Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medový perník z kalendáře

Měkký, nadýchaný a provoněný medem i kořením. Medový perník je jednoduchý moučník, který se hodí k čaji i kávě a díky své vůni navodí útulnou domácí atmosféru kdykoliv během roku.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

hlubší plech o rozměrech 40 × 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 172 kJ /
6 733 kcal
Bílkoviny161,20 g
Tuky204,31 g
Vláknina49,35 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 463 mg
Sůl1,59 g
Sacharidy1 037,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme instantní kávu do hrníčku. Uvařenou kávu promícháme s medem a cukrem, necháme přejít varem a vychladíme. Krok 2: Rozinky spaříme vroucí vodou, propláchneme a pak namočíme do rumu. Krok 3: Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 4: Včas předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 5: Celá vejce rozšleháme, za stálého míchání přiléváme olej. Postupně přidáváme chladnou kávovou směs (s medem a cukrem), mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva a perníkové koření. Nakonec vmícháme ořechy, rozinky a libovolné kandované ovoce. Krok 6: Těsto nalijeme (je poměrně tuhé) na vymazaný a vysypaný plech a vložíme do vyhřáté trouby. Krok 7: Pečeme zhruba 35 minut. Nejprve na 180 °C, po 10 minutách snížíme na 150-160 °C. Propečení kontrolujeme vpíchnutím špejle. Po vyjmutí musí být suchá.

TIP: Tipy, čím ještě vylepšit litý perník

Zveřejněno 20. 9. 2010

Poznámka autorky rebeka

1 hrnek = 250 ml

Zdroj je z kalendáře "Hrníčkové moučníky 2010"

Já jsem přidala ještě dvě lžíce kakaa.

Dala jsem kandovanou pomerančovou kůru a pokrájené sušené švestky. Když necháte pár dní perník "uležet" v chladnu a v uzavřené nádobě, je ještě lepší. Mám vyzkoušeno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g27k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g27k

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: Líbí se mi. :-K

dobrý den-já zas dělám perník z jablek a je též výborný-recept posílám-75dkg-strouhaných jablek-50dkg poloh.mouky-30dkg mouč.cukru-2dcl oleje-1lžice jed.sody-2vajíčka-1práš.do perníků ,je vláčný a moc dobrý,

Já to málem sežrala za syrova...už se tšěím na upečený...jen jsem místo kandovaného ovoce,moc ho nemusíme,nastrouhala jablíčka...

Mám dotaz - je tato dávka určena na velký plech do trouby, nebo na něco menšího? Děkuji. L.

rozhodně vynechám to kandované ovoce, už tak je to moc sladké. ale jinak :yes::yes::yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-)):-)):-)):-)):-)):-)):-))

a uz sa pecie:-)

Misiii:děkuji:-K výborný nápad s tím jablkem;-):yes:

Včera jsem ho upekla a moc chutnal. Jen jsem musela ubrat cukr, jinak dobrý :-) Přemýšlím, že bych příště do těsta přidala i nastrouhaný jablko - pak to bude určitě ještě lepší. Dávám bodík :yes:

:-) je moc fajn, že tu máme náhodné recepty:yes: Ukládám si;-)

Jarči,buď v klidu:-D:-Djá jsem sice moudře:-D:-Dpřipsala dnešní P.S.nicméně 2:-! slovy -dva:-D:-D:-Dkousky jsem takto odzkoušela:-D:-D:-D

;-) Dostalo mě to Tvé P. S. Nechat ho pár dní uležet...to bych k němu musela postavit ozbrojenou stráž :-8:-))

Včera odpoledne jsem ho upekla a ráno si syn vzal poslední kousek do práce k čajíčku.:-p:-p:-p

mysulko,já ho musím objednávat přes NET,takž je dražší o poštovné:-//ale výborné:yes::-D
holky,děkuju:-8:-K

Nadi koukám na fotce, že používáš koření od Antonína:yes:, mají super koření, jen si pro něj musím jezdit do Plzně;-)

Je to fakt vyborne! Hned to zkusím upéct doma. :yes::-p

Rebeko, je to výborné, už to 10 bab sluplo jak malinu. A každá přibrala 2 kg. :)

no paráda;-) to musí být lahoda:yes::yes: bodík letí;-)

Krasavec :yes::yes: +;-)

maris,děkuji..samozřejmě i vám všem ostatním:-Kza bodíky i chválu:-8je fakt,že mě ruka taky cukala,když jsem ten hrnek medu měla obětovat:-D:-Dale perník je fakt dobrý,vyzkoušejte:-p;-)a ten kupovaný tam jistě dobře poslouží;-):yes:

Rebi, u nás perníky na plech frčí a peču především takové, do kterých se přidává med, já problém se sehnáním medu od včelaře nemám, jsou jimi i naši pacienti, takže asi brzy upeču, už je v oblíbených:yes:

Já už jsem ho dnes chtěla upéct, ale potom mě odradil ten hrneček medu, předpokládám, že je myšleno 250ml, protože jsem si tady horko těžko sehnala med přímo od včelaře a je mi líto ho dát do perníku, tak na pečení si budu muset koupit nějaký v obchodě. Perník si ukládám, protože si myslím, že je určitě skvělý.:-p:yes:+

Nadi, :-K jen jak čtu ty suroviny, tak ten perníček kurňa musí být dobrý, co dobrý, přímo výborný.:yes: Posílám ti za něj óbr bodík, protože doma u nás perníky letí a ten tvůj také určitě musím upéci. :-p:yes::-K +12

Ó rebi, takové chutě jsi mi nadělala:-p:yes::yes:

:yes: vypadá moc dobře:-p+1:-)

rebi, vypadá výborně :yes:, ukládám a brzo na něj dojde...jen nemám už ořechy ;-(

S tou kandovanou pomerančovou kůrou to bude chutnat dobře :-p

Rebeko:-) ten vypadá krásně a ty fotky:yes:. Jen u mě,bych klasické ořechy bych nahradila lískovými nebo mandlemi, a rozhodně bych zachovala švestky - ty v tom musí být úžasné:-p. Boďka č. 5 je tvá, protože perník my můžeme:-).

Nádhera, opravdu! Hned bych se do něj pustila, jen kdyby ti mí dva mlsouni perník jedli. . . :-(( Ale Tobě posílám bodíka! :yes::-p

Tématické fráze:
medový perník, medovy pernik recept, opravdu medový perník recept, perník s medem, medový perník na plech, recepty medovy pernik, recept medový perník, medové perníky, výborný medový perník, perník na plech s medem, výborný perník na plech s medem, recept na medový perník, perník medový, hrníčkový medový perník, jak upéci perník, medový perník s jablky, recepty perník bez cukru jen z medu, perník na plech hrníčkový, nej recepty perník, perník s medem recept

Suroviny:
voda, káva instantní, med, cukr krupice, vejce, olej, mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, koření do perníku, ořechy vlašské, rozinky, ovoce kandované, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu