Buďáky (slíváky)
Švestkové buchty patří mezi tradiční pochutiny naší kuchyně. Zvlášť pak ty kynuté. V tomto receptu najdete inspiraci na plněné kynuté buchty, tedy buďáky či slíváky, s jejichž přípravou vám může pomoct i domácí pekárna.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky je přibližně 16 kusů
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 148 kJ / 2 903 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,58 g |
Tuky | 94,98 g |
Vláknina | 18,16 g |
Cholesterol | 331 mg |
Sodík | 518 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 434,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout.
Krok 2: Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. Vodu přidáváme postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne.
Krok 3: Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně.
Krok 4: Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečicím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením
Krok 5: Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 15-17 minut).
Krok 6: Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.
Zveřejněno 28. 8. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Buďáky (slíváky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kG0v
Moje poznámka
Buďáky (slíváky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kG0v
Nejnovější recepty
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 12 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 15 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 19 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 8 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 8 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 9 hodinami
Koláč z cukety
Vampi před 10 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 11 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 12 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 12 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 12 hodinami
Suroviny:
voda,
vejce,
sádlo,
cukr,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
šťáva citronová,
sůl,
brambory,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
švestky,
mák mletý,
cukr,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (4)