Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lehounké piškotové řezy

Dokonalý lehký moučník pro horké letní dny. Pláty piškotového těsta potřené svěžím krémem z tvarohu, zakysané smetany a šlehačky. K dokonalosti už jen stačí přidat kompotované mandarinky, případně jiné oblíbené ovoce.

Hodnocení receptu je 5,0 (107×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 15 min

90 min (75 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech 30 x 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 420 kJ /
3 207 kcal
Bílkoviny109,27 g
Tuky55,27 g
Vláknina8,90 g
Cholesterol 1,12 g
Sodík 616 mg
Sůl1,24 g
Sacharidy563,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Celá vejce vyšleháme s vodou do pěny elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky - asi 1 minutu. Krok 2: Pak přisypeme cukry a vyšleháme do husté, lesklé pěny - asi 2 minuty. Krok 3: Mouku, solamyl a kypřicí prášek prosejeme přes sítko, a do vaječné hmoty zlehka a po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou. Krok 4: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 5: Plech vystříkáme olejem ve spreji, vyložíme pečicím papírem a ten také postříkáme olejem. Krok 6: Těsto vylijeme na plech a stěrkou uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby (na horní + spodní ohřev), a pečeme dozlatova asi 20 minut. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Krok 7: Hned po upečení piškot pocukrujeme, přiložíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme. Původně spodní papír opatrně odstraníme a piškot necháme zcela vychladnout. Krok 8: Mezitím připravíme náplň. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukry a citronovou kůru i šťávu smícháme ručně nebo elektrickým přístrojem do hladké konzistence. Smetanu vyšleháme dotuha. Krok 9: Mandarinky necháme okapat v sítku a šťávu uchováme. Krok 10: Tuhou šlehačku opatrně vmícháme do tvarohové hmoty a opět promícháme. Krok 11: Nyní použijeme ponechanou šťávu z mandarinek. Nasypeme do ní ztužovač a dále postupujeme podle návodu na ztužovači. Ti šikovnější chladný piškot proříznou vodorovně. Ale můžeme jej i rozdělit na dvě poloviny a položit na sebe. Krok 12: Do krému přidáme mandarinky, případně broskve, a zlehka promícháme. Krok 13: Krém natřeme na spodní plát a horním plátem ho přiklopíme. Krok 14: Necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout, pocukrujeme a podáváme.

TIP: 20 nejchutnějších tvarohových moučníků

Zveřejněno 3. 5. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lehounké piškotové řezy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yAkn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lehounké piškotové řezy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yAkn

Komentáře (129)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Opravdu vynikající, osvěžující řezy pro horké letní dny:-)

Výborny dezert, nadýchaný piškot, krásně jde podélně rozrezat . Možná dám příště trochu méně cukru, ale to je o chuti každého. Za mě skvělý recept 🤗

:-)<3:yes::yes: Řezy jsou výborné a dělám je i s jiným ovocem. :-K

Tak ty vypadají skvěle <3

Vyskúšal som, sú výborné, vďaka za recept! Prikladám foto. :yes:

Ahojky:-), upečený piškot je luxusni :-Kdala jsem na velký plech. Chtěla jsem udělat roládu, nakonec jsem piškot nakrájela na 3 díly, promazala krémem a navrstvila je na sebe. Konečnou vrstvu posypala mouck.cukrem. Příště zvolím poloviční dávku krému při této mojí verzi ho bylo az moc :-8 doporučuji vyzkoušet. .. úžasný ZÁKUSEK <3moc Děkuji za recept a ukládám :-K

Tuto mňamku dělám už po několikáté, a pokaždé je vynikající. Vše podle receptu, a pokaždé je luxusní, vždy se po ní zapráší. Nechápu, proč si spousta z vás stěžuje, že jim to nejde apod. Asi je to rukama. ;-):yes:

Práce s krémem děsná. Dala jsem i na chvíli do lednice a stále teče, tak jsem se na to vykašlala a dala jsem ho na piškot. Hádejte co? Skoro polovina stekla... Za mě :no::no::no:

nelíbi:no::no:

.... zdravím - a co s tou šťávou z kompotu? ... autorka píše: "A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek. Do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na témže." ... a pak jen krájí piškot :-p ... a podle fotečky to tedy nepoznám

Milena Jurečková 23. 3. 2017 14:17
Ahoj Jaruško, posílám ti recepty na další zákusky mňam, pa Milena

nějak mi v tom receptu chybí co stou št´ávou a ztužovačem.tu přidám k tvarohu?:-((

teda nevim,ale ve vysledku jsou dve testa,kde vemu to druhe
:-O8-(:-//

bulva: zkus znovu přečíst postup - buď se prokrojí nebo překrojí:-)

Dnes jsem řezy upekla na oslavu našeho tatínka.
Už i takto bez krému jsou báječně hebounké a to si ani neumím představit, jak budou úžasné, až se vše krásně uleží spolu s krémem.:yes:
Těžké to vůbec není :-K <3 :-)

