Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 262 kJ / 1 497 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,90 g |
Tuky | 59,47 g |
Vláknina | 11,65 g |
Cholesterol | 51 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,17 g |
Sacharidy | 212,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na suchej panvici na slabom plameni za stáleho miešania opražíme šafránové vlákna (krátko, asi 2 minúty, kým sa nerozvoňajú). Vlákna vyberieme do hrnčeka a ihneď zalejeme 1.5 hrnčekom vriacej vody. Necháme 30 minút lúhovať.
Krok 2: V hlbšej panvici rozohrejeme maslo a olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme slnečnicové semienka a 2 minúty pražíme.
Krok 3: Pridáme hrozienka, klinčeky a ryžu, zalejeme šafránovým výluhom a zakryté pomaly dusíme. Nemiešame. Po cca 20 minútach vypneme a necháme ešte 10 minút zakryté stáť.
Krok 4: Podávame posypané sekanou vňaťou.
Zveřejněno 4. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pilaf se šafránem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4MnJ
Moje poznámka
Pilaf se šafránem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4MnJ
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 5 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 6 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 6 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 12 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 1 hodinou
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 2 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 4 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 5 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 5 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 5 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 5 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
Houska68 před 5 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Matlasak před 6 hodinami
Suroviny:
rýže,
cibule,
máslo,
olej olivový,
rozinky,
koření hřebíček,
semínka slunečnicová,
Komentáře (13)
šafránové nitky se nejčastěji nahrazují/ míchají se světlicí barvířskou, proto se jí taky říká "falešný šafrán", no a prášek zase s kurkumou......
Inak, možno pomôže tento článok o šafráne (ako poznať pravý šafrán, kvôli cene sa často falšuje) : https://zuzanagergelova.sk/5-trikov-ako-zistit-ci-...
O možnosti prazženoia šafránových blizien sa píše aj tu: https://books.google.sk/books?id=OVCNDwAAQBAJ&pg=P...
Zde jde o pripravu ryze pilaf, bych ho nejprve namocila do teple vody - staci maly salek a pridala ho az ke konci tepelne upravy do kastrolu, kde se vari ryze.
V pripade ryze pilaf pecene v troube, musi byt pridan hned po osmazeni ryze spolecne s varici tekutinou.