Suroviny
Porce: podle velikosti kousků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 948 kJ / 4 290 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,81 g |
Tuky | 240,13 g |
Vláknina | 20,00 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 326 mg |
Sůl | 0,66 g |
Sacharidy | 442,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy dáme žloutky, změklé máslo nakrájené na kostičky, krupicový cukr, vanilkový cukr a rum. Šleháme tak dlouho, až směs zbělá. Zatímco se šlehá směs, ručním šlehačem našleháme bílky se solí do hustého sněhu. Do našlehané směsi vmícháme zakysanou smetanu a po částech mouku, smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Naposledy zlehka vmícháme tuhý sníh.
Krok 2: Těsto rozdělíme na dva díly, jeden necháme světlý a do druhého vmícháme kakao a 2 lžíce mléka. Formu vymažeme tukem, na dno přilepíme pečící papír a ještě ho potřeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Do středu formy dáme velkou lžíci světlého těsta, do něj vtlačíme opatrně lžíci tmavého těsta a takto pokračujeme do vypotřebování obou těst. Formou párkrát klepneme o stůl, aby se srovnal vrch dortu. Dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 170°C asi na 50 minut.
Krok 3: Po upečení dortovou formu necháme na kraji otevřené trouby 15 minut. Dortovou formu vytáhneme a opatrně položíme na mřížku, necháme vychladnout ještě15 minut, pak na formu dáme pečící papír, prkénko a dort pomalu vyklopíme. Necháme ho vychladnout. Opatrným zacházením bude korpus jak peříčko.
Krok 4: Na studený korpus dáme kruh z alobalu a vlijeme do něj rozpuštěnou světlou polevu. Malou část necháme a potřeme s ní boky dortu a posypeme je strouhaným kokosem. Světlý kruh posypeme tmavým dortovým zdobením. Jakmile bílá poleva ztuhne, odstraníme alobal a lžičkou lijeme od světlého kruhu tmavou polevu tak, aby stekla trochu na boky, posypeme bílým zdobením.
Zveřejněno 23. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zebrový dort Dagmar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RQ5w
Moje poznámka
Zebrový dort Dagmar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RQ5w
Nejnovější recepty
Hovězí nakyselo
Přidáno před 9 hodinami
Pýchavka v pivním těstíčku
Přidáno před 13 hodinami
Plněné bagetky s opečenou pýchavkou
Přidáno před 13 hodinami
Fazolky na kyselo s houbami
Přidáno před 13 hodinami
Smažená pýchavka na dva způsoby
Přidáno před 13 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová topinka
nelikuk před 22 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
lunav1 před 1 hodinou
Tortilla s vejci a sýrem
Adelkaezra před 1 hodinou
Rajská omáčka z rajských
KatkaCechova před 1 hodinou
Kančí guláš
Koubicka před 8 hodinami
Falešná dršťková z hlívy
rybicky21 před 9 hodinami
Povidla pečená v troubě
Kudlajs před 11 hodinami
Nepečený salkový koláč se sušenkami
MilosCz před 11 hodinami
Tvarůžková pomazánka s tvarohem
ajahaffukfuk před 11 hodinami
Pomazánka z lučiny a červené řepy
Ellen1 před 12 hodinami
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
vejce,
cukr vanilkový,
rum,
mouka polohrubá,
smetana zakysaná,
kakao,
mléko,
kypřící prášek do pečiva,
poleva bílá čokoládová,
poleva čokoládová tmavá,
kokos strouhaný,
zdobení
Komentáře (8)
Nebylo tu, že dcera chtěla tříbarevnou bábovku a proto jsi ji trochu vyzdobila? Nebo jsem měla halucinace:omg:?