Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Kuře na paprice miluje většina z nás už od dětství, ale s chutí si ho dáme i v dospělosti. Jemné a šťavnaté maso ve smetanové omáčce ochucené sladkou paprikou podáváme s knedlíkem nebo těstovinami, ale výborná je i rýže.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 727 kJ / 891 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,11 g |
Tuky | 27,87 g |
Vláknina | 6,25 g |
Cholesterol | 347 mg |
Sodík | 366 mg |
Sůl | 0,90 g |
Sacharidy | 31,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, osolíme, opepříme a promneme, aby se koření dostalo všude.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso.
Krok 3: Krátce zarestujeme, aby se maso zatáhlo, poté zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a ihned podlijeme kuřecím vývarem (jinak by se paprika mohla připálit a zhořkla by).
Krok 4: Do hrnce přidáme bobkový list a vše dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat.
Krok 5: Maso z omáčky vyjmeme, nalijeme do ní polovinu smetany a pokud je třeba, dolijeme ještě trochu vývaru. Vše přivedeme k varu.
Krok 6: Ve zbytku smetany rozšleháme trochu hladké mouky a za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky. Metličkou rozšleháme, aby se netvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (bobkový list před mixováním odstraníme).
Krok 7: Dobře provaříme alespoň 15 minut, aby se ztratila chuť mouky, do omáčky vrátíme maso a vařič vypneme. Dosolíme a opepříme, případně můžeme zakápnout lžičkou octa.
Krok 8: Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale také těstoviny i dušená rýže.
Zveřejněno 27. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/22nA
Moje poznámka
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/22nA
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 2 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 6 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 24 minutami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 41 minutami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 2 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 2 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 3 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 3 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 3 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 5 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 6 hodinami
Tématické fráze:
kure na paprice,
kuře na paprice recept,
výborné kuře na paprice,
rychlé kuře na paprice,
kuře na paprice babica,
kureci na paprice,
maminčiny recepty kuře na paprice,
kuřecí maso na paprice se smetanou,
recept kuře na paprice,
kuře na paprice se smetanou,
recepty pro začátečníky,
kuřecí prsa na paprice,
recepty kuře na paprice,
recept na kuře na paprice,
kuře na paprice z kuřecích prsou,
rychlé kuře na na paprice recept,
top recepty kuře na paprice,
babicovy dobroty kure na paprice,
top recepty kuře pro začátečníky,
kurenapaprice
Suroviny:
maso kuřecí,
paprika sušená sladká,
cibule,
vývar kuřecí,
bobkový list,
mouka hladká,
smetana na vaření,
sůl,
pepř mletý,
olej,
ocet
Komentáře (78)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
I v restauraci dávají mnohem více papriky, já vždy dávám jeden sáček.
Z celého kuřete udělám 4, 6 nebo 8 porcí
Klasický pokrm "kuře na paprice" se připravuje tak, že kuřecí maso je v drobnějších kouscích a je přímo v paprikové omáčce, je její součástí. Autorčin recept je v tomto správně. Přidané 2 fotografie, kde ke smetanovo-paprikové omáčce je přidaný kus pečeného či jinak podobně upraveného kuřete (viz celá stehna), nejsou "kuře na smetaně", ale spíše "kuře s paprikovou omáčkou". Tyto jinými kuchaři přidané fotografie nemají u tohoto konkrétního receptu co dělat.
Také video je ilustrací jiného receptu, než jaký zveřejnila autorka. Když autorka píše, že se přidá nařezané kuřecí maso", tak se má přidat na kousky nařezané kuřecí maso a ne celá spodní stehna s kostí. Kuřecí na paprice se jí jako "jedna hmota" (omáčka s kousky masa v ní), neobírají se žádné kosti.
Všimněte si, že uvedené rozdíly vadí nejen mně, ale především autorce receptu.
Pokud má server Toprecepty sloužit i začínajícím kuchařkám a kuchařům (a tento recept to má i v názvu, že je pro začátečníky), neměly by se zde vyskytovat zavádějící ilustrace (fotografie a videa). Co se týče videí, všiml jsem si rozdílů oproti psaným receptům už vícekrát. Zkušené kuchařky to přehlížejí, začínající kuchařky to mate.
dle fotky autora vypadá super
Jen teda určitě zaklehtku vařit min 10...
Doporučuji zásmažku ???? a zkusit vyměnit 1/3 papriky za uzenou
100 g jíšky (z 50 g tuku a 50 g mouky) zahustí 1 litr polévky nebo omáčky lehce.
125 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky tak nějak středně.
150-170 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky značně.
Já na kuře na paprice používám jen jisku, přijde mi to chuťově úplně jinde než jen zahustit moukou.
Mi spíš vadí, že stehna dle videa nedusíme, ale vaříme...mouku se smetanou bych asi radši přes cedníček, já tam ty cucky skoro vidím, a konzistence na mne trochu moc hustá...no a s moukou prováříme ne krátce, ale aspoň 10 minut...
Zkusíme opravit.
1) v receptu se píše, nakrájíme kuře na stejné kousky, ve videu jsou celá kuřecí stehna
2) v receptu se píše 200 ml smetany, ve videu se dává 50ml a 50ml
3) v receptu se píše 2lžíce papriky, ve videu pak 1 lžíce ... já bohužel dala 2 lžíce podle receptu a zkazila jsem to, té papriky musí být opravdu 1 lžíce
4) U mouky není vůbec uvedeno množství, nevím proč, když u smetany ano ...
Pro začátečníky tedy tento recept určitě není.
K chronicky známému receptu jen dodám, že by jsi to mohla zařadit do kolonky - drůbeží maso, nebo -pro začátečníky, to by bylo lepší. Jinak ti dávám 1. vstupní bod