Jednoduché domácí housky

Popecenicko.cz Kuchařka:

8 ks Slané pečivo 8 názorů

512

Suroviny

270 ml mléka
2 lžičky sušeného droždí
50 g másla
lžička cukru
2 žicky soli
500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
1 vejce na potření
hrubozrnná sůl
kmín
mák nebo semínka na posypání
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.

  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.

  3. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zaryjte utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.

  4. Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.

  5. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučuji překrýt utěrkou, aby neosychaly). Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je. Já jsem na posypávání použila jen hrubozrnnou sůl.

  6. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavé, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Poznámka

Další recepty a tipy ze světa jídla: http://www.popecenicko.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 877 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jednoduché domácí housky

  • gabrusa gabrusa

    Mám dotaz - chutnají jako klasické kupované nebo spíš jako sladké kynuté? Díky za odpověď.

    Odpovědět

  • Lehka.J@seznam.cz Lehka.J@seznam.cz

    Zdena Vaverová: Jasně že můžeš použít i čerstvé droždí. Peču je v poslední době dost často, a droždí dávám, jaké zrovna doma mám.... Běžně jich do úplného vychladnutí zbude pár, do druhého dne nikdy! <3

    Odpovědět

  • Piskutek Piskutek

    Arijana Baillie:
    I think, that buns and rolls are the same all in our Republic. I recommended you to try this one, I think, it is amazing, and typicaly Czech! Good luck with your baking :)

    Odpovědět

  • Zdena Vaverová Zdena Vaverová(neregistrovaný)

    můžu místo sušených kvasnic
    použít droždí?

    Odpovědět

  • Arijana Baillie Arijana Baillie(neregistrovaný)

    WOW are these same as they make them in Prague ? I would love to try and make them :-) thanks

    :-p

    Odpovědět

  • Helena Koláčková Helena Koláčková(neregistrovaný)

    nezvládnete,já je peču pro manžela i do práce a ač sama snídám 1ks,ještě jsme nezjistili,jak by chutnaly druhý den,sež...se synáčkem ještě teplé

    Odpovědět

  • Anna Holovská Anna Holovská(neregistrovaný)

    Houstičky

    Odpovědět

  • mysaci mysaci

    Tak to vypadá úžasně! :-O Jen nevím jestli zvládnem ten poslední krok, čekat do úplného vychadnutí :-D

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo