Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

hosta Kuchařka: hosta

Sladká jídla 8 názorů

Suroviny

12 krajíčků bílého toustového chleba
cca 10 dkg změklého másla (část na vymazání zapékací misky)
hrušková povidla
200 ml tekuté smetany ke šlehání
cca 300 ml mléka
3 vejce
pokrájené vlašské ořechy
cukr moučka
cukr krupice
vanilkový lusk nebo vanilla bourbon
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky - máslem nahoru.

  2. Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky - postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl.

  3. Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne.

  4. Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek :-)))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Díky za kvalifikovaný komentář<3 - já pekla možná víc dokřupava a porce oddělovala podle smotků chleba:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Původně měl být biftek, nakonec jsem obědval toto.
    Z 500g chleba to vyšlo přesně na remosku.
    Po upečení vážilo 1.680g
    1/4 jsem se saturoval v poledne:yes:
    1/4 jsem slupl na svačinku:yes::yes:
    zbytek jsem zamrazil, protože bych se do půlnoci neudržel a VZP by se zbláznila:no::no::no:
    Asi jako hodnocení jídla je to dostačující, že :-D
    ***
    Z plátků chleba jsem okrajoval kůrku pouze v místě spoje
    Před rozvalováním jsem spoje lehce potřel mlékem
    V místě spojů jsem dal plátky PŘES sebe a zaválcoval
    Pouze první slepenec jsem potřel máslem a otočil máslem na PP:no: Plát se držel papíru jako, jako... jako veš:-!
    Další pláty jsem potřel máslem, zasypal mletými ořechy, otočil na PP, potřel povidly a zavinul; šlo to i bez pomoci papíru:yes:
    Po rozpůlení mi roládky vyšly akorát na hlubokou remoskovou misku; místo mezi roládkami jsem vyplnil odřezky chleba
    Ač bylo chleba o 1/3 více, tak směsi na zalití podle rcp bylo tak akorát a upečená žemlovka byla vláčná podle mých představ:yes: držela pohromadě:yes::yes: a pěkně se dala krájet na porce:yes::yes::yes:
    Žemlovka je jemnější než z rohlíků, ba řekl bych, že patrně i díky použitému máslu byste ji od žemlovky z vánočky nepoznali:yes::yes::yes:
    ***
    No, jeden byl při přípravě sice jak od borůvek...;-) ale stálo to za to!:-D

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    zizala:musím příště vyzkoušet ten z Lidlu;-)
    Jsme po obědě a musím vám říct že to byla neskutečná dobrota, i přes ty drobky:-D Neměla jsem hrušková povidla, dala jsem zbytek jablečného pyré, zahustila pudingem a ještě přidala švestková povidla, dala jsem ještě rozinky namočené v rumu a skořici:-D Mléko jsem taky nedávala jen šlehačku. Chuť byla taková jemně máslová a křupavoučké to bylo, prostě mňam:yes::-pBod už přidat bohužel nemůžu

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jejda, tenhle recept mi nějak unikl, taková jiná a vylepšená žemlovka :-))


    Irrena: Ono hodně záleží na výrobci, taky se mi někdy stalo, když jsem dělala roládky z toustového chleba, že se lámal. Teď mám svůj osvědčený, chodím pro něj do Lidlu ;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě jsem je připravila do zapékací mísy;-)Ovšem nepovedlo se mi jak píšeš rozválet toastové chleby, úplně se mi rozdrobily, takže mám plnou mísu drobení:-8 Nějak jsem to nahňácala:-D Myslím si, že jsem měla špatný toastový chléb, měla jsem ho z Německa:-8Jsem zvědavá na výsledek mého drobení:-D

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • Irrena Irrena

    To je opět dobrota:-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    To je dobrá vychytávka;-):yes:vypadá to moc dobře,mne by to taky chutnalo s hruškovými povidly:-p:-p;-):yes:No hřešila bych a ráda:-p;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: žemlovka z toustového chleba žemlovka podle ládi hrušky žemlovka ladi hrušky žemlovka láďa hruška zemlovka podle hrušky lada hruska žemlovka tn.cz domácí recept na zapečený toustový chleba recepty z toustového chleba žemlouvka z toustového chleba domaci bramborovy chleba odladi hrusky roláda z toustového chleba videorecept jablečná žemlovka videorecept žemlovka od ládi hrušky jablečná žemlovka z toustového chleba lada hruska jablecne tousty tousty ladi hrusky žemlovka dle ladi hrušky lada hruska tousty bramboráky pečené v troubě láda hruška

Zapomněl/a jsem heslo