Špagety à la carbonara
Prostý pokrm z mála surovin, to jsou špagety carbonara jemně vonící slaninou, česnekem i bazalkou. Pokud pospícháme s přípravou oběda, jsou pro nás špagety ala carbonara to pravé! Kdo hledá recept na pravé carbonara, měl by se poohlédnout jinde.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 230 kJ / 3 162 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,97 g |
Tuky | 155,91 g |
Vláknina | 24,46 g |
Cholesterol | 605 mg |
Sodík | 2,30 g |
Sůl | 5,77 g |
Sacharidy | 337,27 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 14. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špagety à la carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k2kE
Moje poznámka
Špagety à la carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k2kE
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 46 minutami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 10 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 21 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 28 minutami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 42 minutami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 1 hodinou
Výborné lasagne
Hansenka před 1 hodinou
Jogurtová bábovka
Cerpes před 1 hodinou
Celerové karbanátky s tofu
Pavlina_na_hrad před 1 hodinou
Hrnkový koláč s rebarborou
stepan2012 před 1 hodinou
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Spidan75 před 2 hodinami
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Dogys před 2 hodinami
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 2 hodinami
Tématické fráze:
špagety carbonara,
špagety carbonara se smetanou,
špagety carbonara recept,
špagety carbonare,
carbonara,
recept na spagety carbonara,
špagety,
carbonara recept,
těstoviny carbonara se smetanou,
recept špagety carbonara,
spagety karbonare,
carbonara špagety,
špageti carbonara,
recepty spagety carbonara,
pravé špagety carbonara,
spagety carbonara recepty,
zapečené špagety od babici kuchaře,
italské špagety carbonara,
carbonara se smetanou,
carbonare špagety se smetanou
Suroviny:
těstoviny špagety,
slanina,
máslo,
česnek,
žloutek,
smetana,
sýr parmazán strouhaný,
sůl,
bazalka čerstvá
Komentáře (67)
Smetana tam NEPATŘÍ! A slanina taky ne. Ale nad tou se dá přivřít oko.
Začal jsem psát komentář ve stejném duchu jako vy
No, pak jsem si řek´, že ŠKODA SLOV
Když jsem si toto jídlo dal v Itálii, nikdy nebylo úplně stejné. Nikdy jsem ale necítil česnek a bazalku. A také - alespoň mně se to nestalo - že by špagety a vaječná omáčka byly smíchané předem. Na talíř naservírovali horké špagety a na ně nalili onu vaječnou omáčku nebo jen prošlehané vejce; na horkých (opravdu horkých) špagetách vejce nádherně "došly". A navrch slaninku a sýr (parmazán, pecorino). Toť vše; tak jsem poznal toto jídlo v Itálii.
A ještě na jednu věc je třeba dávat pozor: Italské těstoviny se vyrábí ze semoliny (tvrdé pšenice), špagety vyrobené z měkké pšenice (u nás velmi časté) se rozvařují a lepí. To dovede kvalitu jídla snížit.
https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=4525
No, furt se tu oháníte tolerantností, tak se jí zkuste držet...
bofinka:
Asi je to podle regionu...
***
https://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/
Tak si to přeberte...
No, podle posledního komentáře není šprochu, aby ...
Irena P.:
Podobně jako vy dnes, mě před časem pobavili známí po návratu z Itálie: "...ani pořádnó picu tam neumijóóó..."
: uhodil jste hrebik na hlavicku. Diskuse jsou plne netolerantnich, suverenich Cechu, kteri vedi presne jak co ma byt a co se nesmi, protoze oni to tak nedelaji. Samozrejme, jestli carbona, bramborovy gulas, rajska, sp.ptacky nekomu chutana se smetanou, tak at si ji tam da kolik chce. Preci nejde o to, na chlup presne kopirovat Taliany, ale pekne si strejchnout. Cesi jsou strasne netolerantni a arogantni. A at si carbonaru vylepsi treba uzenym ci buckem, kazdeho to vec, ne?
No, moc s vámi nesouhlasím
Když už autor dá receptu česko-italský název, tak se není co divit, že zpotvořil i recept sám (bazalka
Ale není pravda, že v It. se zásadně nepřidává smetana. V některých, především v severních regionech (asi vliv rakouské kuchyně) smetanu používají. Ne vždy, ale občas používají
Vďaka Jitkes za pridané podrobnosti k tomuto receptu.