Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 989 kJ / 714 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 137,71 g |
Tuky | 8,16 g |
Vláknina | 11,00 g |
Cholesterol | 282 mg |
Sodík | 297 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 20,91 g |
Postup přípravy
Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál. Krok 2: Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody.
Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme. Krok 3: Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C
Některé maso je hotové dříve , některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.
Zveřejněno 12. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Myp
Moje poznámka
Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Myp
Nejnovější recepty
Mrkvová pomazánka s vajíčkem a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Škvarková pomazánka s vajíčkem a okurkou
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka z matjesů à la losos s koprem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí maso se sušenými rajčaty a brokolicí se smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Nepečený borůvkový dezert
Přidáno před 18 hodinami
Vláčný kávový koláč s hruškou
Přidáno 6. 9. 2025 21:50:27
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
Frana74 před 3 hodinami
Znojemský vepřový závitek
Sahula před 3 hodinami
Kachní játra v sýrovo-česnekovém těstíčku
Sahula před 3 hodinami
Křidélka v česnekovém těstíčku
Sahula před 3 hodinami
Křidélka v pivním těstíčku s nivou
Sahula před 3 hodinami
Žampiony v sýrovo-pivním těstíčku
Sahula před 3 hodinami
Hruškové muffiny Zdeňka Pohlreicha
Meruzalka před 4 hodinami
Domácí nepečený medovník
Eva_H před 5 hodinami
Rychlé cuketové zelí
Marta262 před 5 hodinami
Kuřecí rarášky
Sahula před 5 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
cibule červená,
česnek,
olej,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
koření krkovička,
koření,
šalvěj,
libeček
Komentáře (12)
Před vařením slzovku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte minimálně 30 minut, nic ale nezkazíte, když si ji namočíte i den předem. Pokud ji budete vařit na slano, pak k ní můžete zároveň přidat i kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření buď vyjmete, nebo ji můžete spolu se slzovkou rozmixovat.
Samotnou slzovku můžete konzumovat jako přílohu, přidat ji do rýže a v polévkách s její pomocí nahradíte kroupy. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek.
Jako kaši bych to nejedla, ale jako příloha je to zase něco jiného.
Ideální je tak 3 lžíce denně, jako přílohu by bylo dobré ji zkombinovat třeba s rýží, bulgurem, kuskusem......