

Zeleninova polevka "Minestrone
Suroviny 4 porce
- 1 konzerva fazolí
- 2 pl olivového oleje
- 1 celer
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stroužek česneku
- 3 pl petrželky
- 1 bobkový list
- 400 ml rajčat
- 250 ml zeleninového vývaru
- 200 g těstovin
- sůl
- pepř
- olivový olej
- Parmezán
Postup přípravy receptu
Nejdrive si zcedime konzervu fazoli, proplachneme a nechame odkapat.
Do velkeho hrnce dame olivovy olej, zahrejeme a pridame cibuli, rapikovy celer, mrkev a cesnek.
Dusime na strednim teple do zlatova, asi 5 min.
Potom pridame drobne pokrajenou petrzelku, bobkovy list, rajcatay zeleninovy vyvar a fazole.
Zmirnime teplo a dusime asi 45 minut.
Muzeme prilevat malicko vody, abychom udrzovali polevkovou hustotu.
Po 45 min. pridame testoviny a varime jeste asi 6 minut.
Vezmeme z tepla, osolime a opeprime podle chuti a nechame asi 10 minut odpocinout.
Pred podavanim pokapeme malicko olivovym olejem a posypeme Parmesanem.
Poznámka od kuchařky
Recepis je z knihy The food of Italy ( Jidlo z Italie).
Omlouvam se predem, jestli mam nejake chyby zvlast i-y.
Budu rada, kdyz me to reknete, popripade opravite. Dekuji.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zeleninova polevka "Minestrone
-
hazel:Na polívčičku se mi sbíhají sliny
, určitě vyzkouším
jarda Kadic: Jardo, v "bobkový" se píše "y" proto, že se skloňuje, podle vzoru "mladý" (tvrdý vzor přídavného jména). Pěkný den a SPOUSTU DALŠÍCH DOBRÝCH RECEPTŮ !! -
Jitkas:dik za ponauceni a verim Ti ze je to tak,jak pises. Recepis mam z kucharky od zeny ktera se narodila v Italii. Kniha je vydana ovsem zde.
Bibinka: varim casto polevky podle Tvych recepisu a tak vim ze tato by Vam urcite chutnala.
Jarda Kadic: dekuji. -
Hazel: Zacatek receptu je OK, tj. klasicke soffritto. Ovsem aby z toho byla polevka minestrone (coz v italstine znamena velka zeleninova polevka), tam chybi zbytek zeleniny jako kapusta, brambory, porek, cuketa, kvetak, mangold, spenat, zelene fazolky atd. Cim vice, tim lepe, zalezi na rocnim obdobi. Fazole se davaji suche, predem namocene, kdyz nemate, date konzervovane, ale az pred pridanim testoviny. Vsechna zelenina se davkuje asi po 150-200gr. pokrajena na kosticky, rajcat na takoveto mnozstvi asi 300gr., vse by melo byt tak nejak harmonicke, niceho moc a niceho malo. Je mi jasne, ze mate recept z americke kucharky, ale toto opravdu minestrone neni. Tez, misto testoviny, se muze zavarit ryze. Oboji lze vynechat a podavat s topinkou z bile veky s cesnekem. Konec receptu zase OK, tj. dochuceni olejem a parmezanem. A pro vsechny patrioty, jedna z mala italskych polevek, kde se pouziva (v nekterych oblastech) i majoranka( treba v Ligurii). Co se tyce hrubych chyb, nejsem absolutne ta spavna osoba, naopak i ja mam velke problemy.
-
Hazel, děkuji za pěknou polévečku, čím jsem si to zasloužila
asi, že máme polévky moc rádi a pro mě jsou i jako koníček, vymýšlet stále nové
Já ti moc děkuji a určitě jí udělám
Máš 3.bod
-
Polévka se mě líbí,mám rád husté,i-y akorát v “bobkový“-jaký,který, Tzn., ypsilon
v Itálii píší ve slově“makaroni“ měkké “i“,my píšeme tvrdé.Náhodou-