Články

  • Plody  mora

    Plody mora

    5. 2. 2009 Vaření tejaja

    Plody mora sa v posledných rokoch stali príjemným spestrením našich stolov. Ale priznajme si, často sme bezradní a nevieme, ako sa jednotlivé druhy nazývajú a čo sa s nimi dá urobiť. Tak sa troška zorientujme aj v tejto oblasti. Popis 1. Chobotnica má osem ramien a môže dosahovať až 3m dĺžky. Svalovina je pevná a chutná. Čím je väčšia, tým je svalovina tvrdšia…

  • Špenát, zdroj síly i zelená brečka ze školní jídelny. Jak ho připravit, aby dobře chutnal i vypadal?

    Špenát, zdroj síly i zelená brečka ze školní jídelny. Jak ho připravit, aby dobře chutnal i vypadal?

    12. 1. 2009 Vaření zizala

    Pepek námořník ho miloval a věděl, proč! I když byste ho podle vědců museli sníst tuny, po špenátu opravdu rostou svaly. A také obsahuje řadu vitamínů, je vhodný pro dietáře a když se dobře udělá, chutná skvěle. Jak na to?

  • Co víme o mrkvi

    Co víme o mrkvi

    12. 1. 2009 Vaření Lenka Marešová

    V mladší době kamenné se pěstovala mrkev jako hospodářská a užitková rostlina. Archeologové to doložili nálezem zbytků mrkve společně s obilkami pšenic. Rostlina se nejdříve využíval v medicině. Sbíraly se její plody, dvounažky, které obsahují silice s protihlístovým účinkem. Dále se používal kořen, který svými pektinovými l&aacute…

  • Rýže

    Rýže

    24. 12. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Rýže je obilovina, vyšlechtěná z travin podobně jako pšenice, žito nebo proso. Pěstovat se začala asi 4000 let před Kristem v oblastí jihovýchodní Asie. V Číně se pěstuje již asi 5000 let. Do západní Asie přivezli rýži vojáci Alexandra Velikého a v době starověkého Říma se rýže rozšířila až do středomoří a severní Afriky. Největších v&yacute…

  • Vianočný kalendár pečenia

    Vianočný kalendár pečenia

    23. 12. 2008 Vaření tejaja

    Vianočné pečenie je pre mnohé gazdinky výbornou príležitosťou ukázať rodine, ale aj hosťom svoje cukrárske umenie. Mnohé z nich, hlavne tie začínajúce, majú niekedy problém, kedy aké pečivo piecť, aby na Vianočné sviatky bolo akurát a pritom v kľude, bez chvatu. Pre všetkých, ktoré vianočné pečivo s láskou pripravujú, je tu ako malá pomôcka…

  • Z historie perníkářství

    Z historie perníkářství

    23. 12. 2008 Ostatní Lenka Marešová

    První zmínka o pečení perníků v Čechách se datuje do roku 1335. Perník prodávali v Turnově caletnici. Podle perníkářů, výrobců calet, byla pojmenována v roce 1348 v Praze ulice Caletná, dnes Celetná. Na Slovensku vznikl první perníkářský cech v roce 1619 v Bratislavě. První zmínky o perníkářích se ale objevují již v polovině 15.…

  • SOUTĚŽ O UCELENÝ REDUKČNÍ PROGRAM NA DVA MĚSÍCE

    SOUTĚŽ O UCELENÝ REDUKČNÍ PROGRAM NA DVA MĚSÍCE

    2. 12. 2008 Zdraví toprecepty.cz

    Problémem není jen zhubnout, ale naučit se řídit a pochopit chemické pochody ve svém těle www.kgdolu.estranky.cz SOUTĚŽ O UCELENÝ REDUKČNÍ PROGRAM NA DVA MĚSÍCE S KONZULTACEMI EL.POŠTOU Výživa člověka mne zajímala vždy, ale hlavní zájem o ni vyplynul bohužel z docela velkého přibrání za posledních 20let. Plíživě něco zůstalo po každém dítěti, něco přinesl…

  • Diéta pre kámošky

    Diéta pre kámošky

    1. 12. 2008 Zdraví tejaja

      Raňajky Obed Večera Pondělí  káva alebo čaj, 1 celozrnný rožok 2 paradajky, 1 vajce na tvrdo, 1 celozrnný rožok 1 kurací alebo morčací rezeň, zeleninový šalát Úterý káva alebo čaj, 1 celozrnný rožok 1 kurací alebo morčací…

  • VÁNOČNÍ KUCHAŘKA PRO DCERU

    VÁNOČNÍ KUCHAŘKA PRO DCERU

    17. 11. 2008 Ostatní Jana Zatloukalová

    Návod na přežití prvních samostatných Vánoc a zdokonalení všech dalších Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s touhle kuchařkou zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jako od maminky. Kuchařka pro dceru pomohla všem kuchařskou výukou nezasaženým dívkám najít cestu do…

  • Čo je to čaj?

    Čo je to čaj?

