

Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
Suroviny 4 porce
- 60 dkg hovězího masa (kupuji mimo nožiny jakékoli v akci)
- 1/2 sáčku slzovky podle jedlíků
- 1 červená cibule na tenká čtvrt kolečka
- 6-8 stroužků česneku na tenoučké plátečky
- olej nebo sádlo
- máslo
- sůl
- pepř mletý podle chuti
- koření na krkovičku
- špetku Aztéckého koření (ochutnávám, která kombinace se k sobě hodí))
- 6 listů šalvěje
- hrst libečku kolem masa
Postup přípravy receptu
Slzovku namočíme v kastrůlku s vodou, navaří se o maličko méně, než kroupy.
Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál.Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody.
Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme.Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C
Některé maso je hotové dříve , některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou
-
Simona Skolakova: Našla jsem, kde jsem objednala slzovku: Prodejnabylin.cz Mají toho tam hodně, čaje, sušené ovoce, mandle, ořechy, zdravé potraviny, občas jsou výrobky v akci.
-
janky3: Se slzovkou zacházet umím
, přidávám ji občas do polévky a konzumuji ji i jinak, třeba v salátech, jen jsem psala, že by se neměla konzumovat ve velkém množství.
-
mysulka:
Před vařením slzovku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte minimálně 30 minut, nic ale nezkazíte, když si ji namočíte i den předem. Pokud ji budete vařit na slano, pak k ní můžete zároveň přidat i kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření buď vyjmete, nebo ji můžete spolu se slzovkou rozmixovat.
Samotnou slzovku můžete konzumovat jako přílohu, přidat ji do rýže a v polévkách s její pomocí nahradíte kroupy. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek.
Jako kaši bych to nejedla, ale jako příloha je to zase něco jiného. -
janky3: díky moc za info
-
Slzovka je velice zdravá, ale jako samostatná příloha určitě ne.
Ideální je tak 3 lžíce denně, jako přílohu by bylo dobré ji zkombinovat třeba s rýží, bulgurem, kuskusem...... -
Simona Skolakova: Někdy jsem dostala i v Lidlu, každopádně Tesco, určitě v obchodech se zdravou výživou, tu poslední jsem objednávala na internetu. Ale když zadáš -Kde koupit slzovku obecnou, tak se ukáží možnosti. Tu první přímo nabízeli a neznala jsem ji, a zvědavost mně nedala. A jindy zase nabízeli mleté konopí (technické). Zahustila jsem polévku, ale nebyla nijak výrazná. Upekla jsem z něj bábovku, místo oříšků přišlo konopí. Nabízela jsem sousedům, ti se tvářili rozpačitě. Ochutnali, až když jsem odpřisáhla, že konopí je technické.
-
Docela mne recept zaujal,copak maso to není žádný problém dala bych do frajera PH,ale o té slzovce jsem ještě neslyšela a přečetla si link od Yanull a docela mi to zlákalo,ale asi v obchodě to neseženu.Janky3 kde to kupuješ???Nebo jen přes net???Já bych to ráda vyzkoušela
-
janky3: Já jsem našla toto: https://www.smer-zdravi.cz/eshop-slzovka-obecna-yi...
-
yanull: Hotovo. Miluji kroupy, ale následky jsou nepříjemné. Kdežto po slzovce ne.
-
Slzovka obecná (COIX LACRYMA-JOBI) nebo také Slzovka porcelánová či Jobovy slzy, je zdravá tropická obilnina, podporující imunitu, játra, plíce, močové cesty. Obsahuje vitamíny B a škroby.
-
V surovinách slzovka chybí, prosím o doplnění, kolik jí má být, děkuji
Do této doby jsem ji neznala, ale dočetla jsem se, že je zdravá