Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou

Hovězí maso Doba přípravy: 1 hod 40 min (+). podle kvality masa 11 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 1 hod 40 min (+). podle kvality masa 11 názorů

Suroviny 4 porce

60 dkg hovězího masa (kupuji mimo nožiny jakékoli v akci)
1/2 sáčku slzovky podle jedlíků
1 červená cibule na tenká čtvrt kolečka
6-8 stroužků česneku na tenoučké plátečky
olej nebo sádlo
máslo
sůl
pepř mletý podle chuti
koření na krkovičku
špetku Aztéckého koření (ochutnávám, která kombinace se k sobě hodí))
6 listů šalvěje
hrst libečku kolem masa

Postup přípravy receptu

  1. Slzovku namočíme v kastrůlku s vodou, navaří se o maličko méně, než kroupy.
    Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál.

  2. Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody.
    Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme.

  3. Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C
    Některé maso je hotové dříve , některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.

Komentáře k receptu Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Simona Skolakova: Našla jsem, kde jsem objednala slzovku: Prodejnabylin.cz Mají toho tam hodně, čaje, sušené ovoce, mandle, ořechy, zdravé potraviny, občas jsou výrobky v akci.:-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    janky3: Se slzovkou zacházet umím ;-), přidávám ji občas do polévky a konzumuji ji i jinak, třeba v salátech, jen jsem psala, že by se neměla konzumovat ve velkém množství.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    mysulka:
    Před vařením slzovku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte minimálně 30 minut, nic ale nezkazíte, když si ji namočíte i den předem. Pokud ji budete vařit na slano, pak k ní můžete zároveň přidat i kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření buď vyjmete, nebo ji můžete spolu se slzovkou rozmixovat.

    Samotnou slzovku můžete konzumovat jako přílohu, přidat ji do rýže a v polévkách s její pomocí nahradíte kroupy. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek.
    Jako kaši bych to nejedla, ale jako příloha je to zase něco jiného.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    janky3: díky moc za info:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Slzovka je velice zdravá, ale jako samostatná příloha určitě ne.
    Ideální je tak 3 lžíce denně, jako přílohu by bylo dobré ji zkombinovat třeba s rýží, bulgurem, kuskusem......

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Simona Skolakova: Někdy jsem dostala i v Lidlu, každopádně Tesco, určitě v obchodech se zdravou výživou, tu poslední jsem objednávala na internetu. Ale když zadáš -Kde koupit slzovku obecnou, tak se ukáží možnosti. Tu první přímo nabízeli a neznala jsem ji, a zvědavost mně nedala. A jindy zase nabízeli mleté konopí (technické). Zahustila jsem polévku, ale nebyla nijak výrazná. Upekla jsem z něj bábovku, místo oříšků přišlo konopí. Nabízela jsem sousedům, ti se tvářili rozpačitě. Ochutnali, až když jsem odpřisáhla, že konopí je technické.:-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Docela mne recept zaujal,copak maso to není žádný problém dala bych do frajera PH,ale o té slzovce jsem ještě neslyšela a přečetla si link od Yanull a docela mi to zlákalo,ale asi v obchodě to neseženu.Janky3 kde to kupuješ???Nebo jen přes net???Já bych to ráda vyzkoušela;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

  • janky3 janky3(autor receptu)

    yanull: Hotovo. Miluji kroupy, ale následky jsou nepříjemné. Kdežto po slzovce ne.:-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Slzovka obecná (COIX LACRYMA-JOBI) nebo také Slzovka porcelánová či Jobovy slzy, je zdravá tropická obilnina, podporující imunitu, játra, plíce, močové cesty. Obsahuje vitamíny B a škroby.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    V surovinách slzovka chybí, prosím o doplnění, kolik jí má být, děkuji :-K Do této doby jsem ji neznala, ale dočetla jsem se, že je zdravá ;-)

    Odpovědět