Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 415 kJ /
1 294 kcal
Bílkoviny36,78 g
Tuky21,07 g
Vláknina14,30 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy233,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové. Necháme odpočívat, aby mouka nasákla a zatím uvaříme zelí. Krok 2: Zelí uvaříme, jak jsme zvyklí nebo v mikrovlnce - na lžíci sádla dáme na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty/600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty/750 W. Krok 3: Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očistěnou a omytou bramboru. Vmícháme do těsta a pomocí špeclovače (síto na výrobu špeclí) protlačíme do vroucí osolené vody. Promícháme a povaříme. Když vyplavou na povrch, přecedíme přes síto a smícháme se uvařeným zelím.

Zveřejněno 19. 2. 2017

Poznámka autorky Marie Svarcova

Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta "Špeclovač", ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rvvq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rvvq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Ta pomůcka je šikovná, používám ji na halušky. Ale název špeclím nedala ta pomůcka, je to staré jídlo z německých zemí a má svůj ustálený recept. Toto nejsou špecle. To je podobné, jako by někdo lívancům říkal palačinky ;-)

zizala: vím, že jsou špecle z Německa ale psala jsem , že my tomu tak říkáme podle špeclovače - Prosím Vás není to jedno ? Hlavně že všem chutná :-K Mějte se hezky .

Do názvu bych raději dala"střapačky";-)(až pak ten zbytek v závorce)ale,Maruško,jídlo na talíři vypadá velice hezky a věřím,že jste si pochutnali:-K:yes:

Anna Kocikova: Aničko děkuji, bylo to moc dobré- ten název mám už 20 let vžitý a když jsem pár let bydlela na Moravě říkali tomu halušky ( vím, že jsou jiné ) a každý kraj stejnému jídlu říká jinak, myslím, že důležitější než název je chuť . Mějte se moc hezky :-K:-K:-K

Drobná připomínka, špecle a halušky nejsou totéž, do špeclí nepatří brambora. :-p

Drobek: :yes::yes::yes: prostě jste skvělý

Marie Svarcova: Fuj to se mi ulevilo, já vím že původní název je spätzle, ale on tomu taky může někdo říkat podle halušek s brynzou a špekem :-p

Tématické fráze:
špecle se zelím, špecle s brynzou, recept špecle se slaninou a zelím, halusky se skvarkama, střapačky se zelim, špecle recept, halušky se zelím, špecle se zelím a uzeným, výroba špeclí, halušky recept, speclovac, recept na špecle s uzeným a zelím, halušky se zelím a škvarkama, recept na halušky, halušky ze zelím a skvarkama, jak se vaři špecle, specle kuchar od plotny, jak vyrobit špecle, výroba špecle, špecle se zelím a slaninou

Suroviny:
mouka hladká, sůl, olej, voda, brambory, cibule, zelí kysané, sádlo, cukr, kmín drcený, škvarky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu