Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
18. 11. 2021 Vaření
Šťavnaté kyselé ovoce není jen mega zásobárnou céčka a výborným celoročním dobíječem imunity, velké zázraky dokáže také v kuchyni. A to leckdy v jídlech, kde byste to možná ani nečekali. Funguje totiž také tak trochu jako koření.
Nečekané spojení?
Citronový krém lemon curd, tvarohový dort cheesecake s citronem, citronová kůra do bábovky, to jsou v pekařině i cukrařině známé věci. Citron vylepší i klasické linecké těsto a známé je jeho využití při dochucování ryb. Ovšem to zdaleka není všechno. Pár kapek citronu může udělat zázraky i při běžném vaření a v jídlech, kde byste ho možná ani nečekali. Představujeme 7 vylepšení, které vás chuťově vystřelí rovnou do gastronomického nebe!
Mohlo by vás zajímat
Zjemní rybu i mořské plody
Ano, víme, že to víte, ale tohle pro začátek zopakovat musíme. Rybu ani jakékoliv mořské plody bez citronu nepodávejte. Oblíbeného českého kapra pokapejte citronovou šťávou už před tepelnou úpravou, zbavíte jej tak případné mírně bahnité vůně. Všem rybám ale dodá citron nádech svěžesti a podpoří jejich chuť.
Osvěží omáčky i polévky
Že patří do koprovky a neobjede se bez něj ani svíčková nebo kulajda je jasná věc. Ale umíte si představit citron třeba ve vývaru? Pokud jste to ještě nezkusili, neváhejte, zvlášť kuřecí a drůbeží polévky budou mnohem lepší. A neobejde se bez něj ani slavná vietnamská polévka pho. Ovšem pozor, citron dejte na stůl a nechte na každém strávníkovi, ať si jídlo sám dochutí. Stačí jen pár kapek!
Mohlo by vás zajímat
Doladí italské i české rizoto
Ať už milujete naši českou klasiku, nebo tu italskou krémovou s vínem, smetanou a parmazánem, v obou případech bude pověstnou třešničkou na dortu, v tomto případě kapkou na rizotu, citron. Zatímco do italských rizot se dává citron v průběhu nebo ke konci vaření, českou sypkou verzi stačí pokapat až na stole těsně před konzumací.
Vylepší kuře
Když smícháte sůl a citron, dostanete magickou chuť. Přidejte ještě utřený česnek a v této marinádě nechte vykoupat kuře a pak je upečte, pěkně podložené plátky citronu bez kůry. Neodolá ani největší mlsoun! Podobně funguje západoafrická verze, senegalské jídlo chicken yassa, ve kterém kousky kuřete dusíte se spoustou cibule, citronu, česneku a s olivami. V Africe se vůbec citrony nešetří. Věděli jste, že je dokonce nakládají do slaného nálevu podobně jako my okurky?
Pomůže smaženým delikatesám
Obalovaný kapr, telecí řízek, pirohy nebo jiné slané dobroty, které jste právě vytáhli z horkého oleje, budou stravitelnější a více vám zachutnají, když je pokapete citronem. Váš žaludek vám navíc poděkuje.
Šťáva ochutí luštěniny
Jistě znáte cizrnovou pomazánku hummus. Základem pro její výrobu je mimo tahini pasty a olivového oleje také docela dost citronové šťávy. Pokud jste tuto orientální dobrotu již ochutnali, tak víte, že tahle kombinace zatraceně funguje. A podobně dobře funguje kyselá citronová chuť i v mnoha jiných jídlech, jejichž základem jsou luštěniny. Rozhodně to vyzkoušejte!
Kůra provoní sladkosti i „slanosti“
Zapomenout nesmíme ani na citronovou kůru, která, jak víme, nádherně provoní koláče, bábovky nebo klasické české buchty „Honzovky“. Typicky se hlavně používá pro své výrazné aroma. Proto se bez ní ve slaných pokrmech neobejdou asijská, mexická ani arabská kuchyně. Vy ji můžete zkusit smíchat se solí, petrželkou a česnekem a přidat do změklého másla. To pak nechte ztuhnout a používejte na kuře nebo na králíka jako běžné bylinkové máslo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Slaný koláč z pánve je velmi chutný a snadný. Podívejte se na náš videonávod
Máte rádi jednoduché, chutné a rychlé pokrmy, na které vám stačí jen pár základních surovin a přesto mají dokonalou chuť? Pak si s námi zkuste… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Komentáře (1)