Polévka krémová z květákových listů

Suroviny

1 l vody
sůl
1 ČL kmínu
z květáku listy
1 větší růžičku květáku
1/4 střední cibule
malý kousek celeru
malý kousek mrkve
malý kousek petržele
špetka kurkumy
špetka muškátového květu nebo muškátového oříšku
špetka nového koření mletého
pepř
máslo na zjemnění
Na ozdobu:
1 lžička smetany husté

Postup přípravy receptu

  1. Vodu osolit, přidat kmín, zeleninu a pokrájené květákové listy.

  2. Vařit do změknutí, cca 20 minut, pak rozmixovat, přidat koření a nechat přejít varem.

  3. Pro zjemnění polévky vložit kousek másla, nechat ho rozpustit a zamíchat.

  4. Na talíři ozdobit lžičkou smetany nebo hustého jogurtu.

Poznámka od kuchařky

Kdysi jsem viděla díl z reality show „Výměna manželek“, v němž se pán rozohňoval a rozčiloval, že ta kráska, nová „maminka“ vyhodila jako odpad nať z mrkve, kvůli které oni vlastně mrkev kupují a z ní vaří.

Nezjistila jsem, co z té natě vaří, ale dnes, když jsem připravovala květák, mne napadlo využít květákové listy na polévku. Za zkoušku to stojí, maximálně ji za stálého míchání vliji do WC. Tak jsem vyhodila jen ty ošklivé, zežloutlé a zavadlé listy, zbytek jsem rozkrájela na malé kousky, aby se rychleji uvařily, přihodila, co jsem doma našla a vařila doměkka. Pak jsem to vše rozmixovala, ochutila, ochutnala – a kupodivu to bylo k jídlu.

Polévka byla i dost hustá, že jsem ji musela trochu naředit.

-------

Foťák nyní nemám, tak pokud někdo uvaří a foto přidá, budu ráda.

Komentáře k receptu Polévka krémová z květákových listů

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Magdalena, Casino, Tejaja: ;-) děkuji za rady a vyzkouším.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Až táto diskusia ma primala k tomu, že som sa trocha po mrkvovej vňati a jej výživovej hodnote poobzerala. A dozvedela som sa, že je hodnotnejšia ako koreň - samotná mrkva. Takže už ju vo veľkom asi vyhadzovať nebudem.:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Magdalena:
    Před časem mi napsala v SZ jedna zdejší hvězda (ale Jana to nebyla:-D že jsem "obyčejné čunče, které je schopno sežrat cokoliv." No, asi má pravdu..., jsem skoro jako kyselina :-) takže jsem vyzkoušel i "špenát" z plevele (ale lebeda to nebyla -viz zde: http://www.labuznik.cz/recept/spenat-z-lebedy-zahr... a dokonce vařím i jednodušší verzi zde uvedené polévky z listí http://www.labuznik.cz/recept/kvetakova-polevka-sk... ale nevím, nevím zda kdy zkusím PESTO!!! z mrkvového chrástu... To už je skoro jako dělat tatarák z brambor:-D

    Odpovědět

  • Magdalena Magdalena(neregistrovaná)

    Ohledně té mrkové natě - dělávám z ní pesto podle tohoto receptu: http://zachranjidlo.cz/recepty/pesto-z-mrkvove-nate/. Teď už bych nať nikdy nevyhodila:).
    Jinak děkuji za nápad, jak využít květákové listy!!

    Odpovědět

  • Suzi Suzi(neregistrovaný)

    skvělý recept, polévka je výborná, budeme ji dělat častěji :-8:-8:-8

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    evina: děkuji, podívám se

    Odpovědět

  • evina evina(neregistrovaná)

    Nadja:Bylo to v loňském roce,je to vesměs polévkové a salátové využití,jinak dát do vyhledavače-využití mrkvové natě ve vaření-nebo pod.a pár tipů se tam dočtete :-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    evina: děkuji za info, dívala jsem se tam, ale zatím se mi to nepodařilo najít.

    Odpovědět

  • evina evina(neregistrovaná)

    Nadja:o použití mrkvové nati bylo v pořadu-Tajomstvo mojej kuchyne-mluvili o tom šéfkuchaři,nikdy nevyhazovat,ale používat.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    zuzun: pokud vyzkoušíš tu mrkvovou nať, dej vědět.:-O

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    kvetakove listy pouzivam, jsou dobry, skoro jako zeli, trosku tuzsi konzistenci, ale chut maji jako kvetak, takze se tim nic nezkazi. Nat z mrkve jsem tu nezkousela, ale vyzkousim, kdyz nejakou najdu. vsecko zeleny je dobry:yes::-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    já taky když je pěkné lupeníčko u květoslávka, použiju ho;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ode mne letí další bodík za dobré využití listů květáku. To by mne nenapadlo;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Aničko, děkuji, ale chci Tě upozornit, že jsem použila téměř všechny listy, i ty velké - a že jich ten květák měl!. Ty malé jemné (z květáku, kedlubny i srdíčko z mrkve) snad odjakživa přidávám jako zelené koření do hotové polévky.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-DTeda z mrkvové natě fakt né:-D:-DAle když mám květák s krásnými zelenými lístky,tak je do polévky přidávám také(nebo z kedlubny):-)
    Takže první bodíček bez újmy na svědomí posílám:-p+1:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: květákové listy listy z květáku listy květáku mrkvová nať použití kvetakove listy recepty kvetakova nat polévka z listů květáku květáková polévka z listů květákový list květák listy květákový krém polévka květákové polévky květákové listy recept polévka květákový krém květákový krém polévka jak vyuzit kvetakove listy listy od květáku polevka z kvetakoveho listi využití mrkvové natě co s listy květáku