    30. 10. 2008 Vaření tejaja

    Čajovník (Camellia sinensis) je stálozelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Kvalita čaju závisí od jeho zberu. Lístky sa zbierajú ručne v čase, keď sa začínajú rozvíjať. Najkvalitnejšie sú lístky na vrchole, zberajú sa ešte 2-3 lístky pod vrcholom. Smerom dolu kvalita lístkov kles…

  • Rady pro kuchařky

    Rady pro kuchařky

    30. 10. 2008 Tipy a triky Lenka Marešová

    Pokud chceme, aby vývar z kostí a masa měl krásnou barvu, vaříme společně s cibulí, kterou neloupeme a ještě ji předem opečeme na tuku.

  • Co víme o kapustě

    Co víme o kapustě

    22. 10. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Kapusta byla vypěstována zřejmě z brukve zelné. Z té byly ale vypěstovány zároveň i jiné druhy košťálové zeleniny. První pěstování kapusty se přiřazuje Středozemí. Egypťané už pěstovali jednoduché kapusty. Pěstování se dále vyvíjelo a v 16. století byly druhy poměrně ustálené. Tvary kapusty se podobaly zhruba těm dnešním.…

  • Rady, tipy a triky v kuchyni

    Rady, tipy a triky v kuchyni

    22. 10. 2008 Tipy a triky tejaja

    Aj skúsenej kuchárke sa občas stane, že niečo v kuchyni „vyhorí“ a potrebuje pomoc a rýchlu nápravu. Obyčajne sa to stane v najmenej vhodnom čase, keď nám na výsledku nášho snaženia najviac záleží. Vtedy je každá rada drahá. Alebo niekedy jednoducho potrebuje vedieť, „ako na to“. A tak Vám ponúkame niekoľko tých osvedčených rád, možno Vám v…

  • Co víme o cibuli

    Co víme o cibuli

    13. 10. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Mezi nejpoužívanější zeleninu v naší kuchyni patří zajisté cibule. Tato zelenina nás provází od nejstarších dob. Poprvé ji objevili ve středoasijských stepích. Cibule, kterou používáme v kuchyni je už rostlinou kulturní. Začala se pěstovat na území Afghánistánu, jihozápadního Pákistánu a Íránu.…

  • Gastronomický slovník

    Gastronomický slovník

    13. 10. 2008 Ostatní tejaja

    Spôsoby prípravy jedla Varenie – najrozšírenejší spôsob prípravy jedla. Možno ním pripravovať všetky potraviny, ktoré sú úplne ponorené vo vode Dusenie – úprava potravín, ktoré sa upravujú vo vlastnej šťave alebo vo vode, v ktorej sú ponorené len sčasti, na potraviny pôsobí aj para, ktorá sa uvoľňuje pri príprave…

  • Co to je kuchyňská sůl?

    Co to je kuchyňská sůl?

    7. 10. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Kuchyňská sůl je chemická sloučenina, chlorid sodný. V přírodě se nachází jako nerost halit (sůl kamenná), ale většina je jí rozpuštěna v mořské vodě. V jednom litru je možné rozpustit téměř 360 gramů soli. Mořská voda obsahuje asi 3,5% různých solí, ale existují i vodní zdroje s mnohonásobně vyšším obsahem solí, jako například…

  • Druhy múky a ich použitie

    Druhy múky a ich použitie

    7. 10. 2008 Vaření tejaja

    Druh múky Výrobok Výroba Použitie Pšeničná múka hladká    Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Výraba sa starým spôsobom mletia, pri ktorom sa vyberajú najbledšie pasáže pri mletí. Vzájomným zmiešaním vznikne múka, ktorá má pri…

  • O chlebu

    O chlebu

    29. 9. 2008 Ostatní Lenka Marešová

    Chléb je asi nejstarší potravinou, kterou člověk vyrábí zpracováním surovin, pokud nepočítáme přímé pečení masa. Počátek historie chleba je spjat s počátkem historie zemědělství. Sběr různých bobulí, kořínků a semen jistě nemohl zajistit dostatečnou výživu člověka a poskytnout kvalitní proteiny nezbytné pro vývoj mozku člověka moudrého…

  • Grilovanie

    Grilovanie

    29. 9. 2008 Vaření tejaja

    Čo grilujeme? Bravčové mäso – plátky krkovičky, stehna, bôčik a plátky panenky Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky. Hydina – nevykostené alebo vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia. Ryby - vhodné sú pstruhy a losos, pretože ich mäso drží…

  • Co víme o květáku

    Co víme o květáku

    29. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Jistě všichni z nás jsme si oblíbili v naší kuchyni květák. Já jsem si do dnes myslela, že bílý květák usazený pěkně uprostřed zelených listů, je květ, ale až z literatury jsem se dočetla, že se nejedná o květ, nýbrž o zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy. Název „květák“ pro tuto zeleninu dal v roce 1847 Josef Pečírka. Tento…

1 17 33 48 60 61 62 63 64