Postup přípravy
Krok 1: Smoštovaná jablka z moštárny :
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.
Zveřejněno 25. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
Moje poznámka
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
Nejnovější recepty
Grilovaný lilek se zeleninou
Přidáno před 16 minutami
Cuketová smetanová polévka s chlebovými krutonky
Přidáno před 3 hodinami
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Úžasná medová žebírka
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 15 hodinami
Křehký štrúdl
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec nadivoko se sušenými houbami
Jan Nemec před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s kukuřicí a rajčaty
Walderama08 před 1 hodinou
Krůtí prsa v jogurtu
Kdyzjehlad před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Fitulka před 4 hodinami
Fazolkový salát
Vlasta159 před 9 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 17 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 17 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 19 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 20 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 21 hodinami
Suroviny:
jablko,
mošt jablečný,
koření hřebíček
Komentáře (13)
Kompot a strouhaná určitě udělm , právě jsem nevěděa ,jestli slívat šťávu a přidávat cukr .
Zaujalo mě to zavařování v myčce, já mám nejdelší program 143 minut a 70 °, bude to stačit ? Děkuji