlík ve vajíčku
Knedlík ve vajíčku by neměl být vysušený. Vejce proto nalijte až na mírně osmažené knedlíky, promíchejte a dejte pánev pryč ze zdroje tepla. Stranou znovu promíchejte, vejce na pánvi dojdou a jídlo bude vynikající.
Ani vylepšení knedlíku ve vajíčku není žádná věda. Stačí přidat špetku pepře, nasekanou pažitku nebo petrželku, ale také třeba osmaženou cibulku. Opečená slanina už je pak úplným luxusem.
Těsně před koncem smažení můžeme knedlíky ve vajíčku posypat strouhaným sýrem (eidam, čedar, niva, parmazán). Krásně se rozteče a spojí s vajíčky. Kromě soli a pepře můžeme přidat i sladkou papriku, špetku česnekového prášku, pro pikantní verzi se pak hodí chilli vločky.
Fantazii se meze nekladou. Knedlík ve vajíčku výborně chutná i s okurkovým salátem nebo čerstvou zeleninou, klasickou přílohou je kysaná okurka.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit knedlík ve vajíčku
Na knedlík ve vajíčku potřebujete: houskový knedlík, vajíčka, sůl a olej.
Jak na to? Rozehřejte si pánvičku, kápněte do ní olej. Knedlík nakrájejte na kostičky, nasypte na a pánvičku a chvilku smažte. Vajíčka si v hrníčku rozšlehejte, osolte a zalijte jimi knedlík. Smažte, dokud nevznikne "vaječina".
Knedlík ve vajíčku můžete podávat se zeleninovými saláty či oblohou.
Náš tip: Připravte si knedlík ve vajíčku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více