Bramborová baba
Bramborová baba je tradiční pokrm, který v sobě spojuje jednoduchost a výjimečnou chuť venkovské kuchyně. Strouhané brambory, dochucené kořením, česnekem a uzeným masem, se zapékají do zlatavé a křupavé lahůdky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 33 954 kJ / 8 115 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 336,54 g |
| Tuky | 376,79 g |
| Vláknina | 107,40 g |
| Cholesterol | 1,72 g |
| Sodík | 9,23 g |
| Sůl | 20,93 g |
| Sacharidy | 797,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očistené zemiaky jemnejšie postrúhame, cibuľu pokrájame na malé kocky, opražíme na masti.
Krok 2: Cibulu dáme do zemiakov, prisypeme umyté krúpy alebo pohánku - netreba dopredu variť, pridáme celé vajcia, mlieko, hrubú múku, ochutíme koreninami a cesnakom, premiešame.
Krok 3: Dáme do vymasteného kastrola. Mäso pokrájame na väčšie kúsky, dáme do zemiakov tak, aby bolo zakryté.
Krok 4: Vložíme do vyhriatej rúry, pečieme asi 1 hod pri teplote 200 °C, potom stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ešte asi 2 hod.
Krok 5: Na vrchu a na bokoch sa vytvorí kôrka, ktorá je výborná. Dá sa to jesť len tak samé s kyslými uhorkami alebo pasuje k tomu kyslá kapustová polievka.
Zveřejněno 18. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborová baba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N0Pp
Moje poznámka
Bramborová baba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N0Pp
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 3 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 10 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 11 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 29 minutami
Šlehačkové cukroví
MonikaHo před 1 hodinou
Uherská pěna
Daami před 1 hodinou
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 3 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 3 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 3 hodinami
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 4 hodinami
Čína z vepřového masa
IvanaK před 4 hodinami
Kuřecí medailonky na kari s hořčicí
nvm250 před 5 hodinami
Vanilkové rohlíčky
tyna.korinkova před 5 hodinami
Tématické fráze:
bramborová baba,
zemiaková baba,
baba recept,
recept baba,
bramborova baba recept,
baba,
recept na babu,
bramborova.baba,
z čeho jsou kroupy,
slovenské jídlo baba,
slovenská bába,
bába z brambor,
slovenská bramborová baba,
baba jídlo,
recept na zemiakovú babu,
jídlo bába,
slovenské bramborové jídla,
baba-recept,
recepty baba,
bába bramborová
Suroviny:
brambory,
sádlo,
cibule,
kroupy,
vejce,
mouka hrubá,
mléko,
maso uzené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
česnek
Komentáře (21)
cathleen: Ale to jste pak nedělala babu, protože ty kroupy se tam musí dát už vařené. Já mám takto v mrazáku "předvařené" kroupy a pak jenom rozmrazím a smíchám a dám do trouby.
Voňavé a moc "jedlé"
Napíšeš, odkiaľ, z ktorých končín recept pochádza, prosím?