Jednoduché domácí housky

Popecenicko.cz Kuchařka: Popecenicko.cz

8 ks Slané pečivo 16 názorů

Suroviny

270 ml mléka
2 lžičky sušeného droždí
50 g másla
lžička cukru
2 žicky soli
500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
1 vejce na potření
hrubozrnná sůl
kmín
mák nebo semínka na posypání
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.

  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.

  3. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zaryjte utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.

  4. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.

  5. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučuji překrýt utěrkou, aby neosychaly). Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je. Já jsem na posypávání použila jen hrubozrnnou sůl.

  6. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavé, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Poznámka

Další recepty a tipy ze světa jídla: http://www.popecenicko.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 306 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduché domácí housky

  • Libuse Romancikova Libuse Romancikova

    Tak tyto housky jsou za mě asi nejlepší z těch které jsem vyzkoušela.Majolkové® nejsou špatné ale co se týká těchto s máslem tak jsou načechrané a velice chutné.Já je po upečení ještě pomažu rozehřátým máslem s mlékem.Dělám to u všeho kynutého co peču.Krásně odvlhnou.Chtěla bych ještě zkusit ze špaldové mouky tak uvidím a dám vědět.Ale podle mě by to neměl být problém.Autorce děkuji za recept a dovolím si přidat fotečky.Pletla jsem z jednoho pramene.

    Odpovědět

  • Kajenka Kajenka

    Výborné housky:-)dnes jsem pekla poprvé a moc nám chutnají

    Odpovědět

  • Rebekop Rebekop

    Zkoušela jsem dnes péct, pár věcí jsem si poupravila (malá část mouky žitné, máslo napůl se sádlem), jinak vše podle receptu, ale hrozně v chuti cítím ty kvasnice. Co s tím? :(

    Odpovědět

  • Luca_k Luca_k

    Výborné housky. Bohužel nemohu mléčné výrobky tak jsem maslo nahradila herou a mleko vodou i tak jsou houstičky velmi chutné. Dekuji za recept.:-):yes:

    Odpovědět

  • ZuziD ZuziD

    marbud: za mě je to jedno jak vypadají uvnitř. Stejně se sní. :-8

    Odpovědět

  • marbud marbud

    Super. Jen bych byla ráda po upečení a zchladnutí vidět jaké jsou uvnitř. Jestli jsou jak buchta dírkové, nebo jakoby listují-- skládané, jak vánočka. Děkuji

    Odpovědět

  • Terezz12 Terezz12

    Dnes jsem zkusila Váš recept a jsou skvělé! :yes: syn si posmakl s kakaem a maslem k snídani. Delala jsem z kila mouky, no půlka se snedla teplá ( teda skoro horká). Motala jsem různé tvary, ale na rohlikach musim jeste zapracovat :-D (jsou to takové brambory sisate) ale chutnají výborně. Recept ukladam a přikládám fotku:-K;-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Chutnají náramně, krásně se pracovalo s těstem měla jsem 10 bulek.:-8
    Chtěla jsem si otevřít tvoji stánku blogu, ale nejde to. Děkuji.:-Q

    Odpovědět

  • gabrusa gabrusa

    Mám dotaz - chutnají jako klasické kupované nebo spíš jako sladké kynuté? Díky za odpověď.

    Odpovědět

  • Lehka.J@seznam.cz Lehka.J@seznam.cz

    Zdena Vaverová: Jasně že můžeš použít i čerstvé droždí. Peču je v poslední době dost často, a droždí dávám, jaké zrovna doma mám.... Běžně jich do úplného vychladnutí zbude pár, do druhého dne nikdy! <3

    Odpovědět

  • Piskutek Piskutek

    Arijana Baillie:
    I think, that buns and rolls are the same all in our Republic. I recommended you to try this one, I think, it is amazing, and typicaly Czech! Good luck with your baking :)

    Odpovědět

  • Zdena Vaverová Zdena Vaverová(neregistrovaný)

    můžu místo sušených kvasnic
    použít droždí?

    Odpovědět

  • Arijana Baillie Arijana Baillie(neregistrovaný)

    WOW are these same as they make them in Prague ? I would love to try and make them :-) thanks

    :-p

    Odpovědět

  • Helena Koláčková Helena Koláčková(neregistrovaný)

    nezvládnete,já je peču pro manžela i do práce a ač sama snídám 1ks,ještě jsme nezjistili,jak by chutnaly druhý den,sež...se synáčkem ještě teplé

    Odpovědět

  • Anna Holovská Anna Holovská(neregistrovaný)

    Houstičky

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí housky jednoduche housky domaci housky se susenym drozdim jednoduchy recept na housky jednoduché domácí pečivo domácí housky ze sušeneho droždí housky ze sušeného droždí rychle domaci housky rychlé housky domaci housky recept domácí rohliky se sušeným droždím recept na housky recept na domácí housky domácí pečivo ze sušeného droždí domaci housky susene drozdi housky domácí rohlíky ze sušeného droždí jednoduché těsto na housky rychlé rohlíky ze sušeného droždí domaci pecivo