Je to dost složité,ale za vyzkoušení to stojí<3je to velice lákavé a tak uvidím,snad se povede po té kritice:-( ale stejně díky :-K

Punčochářová Jarka 9. 2. 2016 15:23

evča: je to popsáno v postupu, co se dělá se šťávou z kompotu

DANKA: Dáváte ten kompot se štávou prosím Evča

Tady si snad dělá někdo srandu. Péct piškot na 200°C je hotový nesmysl, zvláště bez tukové složky. Ten musí být každopádně vysušený, takže za mne :no:

Jana Stangel 23. 8. 2016 15:59
Helena: Dobrý den, mám hotelovku i praxi jako cukrářka. Klasický lehounký piškot se dělá pouze ze čtyř surovin a tuková složka tam být nemusí. Řezy jsem udělala dle návodu, jen jsem vyšlehala zvlášť bílek a žloutky třela s cukrem. Chtěla jsem to vyfotit, protože korpus byl opravdu nadýchaný a lehoučký. Bohužel manžel na řezy přišel dřív, než ztuhly a zbyl mi po nich jen umazaný plech. Recept je úžasný a za nás 1****:-)

Jana Stangel: To je pravda,do piškotu se žádný tuk nedává,jsem kuchařka, a hodně peču, peču piškotovou roládu z 5 vajec, a vždycky na 180 stupňú, přeci jen je to slabší placka.:yes:

Úplně nejjednodušší je korpus prostě rozříznout pilkovým nožem :) Ten má doma skoro každý ...

Malá rada pro ty co nejsou tak zručné na rozříznutí korpusu ;-) Piškot se drobí čerstvý vždycky pokud nemáte ostrý nůž jako břitva, proto je lepší ho nechat odležet do druhého dne nebo prostě dávku na těsto rozdělit napůl a upéct dva :-)Potom stačí jen přiklopit na sebe. Je to jednodušší než rozřezávat :yes:

Já ten krém dělám rychle takto:2 PLECHOVKY MANDARINKOVÉHO KOMPOTU
1 ŠLEHAČKA
1 ZTUŽOVAČ ŠLEHAČKY
1 PUDINK BEZ VAŘENÍ(DR.OETKER)
VŠE NAMRSKÁM DO UZAVÍRATELNÉ NÁDOBKY PARKRÁT S TÍM ZATŘESU A KRÉM JE HOTOVÝ:yes:

braburka: když tak sem připíš,jak to děláš ty,mě by to zajímalo,jak píšu,já musím mít vše hotovo coby dup;-)

Hanka: recept sem.dala rebeka a tu bylo vždy spolehnutí, takže nevím.Na mě je to moc složité,jako chlap chci mít vždy všechno rychle hotové, takže jsem nikdy nezkoušel,ale lákalo mě to:-p

Tak jsem dneska udelala. Ale vypada to blede :-( udelala jsem z jeden a pul davky abych mohla piskot rozkrojit, ale i tak se mi vrchni potrhal a krem docela ridky :-( tak uvidime zda to v lednici ztuhne. Asi se nekde stala chyba ale kde :-(

braburka 1. 8. 2014 19:10
zbitecne slozite a spousta casu pecu to uz 25let a vse uplne jednoduse a za pul hodky :-p

Hanka: mandarinky zcedíš,do šťávy zamícháš ten ztužovač podle návodu na sáčku.;-) pak zamícháš do krému.Alespoň tak jsem to pochopil já;-)

ahojky, nikdy jsem nepouzivala zelatinovy ztuzovac za studena a tak se chci zeptat jak to myslite pokracujte podle navodu na temze asi sem blb ale nechapu to :-D myslite jako stavu s mandarinkama zamichat se sackem a pak to pridat do toho kremu?? diky moc za rady :-)

Dneska upečeno a je:-p Bodík už jsem dala, kdyby šlo dala bych další;-)

jarkave: moc děkuju:-K jsem ráda, že chutnalo;-):-)

Tématické fráze:
piškotove řezy, piškotové řezy na plech, piškotový řez, piškot recept, piškotove testo na rezy, nadýchané piškotové těsto na řezy, piškot na řezy, řezy piškotové, recept na piškotové řezy, recepty piškotové řezy, piškotové řezy s tvarohem, piškot s tvarohem, nejjednodušší tvarohové řezy s jahodami, rezy s piškoty, recept piškotové řezy, recept piškot na plech, nadýchaný piškot, řezy s piškotama, nadýchané piškotové řezy, lehké piškotové řezy

Suroviny:
vejce, voda, cukr moučkový, cukr vanilkový, mouka polohrubá, solamyl, kypřící prášek do pečiva, mandarinky, tvaroh polotučný, cukr moučkový, cukr vanilkový, citron, šťáva citronová, smetana ke šlehání, smetana zakysaná, ztužovač želatinový, šťáva kompotová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu