Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 065 kJ / 2 406 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,14 g |
Tuky | 173,98 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 1,92 g |
Sůl | 4,73 g |
Sacharidy | 143,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky - máslem nahoru.
Krok 2: Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky - postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl.
Krok 3: Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne.
Krok 4: Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek :-)))
Zveřejněno 30. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqW6
Moje poznámka
Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqW6
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 2 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 12 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 17 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 17 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 1 hodinou
Litý perník
Lenka Sedlackova před 2 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 3 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 3 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 3 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 3 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 4 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 4 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 5 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 5 hodinami
Tématické fráze:
žemlovka z toustového chleba,
žemlovka podle ládi hrušky,
žemlovka ladi hrušky,
žemlovka láďa hruška,
jablečná žemlovka z toustového chleba,
recepty z toustového chleba,
zemlovka podle hrušky,
lada hruska žemlovka,
tn.cz domácí,
recept na zapečený toustový chleba,
žemlouvka z toustového chleba,
domaci bramborovy chleba odladi hrusky,
roláda z toustového chleba videorecept,
jablečná žemlovka videorecept,
žemlovka od ládi hrušky,
recept z toustového chleba,
zemlbába z toustového chleba,
lada hruska jablecne tousty,
tousty ladi hrusky,
žemlovka z toastového chleba
Suroviny:
chléb toustový,
máslo,
povidla hrušková,
smetana ke šlehání,
mléko,
vejce,
ořechy vlašské,
cukr moučkový,
cukr krupice,
lusk vanilkový
Komentáře (8)
Z 500g chleba to vyšlo přesně na remosku.
Po upečení vážilo 1.680g
1/4 jsem se saturoval v poledne
1/4 jsem slupl na svačinku
zbytek jsem zamrazil, protože bych se do půlnoci neudržel a VZP by se zbláznila
Asi jako hodnocení jídla je to dostačující, že
***
Z plátků chleba jsem okrajoval kůrku pouze v místě spoje
Před rozvalováním jsem spoje lehce potřel mlékem
V místě spojů jsem dal plátky PŘES sebe a zaválcoval
Pouze první slepenec jsem potřel máslem a otočil máslem na PP
Další pláty jsem potřel máslem, zasypal mletými ořechy, otočil na PP, potřel povidly a zavinul; šlo to i bez pomoci papíru
Po rozpůlení mi roládky vyšly akorát na hlubokou remoskovou misku; místo mezi roládkami jsem vyplnil odřezky chleba
Ač bylo chleba o 1/3 více, tak směsi na zalití podle rcp bylo tak akorát a upečená žemlovka byla vláčná podle mých představ
Žemlovka je jemnější než z rohlíků, ba řekl bych, že patrně i díky použitému máslu byste ji od žemlovky z vánočky nepoznali
***
No, jeden byl při přípravě sice jak od borůvek...
Jsme po obědě a musím vám říct že to byla neskutečná dobrota, i přes ty drobky
Irrena: Ono hodně záleží na výrobci, taky se mi někdy stalo, když jsem dělala roládky z toustového chleba, že se lámal. Teď mám svůj osvědčený, chodím pro něj do Lidlu