Ghí z ranče
Přepuštěné máslo, které používaly již naše babičky, znovu získává na oblibě. Při přepouštění získáme čirý žlutý tuk s vyšším bodem přepalování, než má běžné máslo. Navíc má zajímavou jemně oříškovou chuť a oproti máslu i delší dobu trvanlivosti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 782 kJ / 1 860 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,75 g |
Tuky | 205,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 638 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kostku másla nakrájíme na menší kousky a pomalu rozpustíme na pánvi, nejlépe keramické o průměru cca 20 cm se silnějším dnem pro rovnoměrný rozvod tepla. Na plynovém sporáku je naprostou nutností litinová plotýnka nad plamenem. Bílé dno pánve umožní velmi dobře kontrolovat proces přepouštění másla.
Krok 2: Po rozpuštění másla vyčkáme, až začne lehce probublávat, pak teplotu upřesňujeme tak, aby se tento "mírně probublávací" stav stabilně udržoval. Čím nižší teplotu zvládneme nastavit při jemném probublávání, tím lépe.
Krok 3: Po několika minutách se na hladině začne tvořit bělavá pěna - mléčná bílkovina. Tu sbíráme lžící a dáváme do čajového sítka nad pánví, sítko je přitom vystlané kouskem papírové kuchyňské utěrky v jedné vrstvě. Máslo sebrané s pěnou se tak vrací na pánev a jeho ztráty jsou nepatrné. Sebrat pěnu stačí třikrát vždy po prvních 5 minutách. Ve stejném intervalu máslo lehce promícháme. Asi po 20 minutách se na dně začnou objevovat hnědavé spečené kousky - zbytky syrovátky a laktóza. Po 30 minutách by již mělo být máslo zcela zbaveno vody, tedy krásně čisté a nezakalené, na dně jsou tmavohnědé spečené kousky a na hladině trocha pěny.
Krok 4: Přes sítko vystlané papírovou utěrkou (opět stačí jedna vrstva) slijeme máslo do sklenice, přitom utěrka spolehlivě zadrží i zbytky bílkovinné pěny. Tekuté máslo je průzračné, s krásnou jantarovou barvou. Po zchladnutí na pokojovou teplotu získá přepuštěné máslo tužší krémovou konzistenci a pastelově žlutou barvu.
Zveřejněno 31. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ghí z ranče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GrAy
Moje poznámka
Ghí z ranče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GrAy
Nejnovější recepty
Salát s pečenými batáty
Přidáno před 1 hodinou
Plněné vepřové řízky
Přidáno před 5 hodinami
Müsli snídaně s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
Domácí tatarák z lososa
Přidáno před 20 hodinami
Vanilková zmrzlina s jahodami
Přidáno před 23 hodinami
Křehký rebarborový koláč
Přidáno 23. 5. 2025 14:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
rybarka007 před 2 minutami
Kuřecí kousky v pepřové omáčce
Vladimir74VD před 46 minutami
Kuřecí střapačky v bramborákovém těstě
PetraRaf před 1 hodinou
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
Jandulka13 před 1 hodinou
Pikantní pečená kuřecí stehna
Miras3110 před 1 hodinou
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Drejka741 před 1 hodinou
Rebarborový koláč
Sumaru před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s krůtím masem
wimra před 3 hodinami
Vepřové nudličky na hořčici
DanyDong před 5 hodinami
Expres kuře na paprice
bobina.c před 5 hodinami
Tématické fráze:
recept na ghí,
postup přepouštění másla,
recept našich babiček na přepouštění másla,
ghí recept,
co stojí přepuštěné máslo,
ghí na smažení,
postup přepouštění másla videorecept,
jak dělat ghi,
přepuštěné máslo ghí videorecept,
přepouštění másla z domácího mléka,
teplota přepouštění másla,
zbytek po výrobě ghí,
přěpouštění másla postup,
příprava ghí videorecept,
co se zbytkem po výrobě na ghí,
jak dělat ghí máslo,
pěna z ghi,
bilkovina z ghí,
česnekové ghí,
je ghi zdravější než olej
Suroviny:
máslo
Komentáře (12)