Selská zelnice

Vaclav Fronek Kuchař:

Omáčky 19 názorů

513

Suroviny

Množství surovin upravit podle toho, kolik budeme chtít omáčky.
1/4 hlávky bílého zelí (střední velikosti)
1 cibule (velká)
hladká mouka
mléko
sůl
ocet
cukr
kmín
zakysaná smetana (my dáváme 1x zakysanou + 1x ke šlehání)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí na jemno nakrouháme a dáme vařit do osolené vody, která zakryje zelí a přidáme 1 x lžičku celého kmínu.

  2. Během vaření zelí osmažíme dorůžova cibulku, kterou asi v polovici vaření zelí k němu přidáme.

  3. Když je zelí vařené (ale nerozvařené), zahustíme omáčku moukou, rozkvedlanou v mléce. Odstavíme a opatrně vmícháme smetanu. Dochutíme octem, cukrem a popřípadě přisolíme dle naší chuti.

    Podáváme se šťouchanými brambory se škvarky.

Poznámka

U nás to každý má rád jinak kyselé a sladké. Dobře si může dochutit na talíři. Naši mladí začali blbnout tak, že si na talíři přikyselí pár kapkami citrónu a vesnice je pryč. Co naplat dobu a pokrok nezastavíš.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Selská zelnice

  • jaja jaja(neregistrovaná)

    No vida, bílá zelnice! Děláme s jediným rozdílem, brambory našťoucháme a přidáme významné množství nasmažené cibule i s tukem. Výtečné!:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Milý Václav!
    Zelnice je veľmi, veľmi chutná! Dala som len smotanu na varenie, ale boli aj tie zemiaky so škvarkami. Ďakujem za recept a teším sa na ďalšie recepty zo starých čias. Mám veľmi rada jednoduchú, starú klasiku a niektoré staré české jedlá sú pre mňa úplne neznáme.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Vašku, já jsem tento týden hodně pracovně vytížený a málem jsem prošvihnut ten tvůj recept.:-O A to by byla velká škoda, už ho mám v oblíbených.;-) Já bych přivítal, kdyby se tady zveřejňovalo více receptů našich maminek a babiček.:yes:
    A za recept určitě bodík.:-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    :-O;-):-p:yes:určitě ozkouším, milujeme (jak říkají moje děti)"pravěká" jídla - díky za receptík, ukládám :yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    DĚVČATA moje zlatý. Udělali jste mi vašema reakcema moc velkou radost a dodali trochu více odvahy sem dát některé recepty, které se dělali a dělaJÍ u nás podle našich pra, pra až až. A vděčím mamince, která ještě než umřela (89 let) docela nedávno, když sedala se mnou na balkoně celé léto na chatě mi je diktovala a já pro rodinu napsal takovou " Rodinou kuchařku". Jak jste si všimli, nejsou nic světoborného, ale dobré k připomenutí, protože jak vidím většina tyto jídla nějakým způsobem zná. -- Milá Terezko. Ty škvarky jsou ze škvaření sádla v DP a pouze překrájené. Do kastrolu dáme sádlo rozehřát, dáme překrájené škvarky, celý kmín, a do hodně horkého sádla loupeme právě uvařené (horké) brambory. Rozklofáme je železnou lžící, promícháme a osolíme a máme jako přílohu. Také jindy přidáme kysané , nevařené zelí a máme k něčemu " Kočičák" a nebo je jíme na chatě (ale i doma) oba s manželkou přímo z kastrolu (aby nevychladli) s mlékem, nebo s podmáslím. To víš na spadnutí to není, ale jak říkali naši předci " JAK K JÍDLU, TAK K DÍLU " hi hi. :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    V mojom veku už herečka ani manekýnka nebudem, ale tiež nechcem týmto tempom za pár rokov mať metrák...alebo aj dva...Musím sa nad sebou zamyslieť. Ale až pozajtra, lebo zajtra varím toto!:-))

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Jani, pokud je ještě náznak pasu, tak je to OK:-), když už ne, tak to je průser:-((

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No, tady člověk na hubnutí buď musí zapomenout, nebo si sem tam šoupnout dietu od Terezky, nebo sem nechodit. Co s tím? No, Vašku, znám a hodnotím, dneska jsem si koupila šusťáky, je tam jen guma v pase, tak co, ne?:-)):-D Lepší, než ryfle, co v pase tlačí, ach jo!:-D:-)):yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magdalenka moja, tu sa chodí na priberanie, nie chudnutie:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Magdalenko - tady a zhubnout? :-O:-O nemožné :-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ako môžem schudnúť, veď iba na to pozriem a už mám kilo navyše...

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Vašku, díky za připomenutí, takovéhle dobroutky si musíme hýčkat a dělat častěji.:-p:yes::yes: +

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ak by to bolo husté, tak je to náš kapustový prívarok. Len nedávame cibuľu, a ochucujeme octom.:-D
    Vašku a ako k tomu podávaš tie škvarky ? Nejako sa upravujú ?

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Několikrát jsem si vzpoměla jak asi dělala naše maminka tu dobrotu ze zelí a šťouchanými bremborami,ale nevěděla jsem jak se to jmenuje a je to přesně tahle zelnice :-O:yes:.Díky za recept já si to určitě uvařím,nevím co tomu řekne muž,ale já budu určitě spokojená :-p:-p:-D,dávám bodík

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    u nás se téhle dobrůtce říkalo "vošmajda" - nepochopila jsem proč, ale díky za návrat do dětství. A taky se kyselilo jen octem - hned si to připomenu :-*:-*:-p:yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zelnice se štouchanými brambory bílá zelnice zelnice bílá zelnice s bramborem zelnice s uzeným zelnice se smetanou zelnice se šťouchaným bramborem bílá zelnice recept prava zelnice zelnice bílá z kysaného zelí zelnice omáčka zelnice-recept zelnice z kyselého zelí bílá staré české recepty recepty,zelnice recepty-zelnice selská omáčka recept na cernou zelnici zelnice a brambory černá zelnice

Zapomněl/a jsem heslo