Jablečné štrúdle
Vynikající domácí jablečný štrúdl ocení nejen každý člen rodiny, ale i milá návštěva. Vláčné máslové těsto s tvarohem je rychle připravené a skvěle se s ním pracuje. Dokonale ochucená jablečná náplň a vůně másla a rumu vás rychle přinutí sáhnout po dalším kousku.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 110 kJ / 4 807 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 98,88 g |
| Tuky | 189,93 g |
| Vláknina | 49,63 g |
| Cholesterol | 784 mg |
| Sodík | 869 mg |
| Sůl | 1,68 g |
| Sacharidy | 626,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku, kypřicí prášek se špetkou soli a vyhloubíme důlek. Do důlku vložíme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Změklé máslo rozložíme kolem dokola. Rukama zpracujeme hladké pružné těsto a uložíme na 1 hodinu do ledničky.
Krok 2: Strouhanku opražíme na másle dozlatova a necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky, promícháme s máslovou strouhankou, škrobem, skořicí, cukrem, citrónovou šťávou a rumem.
Krok 3: Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na obdélník, čím tenčí, tím lepší. Na každý plát rozprostřeme polovinu náplně. Boční kraje přehneme dovnitř, aby nám neutíkala náplň. Zavineme štrúdl, opatrně přendáme na plech s pečicím papírem.
Krok 4: Pečeme přibližně 40 minut při 180 °C. Ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Necháme vychladnout a pocukrujeme. Podáváme nejlépe se zmrzlinou, já miluji s vlašskými ořechy.
Zveřejněno 27. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečné štrúdle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4NNx
Moje poznámka
Jablečné štrúdle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4NNx
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 19 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 20 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 20 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 22 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 minutami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 15 minutami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 17 minutami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 21 minutami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 1 hodinou
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 2 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 2 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 3 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
tvaroh ve vaničce,
vejce,
cukr,
ocet,
kypřící prášek,
jablko,
strouhanka,
máslo,
škrob kukuřičný,
cukr vanilkový,
rum,
šťáva citronová,
skořice,
máslo,
rum
Komentáře (8)