Řecká špenátová rýže
Letní počasí s sebou nese poznávání cizích krajů i jídelníčků. Jídla řecké kuchyně jsou natolik úžasná, že stojí za to je zkusit připravit i u nás. Rýže po řecku není tak složitá a skvělý chuťový zážitek vám přiblíží zdravou středomořskou stravu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 294 kJ / 548 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 6,12 g | 
| Tuky | 48,88 g | 
| Vláknina | 8,91 g | 
| Cholesterol | 77 mg | 
| Sodík | 28 mg | 
| Sůl | 0,00 g | 
| Sacharidy | 18,49 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat na sítu. Stejně propláchneme na sítu i špenát, zbavený dlouhých stonků. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno. 
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Zveřejněno 13. 6. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Moje poznámka
					
				
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Náhodný recept
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 17 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 22 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 1 hodinou
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 1 hodinou
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 1 hodinou
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 11 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 13 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 14 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 14 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 15 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 16 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 16 hodinami
						Suroviny:
						
							rýže basmati, 
						
						
							olej olivový, 
						
						
							cibule, 
						
						
							česnek, 
						
						
							kopr, 
						
						
							pažitka, 
						
						
							špenát baby, 
						
						
							vývar masový, 
						
						
							citron, 
						
						
							máslo, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							kůra citronová, 
						
						
							sýr feta
						
					
	
			
	
	
Komentáře (8)
Bez masa.
Děkuji za inspiraci.