Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Směs vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění - obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 240,88 g |
Tuky | 165,96 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 4,32 g |
Sodík | 2,79 g |
Sůl | 6,36 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce nalijeme studené mléko a rozmícháme v něm vejce. Přidáme hřebíčky, sůl a cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka. Poté stáhneme z ohně.
Krok 2: Cedník vyložíme dvojitým plátýnkem a směs do něj nalijeme. Svážeme provázkem a necháme do druhého dne vykapat.
Krok 3: Syrek řežeme na plátky a podávame se šunkou jako součást studené mísy.
Zveřejněno 30. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Moje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Nejnovější recepty
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 34 minutami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 10 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 16 hodinami
Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá pomazánka na chlebíčky
Alena Kovarova před 13 minutami
Jarní osvěžení s vejci
Alena Kovarova před 42 minutami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
bobnak před 8 hodinami
Majonézové koláčky bez kynutí
Monika146 před 10 hodinami
Lehký tvarohový koláč
Kamila30 před 11 hodinami
Rebarborový koláč
hankaslaba@email.cz před 11 hodinami
Krupicová kaše
kodrla před 11 hodinami
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 12 hodinami
Bublanina
scorpioon01 před 12 hodinami
Křenová omáčka
trdlo před 13 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční hrudka,
syrek,
recept na syrek,
syrek recept,
velikonoční jídelníček,
velikonocni syr,
velikonoční recepty jídelníček,
recepty na velikonoční jídelníček,
recepty velikonoční,
klinčeky,
masovy syrek,
peceny syrek,
velikonoční recepty,
velikonoční hrudka recept,
co jsou klinčeky,
velikonoční šoldra,
velkonocny syrek,
velikonoční top recepty,
recept sýrek,
syrek k velikonocům
Suroviny:
mléko,
vejce,
koření hřebíček,
sůl,
cukr krupice
Komentáře (29)
Pridávam foto veľkonočnej raňajkovej misy so syrkom
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal