Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexická rýže

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 6 - 8 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 343 kJ /
1 038 kcal
Bílkoviny22,47 g
Tuky4,79 g
Vláknina14,17 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 383 mg
Sůl0,98 g
Sacharidy221,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vložte rýži, bujón, vodu a máslo do hrnce. Krok 2: Přiveďte k varu a vařte na nižším stupni asi 20 minut. Krok 3: Sundejte z plotny a nechte přikryté pokličkou asi 5 - 10 minut. Krok 4: Mezitím na pánvi osmahněte cibuli do zlatohněda, asi 10 minut. Krok 5: Přidejte česnek a vařte asi 1 minutu. Krok 6: Vmíchejte protlak a kmín a vařte asi další minutu. Krok 7: Smíchejte s rýží, přidejte limetkovou šťávu, koriandr a dochuťte solí. Krok 8: K cibuli můžete také přidat nadrobno nakrájené jalapeño papričky - já dávám konzervované, a vařím asi 5 minut, pak přidám česnek a pokračuji podle receptu.

Zveřejněno 11. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mexická rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9mZ3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mexická rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9mZ3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

chute-sveta.cz, Drobek, Nadia22: Vy všichni tři tvrdíte, že znáte mexickou kuchyni přímo in natura, v originále. Jen se zeptám: Opravdu v Mexiku používají římský kmín (cumin)? Ten přece je tak výrazný, že v jídle bude chuťově i čichově dominantní. Já jsem byl dosud přesvědčen, že římský kmín je typický pro arabskou a částečně indickou kuchyni.

Drobku, taky ziju v Kalifornii, uz 30 let, ale za slovicka se nechytam. Myslim, ze je to dobry zaklad pro mexickou ryzi, pro ceske kucharky. Taky si doma delam burritos. Kdo ma rad, tak si misto bujonu da kureci vyvar, a ja pridavam jedno nadrobno nasekane rajce. Mam tam rada ty kousky. Ale s tim rimskym kminem (cumin)opravdu opatrne. Ja bych na to mnozstvi ryze dala opravdu jenom 1/4 lzicky maximalne. A bez masla, vice panenskeho oleje. Ale to uz zase zalezi na kazdem, kdo jak rad.Pro zajimavost, v Mexiku i v Kalifornii rikaji listkum koriandru cilantro.....:yes:

Drobek:já též, a dovolím si kontrovat, protože těch různých pseudo mexických pokrmů - rýží, sals a vůbec jídel je všude spousta. Ano, záleží k čemu, na co mám zrovna chuť, ale podle mě je to ta nejlepší základní mexická rýže (a věřte, že jich mám vyzkoušených a odjedených skutečně hodně) a pokud vás slovo nejlepší uráží, tak mě to mrzí. :-(

Dovolím si přidat do komentáře link na rýži jak ji mám v kuchařce já. Je trochu jinak, hlavně ten začátek.http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=...
Ale zase, proč nejlepší, kdo to řek? Žil jsem dlouho v jižní Kalifornii, do Mexika dvacet minut autem, dost o Mexické kuchyni vím. Takž znám i lepší rýže a dávat k receptům titul nejlepší se prostě nedělá.

chute-sveta.cz: tak to už beru:-K:-K:

jarda Kadic: Jardo, ten link na koriandr je špatně, ale nelze odstranit. :-( Slovo koriandr automaticky vede na tu stránku. Má to být čerstvý nasekaný koriandr, tedy zelené lístky.

Ta rýže vypadá fakt nádherně,akorát mě tam zarazilo množství koriandru.Fakt tolik?

Dnes tuto ryzi zkusim. Jedli jsme podobnou v Mexiku a je skutecne vyborna. Dik za recepis.

Vítám tě mezi námi, Jarko!(všichni si tykáme) Až dnes jsem si tě tady všimla. Ráda chodím na tvoje stránky a jsem ráda, když svoje báječné recepty budou i tady.

Tématické fráze:
mexická rýže, mexická rýže nejlepší recept, jaka je nejlpsi ryye, dochuceni rýže, nejlepší ryze, ryze mexiko, mexica rýže, recepty s rýží, mexická pánev dušená rýže, rýže recepty, mexická rýže recepty, rýže ala mexiko, rýže recepty, ryže skalifornie, recept na nejlepší rýži, rýže mexico, recept nejlepsi rýže, nejlepší recepty s rýží, rýže recept, recept rýže mexiko

Suroviny:
rýže, bujon kuřecí, voda, máslo, olej olivový, cibule, česnek, protlak rajčatový, šťáva limetková, koriandr, římský kmín mletý, sůl

Přidat fotografie receptu