Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 388 kJ / 2 722 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 95,10 g |
| Tuky | 15,67 g |
| Vláknina | 24,17 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 5,02 g |
| Sůl | 12,00 g |
| Sacharidy | 527,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: 400 g kvásku získáme smícháním 40 kvásku z lednice, 180 g žitné chlebové mouky a 180 g vody. Dobře promícháme a zakryté necháme vykvasit přibližně 9–12 hodin.
Krok 2: Do mísy k hotovému rozkvasu přilijeme vodu, přisypeme mouku, nezapomeneme přidat sůl a kmín a uhněteme příjemně tvárné těsto, které necháme vykynout. Podle okolní teploty to trvá 1–1,5 hodiny, těsto musí zvětšit objem alespoň o 50 %.
Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, propracujeme a utvoříme bochníček. Omoučíme ho a uložíme vykynout do ošatky. Tu můžeme uzavřít v umělohmotném boxu s víkem nebo ve větším igelitovém sáčku – kynoucí těsto si v malinkém uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, tolik potřebné pro zdárné kynutí. Délka kynutí opět závisí na okolní teplotě, může to trvat 1–2 hodiny.
Krok 4: Troubu rozehřejeme (spolu s plechem na vodu uloženým na dně) na 230 °C. Po vložení plechu s bochníkem vlijeme do spodního plechu asi 150 ml horké vody, která okamžitě vytvoří páru. Proto dáme pozor na opaření a troubu ihned zavřeme. Po 15 minutách pečení můžeme troubu od zbytků páry krátce vyvětrat a chleba dopečeme. Vonící pecen necháme vychladnout na mřížce.
Výsledkem je pevný, pružný chleba o hydrataci 66,66 %, s lahodnou chutí a střídou plnou drobných oček.
Výsledkem je pevný, pružný chleba o hydrataci 66,66 %, s lahodnou chutí a střídou plnou drobných oček.
Zveřejněno 30. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Každodenní chléb (2-2-1)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QEGL
Moje poznámka
Každodenní chléb (2-2-1)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QEGL
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 1 hodinou
Kakaové pusinky
Přidáno před 2 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční vaječný likér
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vařená majonéza
SenBri před 51 sekundami
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 6 minutami
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 22 minutami
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 25 minutami
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 28 minutami
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 31 minutami
Ovesné banánové sušenky
Panova před 1 hodinou
Bezlepkové linecké
Hankali před 1 hodinou
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
monyss před 2 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
BronislavaP před 2 hodinami
Tématické fráze:
recept na chlebovi kvásek,
recept na vyborny vlhky chleb,
chléb 2 2 1,
kváskový chleba 2/2/1 recepty
Suroviny:
kvásek,
kvas žitný,
mouka chlebová pšeničná,
pivo světlé,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (25)