Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1
Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 201 kJ / 3 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,28 g |
Tuky | 306,90 g |
Vláknina | 9,71 g |
Cholesterol | 670 mg |
Sodík | 9,30 g |
Sůl | 22,90 g |
Sacharidy | 47,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Salám a okurky nakrájíme stejnoměrně na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Do mísy dáme okurky, hrášek a cibuli. Přidáme worcestrovou omáčku, hořčici, ocet, cukr, pepř, majonézu a promícháme.
Krok 3: Přidáme šunkový salám a nakonec postupně osolíme. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženeme.
Krok 4: Necháme uležet v lednici.
Zveřejněno 21. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
Moje poznámka
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
Nejnovější recepty
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno před 5 hodinami
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
BublinaF před 15 minutami
Těsto na pizzu
Vladimir74VD před 1 hodinou
Babiččina rychlá kulajda
-Petra- před 1 hodinou
Vepřové kostičky pečené s medovo-pivní směsí
Jan Nemec před 2 hodinami
Pečený bůček
Kristyna29 před 2 hodinami
Ovocná tvarohová buchta
fralena před 2 hodinami
Jemná kuřecí pomazánka s koprem
Alzbetina Prk. před 2 hodinami
Třeboňské kapří hranolky
Polivkova před 3 hodinami
Trdelník...maxi
veverka30 před 4 hodinami
Kapustová polévka
Kajkajak před 4 hodinami
Tématické fráze:
pochoutkový salát dle čsn,
retro pochoutkový salát,
pochoutkový rok,
retro pochoutkový salát recept,
parizsky salát dle čsn,
co patri do pochoutkoveho salátu,
parizsky salat recept,
pochoutkovy salát retro,
pochoutkovy salat recept retro,
pochoutkový salát csn,
pochoutkový rok recepty,
pochoutkový salát recept,
parisky salát retro recepty,
www pochoutkový rok,
pařížský salát,
pochoutkový salát,
retro salaty,
pochoutkový rok 2020,
recept na retro pochoutkovy salát,
pochputkový salát dle dle čsn
Suroviny:
salám šunkový,
okurky sterilované,
hrášek sterilovaný,
cibule,
majonéza,
hořčice plnotučná,
cukr krupice,
ocet,
omáčka worcesterová,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (58)
Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo.
Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí !
Ještě přidávám jeden odkaz, jak napravit sraženou majonézu: https://www.receptystudenekuchyne.cz/vlastni-recep...
tak jak to bylo. :) Příště už to bude lepší.
Ale se do receptu worchester bezpochyby patří, 8g na kilo salátu udělá jen nepatrný chuťový "ocásek"
Jj, do salátu patří, ale pro mou chuť je worstr (jak prý říkají Angláni) větší utrejch než běžná sojovka
A vaši poslední větu bych doplnil, že je tu hafo receptů se sojovkou i vorčestrem současně...
No a někteří fajnšmekři k tomu přidají ještě i balzamický ocet
Eja57: A ty ofocené stránky jsou tu z jakého důvodu?
( Andrea promine, ev. to smaž...)
kvalitní majonézu(recept 50 145)
A co se týče pařížského salámu, tak si ho můžete koupit třeba v Kauflandu, ten u vás v LBC kraji určitě máte také.
Při opisování receptu jsi přehlédla jednu důležitou poznámku: nakrájená cibule se musí spařit vřící vodou - potom nesmrdí a má jemnější chuť.