

Selská zelnice
Suroviny
- Množství surovin upravit podle toho, kolik budeme chtít omáčky.
- 1/4 hlávky bílého zelí (střední velikosti)
- 1 cibule (velká)
- hladká mouka
- mléko
- sůl
- ocet
- cukr
- kmín
- zakysaná smetana (my dáváme 1x zakysanou + 1x ke šlehání)
Postup přípravy receptu
Zelí na jemno nakrouháme a dáme vařit do osolené vody, která zakryje zelí a přidáme 1 x lžičku celého kmínu.
Během vaření zelí osmažíme dorůžova cibulku, kterou asi v polovici vaření zelí k němu přidáme.
Když je zelí vařené (ale nerozvařené), zahustíme omáčku moukou, rozkvedlanou v mléce. Odstavíme a opatrně vmícháme smetanu. Dochutíme octem, cukrem a popřípadě přisolíme dle naší chuti.
Podáváme se šťouchanými brambory se škvarky.
Poznámka od kuchařky
U nás to každý má rád jinak kyselé a sladké. Dobře si může dochutit na talíři. Naši mladí začali blbnout tak, že si na talíři přikyselí pár kapkami citrónu a vesnice je pryč. Co naplat dobu a pokrok nezastavíš.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Selská zelnice
-
No vida, bílá zelnice! Děláme s jediným rozdílem, brambory našťoucháme a přidáme významné množství nasmažené cibule i s tukem. Výtečné!
-
Milý Václav!
Zelnice je veľmi, veľmi chutná! Dala som len smotanu na varenie, ale boli aj tie zemiaky so škvarkami. Ďakujem za recept a teším sa na ďalšie recepty zo starých čias. Mám veľmi rada jednoduchú, starú klasiku a niektoré staré české jedlá sú pre mňa úplne neznáme. -
Vašku, já jsem tento týden hodně pracovně vytížený a málem jsem prošvihnut ten tvůj recept.
A to by byla velká škoda, už ho mám v oblíbených.
Já bych přivítal, kdyby se tady zveřejňovalo více receptů našich maminek a babiček.
A za recept určitě bodík. -
určitě ozkouším, milujeme (jak říkají moje děti)"pravěká" jídla - díky za receptík, ukládám
-
DĚVČATA moje zlatý. Udělali jste mi vašema reakcema moc velkou radost a dodali trochu více odvahy sem dát některé recepty, které se dělali a dělaJÍ u nás podle našich pra, pra až až. A vděčím mamince, která ještě než umřela (89 let) docela nedávno, když sedala se mnou na balkoně celé léto na chatě mi je diktovala a já pro rodinu napsal takovou " Rodinou kuchařku". Jak jste si všimli, nejsou nic světoborného, ale dobré k připomenutí, protože jak vidím většina tyto jídla nějakým způsobem zná. -- Milá Terezko. Ty škvarky jsou ze škvaření sádla v DP a pouze překrájené. Do kastrolu dáme sádlo rozehřát, dáme překrájené škvarky, celý kmín, a do hodně horkého sádla loupeme právě uvařené (horké) brambory. Rozklofáme je železnou lžící, promícháme a osolíme a máme jako přílohu. Také jindy přidáme kysané , nevařené zelí a máme k něčemu " Kočičák" a nebo je jíme na chatě (ale i doma) oba s manželkou přímo z kastrolu (aby nevychladli) s mlékem, nebo s podmáslím. To víš na spadnutí to není, ale jak říkali naši předci " JAK K JÍDLU, TAK K DÍLU " hi hi.
-
V mojom veku už herečka ani manekýnka nebudem, ale tiež nechcem týmto tempom za pár rokov mať metrák...alebo aj dva...Musím sa nad sebou zamyslieť. Ale až pozajtra, lebo zajtra varím toto!
-
Jani, pokud je ještě náznak pasu, tak je to OK
, když už ne, tak to je průser
-
No, tady člověk na hubnutí buď musí zapomenout, nebo si sem tam šoupnout dietu od Terezky, nebo sem nechodit. Co s tím? No, Vašku, znám a hodnotím, dneska jsem si koupila šusťáky, je tam jen guma v pase, tak co, ne?
Lepší, než ryfle, co v pase tlačí, ach jo!
-
Magdalenka moja, tu sa chodí na priberanie, nie chudnutie
-
Magdalenko - tady a zhubnout?
nemožné
-
Ako môžem schudnúť, veď iba na to pozriem a už mám kilo navyše...
-
Vašku, díky za připomenutí, takovéhle dobroutky si musíme hýčkat a dělat častěji.
+
-
Ak by to bolo husté, tak je to náš kapustový prívarok. Len nedávame cibuľu, a ochucujeme octom.
Vašku a ako k tomu podávaš tie škvarky ? Nejako sa upravujú ? -
Několikrát jsem si vzpoměla jak asi dělala naše maminka tu dobrotu ze zelí a šťouchanými bremborami,ale nevěděla jsem jak se to jmenuje a je to přesně tahle zelnice
.Díky za recept já si to určitě uvařím,nevím co tomu řekne muž,ale já budu určitě spokojená
,dávám bodík
-
u nás se téhle dobrůtce říkalo "vošmajda" - nepochopila jsem proč, ale díky za návrat do dětství. A taky se kyselilo jen octem - hned si to připomenu