Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Směs vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění - obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 240,88 g |
| Tuky | 165,96 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 4,32 g |
| Sodík | 2,79 g |
| Sůl | 6,36 g |
| Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce nalijeme studené mléko a rozmícháme v něm vejce. Přidáme hřebíčky, sůl a cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka. Poté stáhneme z ohně.
Krok 2: Cedník vyložíme dvojitým plátýnkem a směs do něj nalijeme. Svážeme provázkem a necháme do druhého dne vykapat.
Krok 3: Syrek řežeme na plátky a podávame se šunkou jako součást studené mísy.
Zveřejněno 30. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Moje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Nejnovější recepty
Šťavnatí švábi
Přidáno před 2 hodinami
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 5 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 10 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 11 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krupicová kaše
Roobass před 38 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 1 hodinou
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 1 hodinou
Kuře na kari s jablky
hajibuni před 1 hodinou
Výborný makovec
Jan Nemec před 1 hodinou
Holandský sekaný vepřový řízek
Jan Nemec před 1 hodinou
Kuře na kari s ananasem
Jirka1986 před 1 hodinou
MEXICKÁ POLÉVKA
Kajkajak před 2 hodinami
Těsto na pizzu
Mon17 před 2 hodinami
Maminčin rýžový nákyp
jalamo před 2 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční hrudka,
syrek,
recept na syrek,
syrek recept,
velikonoční jídelníček,
velikonocni syr,
velikonoční recepty jídelníček,
recepty na velikonoční jídelníček,
recepty velikonoční,
klinčeky,
masovy syrek,
peceny syrek,
velikonoční recepty,
velikonoční hrudka recept,
co jsou klinčeky,
velikonoční šoldra,
velkonocny syrek,
velikonoční top recepty,
recept sýrek,
syrek k velikonocům
Suroviny:
mléko,
vejce,
koření hřebíček,
sůl,
cukr krupice
Komentáře (34)
Pridávam foto veľkonočnej raňajkovej misy so syrkom
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal