Základní piškotové těsto
Piškotové těsto patří k těm nejjednodušším, přesto i tento jednoduchý recept má svá úskalí. Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko, přesně takový musí správný piškotový korpus být. Tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky a rolády, ale i luxusní dorty a zákusky jako z cukrárny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 118 kJ / 1 462 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 58,68 g |
| Tuky | 46,02 g |
| Vláknina | 1,98 g |
| Cholesterol | 1,55 g |
| Sodík | 598 mg |
| Sůl | 1,26 g |
| Sacharidy | 202,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.
Krok 2: Zlehka vmícháme žloutky (už ne šlehačem, ale jen např. stěrkou).
Krok 3: Nakonec opět zlehka přimícháme mouku, kterou přidáváme po částech a přes sítko.
Krok 4: Pokud chceme připravit kakaové piškotové těsto, dáme na 5 lžic mouky 1 lžíci kakaa.
Krok 5: Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Zveřejněno 23. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
Moje poznámka
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 10 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 14 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Likérové špičky
Sahula před 1 hodinou
Kávové úlky
MichaelaSr před 1 hodinou
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 1 hodinou
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 1 hodinou
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 2 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 3 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 3 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 3 hodinami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 3 hodinami
Tématické fráze:
piškotove těsto na plech,
piskotove testo,
piskotove testo na dort,
piškotové těsto recept,
piškotová roláda která se povede,
recept na piškotové těsto,
piškot,
piškotové těsto dort,
recept piškotové těsto,
piškot recept,
recept na piskot,
piškotové těsto na roládu,
těsto na piškot,
nejlepší piškotové těsto,
recept na piškotové těsto na dort,
piškotový těsto,
testo na roladu,
jednoduché piškotové těsto,
recepty piškotové těsto,
piškotové těsto s olejem
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
vejce
Komentáře (110)
Dělám makronky ve velkém
https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole...https://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-kor...
https://www.toprecepty.cz/recept/12178-piskotovy-k...
Moni, dělávám podobné těsto bez tuku a prášku - kolik vajec, tolik lžic cukru krupice-vyšlehat a pak přidat postupně o 1 lžíci méně hrubé nebo polohrubé mouky. peče se na plechu s pečícím papírem nebo na vymazaném a vysypaném plechu.recept je hodně starý a osvědčený.
Petra:
"olej a kypřící prášek"
No, v tom připadku platí to, co autorka píše v poznámce
Děkuji
Jestli myslíš něco jiného, napiš