Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Vánočka je tradiční české pečivo, které se peče především o Vánocích. Tento bohatý sladký pletenec je symbolem štědrosti a rodinného tepla. Jeho těsto je jemné, voňavé po vanilce a citronové kůře, a je obohaceno o šťavnaté rozinky a křupavé mandle.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

new dawn

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 688 kJ /
3 511 kcal
Bílkoviny83,60 g
Tuky110,38 g
Vláknina20,40 g
Cholesterol 857 mg
Sodík 953 mg
Sůl2,35 g
Sacharidy535,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlahého mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme 10-15 min. vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme prochladnout (nesmí být horké). Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme kvásek, do něj rozmícháme žloutky. Přidáme vlažné máslo a vypracujeme těsto vařečkou, až dělá puchýře. Pak ho vyklopíme na hladkou moukou lehce pomoučený vál a ještě propracujeme rukama, až je pružné a nelepí se. Vložíme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přes noc. Krok 3: Ráno těsto opět vyklopíme na lehce pomoučený vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle nebo ořechy (část mandlí necháme na posyp). Necháme opět v míse kynout (je dost vykynuté, když důlek udělaný prstem se hned vyrovná, klidně 2-3 hodinky, příp. do odpoledne). Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a nožem rozdělíme na 8 dílů (jeden může být o chlup větší - přijde nahoru). Ze sedmi dílů uválíme stejně dlouhé a stejně tlusté válečky. Krok 5: Nejprve pleteme spodní část ze 4 dílů: položíme je vedle sebe, začínáme plést od středu dílů na jednu stranu tak, že přehazujeme jednotlivé prameny střídavě přes sebe. Pak vál i s vánočkou otočíme a dopleteme druhou stranu. Upletenou spodní část přeneseme na vymazaný plech (lze dát papír -já nedávám). Středem vánočky mírně promáčkneme rýhu, do níž vložíme cop upletený ze tří dílů. Poslední, osmý díl, rozdělíme na dvě části a vyválíme dva slabé válečky (trošičku delší). Stočíme je dohromady do spirály a položíme nahoru. Jejich konce založíme dospodu pod vánočku. Tvar zajistíme proti sjetí vpíchnutím 3 ks špejlí. Opět necháme dostatečně dlouho kynout - minimálně 2 hodiny, lépe 3 hod. Krok 6: Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí. Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Jakmile vánočka na povrchu začne lehce "chytat barvu", zmírníme troubu na 150 °C. Celkem pečeme vánočku asi 45 min. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Krok 8: Upečenou necháme vychladnout.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 26. 12. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WPP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1WPP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jako uplny zacatecnik bych mela dotaz - na kolik stupnu ji pecete? Po jak dlouhe dobe a na kolik teplotu stahnout? A na jake mrizce odspodu? Dekuji za zodpovezeni. Tesim se, ze tu Vasi vyzkousim! ;-)

Vážně má ¨vánočka pořád takto dlouho kynout?:-O Nikdy jsem ji ještě nedělala,ale je to takové zvláštní:-D

:-))Cathleen: tak to jsem netušila, díky, jsem zase o něco chytřejší;-) Adéle se omlouvám:-K

:-))Musím oponovat - to, že je ve vánočce voda a ne mléko, opravdu na chuti poznat není;-) - mám vyzkoušeno. A i ve všech starších pekárenských receptech vodu používají.......záleží tak na každém, čím své pečivo chce zadělat.
Ale vánočka z vody opravdu jako rohlík nechutná:-D

Lenulka: koupená je šizenější, je tam málo tuku. Tukem se těsto stává hutnějším.
Adéla: do vánočky bych vodu nikdy nedala, to pak není vánočka ale rohlík:-O

Vánočka je hutnější, protože je z mléka a polohrubé mouky. Lepší je hladká mouka a voda. Viz jiný recept :-(

Vypadá krásně, ale ráda bych se zeptala jestli je nadýchaná nebo taková těžšší. Dělám chutově doborou ale je těžší. neříkám aby byla přímo nadýchaná jako se koupí v krámu, ale přeci jen. Nebíte čím to může být?

A povedla se! Pridavam bodik a foto! :-8

U nás vydrží tak 2 dny,pak je zbaštěno.:-D:-D:-DJinak peču vánočku 23.12.;-)

Mohu se zeptat, vanocku pecete i s tema spejlama, nebo je pred pecenim vytahnete? Zitra ji zkusim upect, tak jsem zvedava jak to zvladnu... Jak dlouho vanocka pak vydrzi?:-K

new dawn to je dobře, žes měla půlku!! Je fajn vidět takové dobrůtky na řezu;-) Já bych holka musela to pletení mít před sebou, jinak jsem děsné tele:-)):-D

Copak krásná, ale než jsem stihla udělat fotku, tak jí byla necelá půlka... Ten předpis jsem psala dost podrobně, aby to zvládl i začátečník ;-)

new dawn vždy ocením vánočku tak krásně zapletenou;-):yes::yes:

Krásná :-p:yes::yes:

Tématické fráze:
nadýchaná vánočka recept, pletení vánočky z osmi, nadýchaná vánočka, vánočka s mandlemi, předpis na vánočku, pletení vánočky z osmi pramenů, vánočka z osmi pramenů, vánočka recept, nadýchaná vánočka z kvásku recept, vánočka ze sedmi pramenů, vánočka s rozinkami, vánočka s mandlemi a rozinkami, pletení vánočky z 8 pramenů, vánočka z 8 dílů, pletení vánočky z 8 dílů, vánočka s rozinkami a s mandlemi, jak dlouho vydrží vánočka, pletení vánočky ze sedmi pramenů, vánočka z 8 pramenů, jak uplést vánočku z osmi pramenů

Suroviny:
mouka hrubá, mouka hladká, cukr krupice, sůl, kůra citronová, cukr vanilkový, droždí, mléko, žloutek, máslo, rozinky, mandle, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu