Tomův vaječňák (vaječný likér)
Každý, kdo doma připravuje domácí vaječný likér má svůj osvědčený recept. K přípravě tohoto likéru budete potřebovat dostatek vaječných žloutků, smetany, kondenzované mléko a netradičně také bílý rum. Vanilkové aroma pak dotáhne chuť k dokonalosti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 357 kJ / 7 495 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 146,32 g |
Tuky | 293,80 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 5,59 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,23 g |
Sacharidy | 1 066,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do kastrolu se silným dnem nalijeme smetanu, kondenzované mléko a polovinu cukru. Rozmícháme, aby se cukr rozpustil a přivedeme k mírnému varu. Poté odstavíme.
Krok 2: Do mísy vložíme žloutky a přidáme zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmícháme a poté už s větší energií vyšleháme, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy (můžete použít i robota).
Krok 3: Směs horké smetany vlijeme za stálého míchání ke žloutkům a rozmícháme. Vlijeme zpět do rendlíku a postavíme na mírný plamen.
Krok 4: Za stálého míchání pomalu přivedeme likér ke zhoustnutí při teplotě okolo 75-80 °C. Zabere to asi 10 minut.
Krok 5: Ihned, jakmile krém zhoustne, stáhneme jej z plamene a dále mícháme. Do krému přidáme rum a promícháme, poté přidáme vanilkové aroma. Pokud jsou v likéru hrudky, přecedíme ho skrz jemné sítko.
Krok 6: Hotový likér naplníme do nádob a uskladníme v lednici.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Moje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 2 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 10 hodinami
Křehký štrúdl
Přidáno před 10 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 13 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 13 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 4 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 12 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 13 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 14 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 15 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 16 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 17 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 17 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 17 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 17 hodinami
Suroviny:
žloutek,
rum bílý,
mléko kondenzované neslazené,
smetana,
cukr moučkový,
vanilkové aroma
Komentáře (5)