Velikonoční mazanec
Čerstvý a voňavý, na povrchu s kůrčičkou a uvnitř jemný jako samet. Takový je přesně tento sváteční mazanec. Z uvedených surovin připravíte dva krásné bochánky, takže jeden můžete třeba darovat blízkým na sváteční snídani.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 870 kJ / 2 837 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 68,58 g |
| Tuky | 61,75 g |
| Vláknina | 20,12 g |
| Cholesterol | 213 mg |
| Sodík | 584 mg |
| Sůl | 1,39 g |
| Sacharidy | 491,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na omládek spolu smícháme, dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout.
Krok 2: K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Krok 5: Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C/10 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších asi 25 minut).
Zveřejněno 16. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NozN
Moje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NozN
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 11 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 12 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 13 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 13 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 14 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec top recepty,
velikonoční mazanec recept,
mazanec velikonoční,
pekarnomanie mazanec,
recept na velikonoční nadýchaný mazanec,
luxusně nadýchaný mazanec recept,
velikonoční mazanec
Suroviny:
voda,
med,
droždí čerstvé,
mouka hladká,
voda,
šťáva citronová,
žloutek,
cukr,
cukr vanilkový,
sůl,
tuk hera,
kůra citronová,
rozinky,
mouka hladká,
bílek
Komentáře (37)
Druhý den jako čerstvý, bezva.
S dovolením jsem přidala dvě fotky.
Bohužel bez mandlí a rozinek, to u nás nikdo nejí. Ale i tak jsou super!
Ja keď robím niečo od Cat, vždy je výsledok 100%.
Mohu vykoupat rozinky v rumu, nakyne to?
Musí být Hera, nebo stačí máslo?