Jednoduché domácí housky

Popecenicko.cz Kuchařka:

8 ks Slané pečivo 8 názorů

514

Suroviny

270 ml mléka
2 lžičky sušeného droždí
50 g másla
lžička cukru
2 žicky soli
500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
1 vejce na potření
hrubozrnná sůl
kmín
mák nebo semínka na posypání
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.

  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.

  3. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zaryjte utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.

  4. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.

  5. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučuji překrýt utěrkou, aby neosychaly). Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je. Já jsem na posypávání použila jen hrubozrnnou sůl.

  6. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavé, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Poznámka

Další recepty a tipy ze světa jídla: http://www.popecenicko.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 896 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduché domácí housky

  • gabrusa gabrusa

    Mám dotaz - chutnají jako klasické kupované nebo spíš jako sladké kynuté? Díky za odpověď.

    Odpovědět

  • Lehka.J@seznam.cz Lehka.J@seznam.cz

    Zdena Vaverová: Jasně že můžeš použít i čerstvé droždí. Peču je v poslední době dost často, a droždí dávám, jaké zrovna doma mám.... Běžně jich do úplného vychladnutí zbude pár, do druhého dne nikdy! <3

    Odpovědět

  • Piskutek Piskutek

    Arijana Baillie:
    I think, that buns and rolls are the same all in our Republic. I recommended you to try this one, I think, it is amazing, and typicaly Czech! Good luck with your baking :)

    Odpovědět

  • Zdena Vaverová Zdena Vaverová(neregistrovaný)

    můžu místo sušených kvasnic
    použít droždí?

    Odpovědět

  • Arijana Baillie Arijana Baillie(neregistrovaný)

    WOW are these same as they make them in Prague ? I would love to try and make them :-) thanks

    :-p

    Odpovědět

  • Helena Koláčková Helena Koláčková(neregistrovaný)

    nezvládnete,já je peču pro manžela i do práce a ač sama snídám 1ks,ještě jsme nezjistili,jak by chutnaly druhý den,sež...se synáčkem ještě teplé

    Odpovědět

  • Anna Holovská Anna Holovská(neregistrovaný)

    Houstičky

    Odpovědět

  • mysaci mysaci

    Tak to vypadá úžasně! :-O Jen nevím jestli zvládnem ten poslední krok, čekat do úplného vychadnutí :-D

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: domácí housky jednoduchy recept na housky jednoduché domácí pečivo rychlé housky jednoduche housky housky jak upéct domácí housky domaci housky bez vajec domaci housticky fresh recepty domácí housky dobre jednoduche pecivo rychle domaci housticky domaci pecivo rychle domaci housky jednoduché domácí rohlíky,ze sušeného droždí domácí housky ze sušeneho droždí housky bez kvasnic domaci housky recept pečivo recept jednoduche housky recept

Zapomněl/a jsem heslo