Zadělávaná cuketa se zeleninou na smetaně
K létu patří lehká zeleninová jídla. Pokud chcete jídlu zvýšit jeho energetickou hodnotu, přidáte k zelenině ještě uvařená vejce či kousek masa. Bohatě ale zasytí jen tak, díky použití smetany a máslové jíšky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 572 kJ / 1 571 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,89 g |
Tuky | 87,22 g |
Vláknina | 43,89 g |
Cholesterol | 255 mg |
Sodík | 307 mg |
Sůl | 0,70 g |
Sacharidy | 152,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme, řapíky oškrábeme škrabkou na brambory. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na kostičky a mrkev s řapíky nakrájíme na půlměsíčky.
Pokud má cuketa zdravou slupku, nemusíme ji škrábat, jen ji nakrájíme na větší kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Krok 2: Do hlubšího hrnce na rozehřáté máslo dáme zesklovatět cibuli. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme vlažný vývar, dobře metličkou prošleháme a přivedeme k varu. Krok 3: Plamen stáhneme na minimum, do hrnce dáme brambory, mrkev a řapíky a také podle potřeby trochu soli. Krok 4: Za častého promíchávání ode dna vaříme slabým varem 5 minut. Poté přidáme cuketu a ještě za občasného promíchání vaříme 10 minut. Krok 5: Na závěr přidáme kurkumu, 3 krát přejedeme přes jemné struhadlo muškátovým oříškem a podle potřeby naředíme smetanou. Krok 6: Vše zamícháme a jednu minutu povaříme. Jídlo můžeme navíc dochutit trochou cukru a citronové šťávy, ale záleží na chuti každého jedince. Krok 7: Na talíři posypeme pokrájenou bylinkou. Podáváme s vařeným masem nebo různě upravenými vejci.
Pokud má cuketa zdravou slupku, nemusíme ji škrábat, jen ji nakrájíme na větší kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Krok 2: Do hlubšího hrnce na rozehřáté máslo dáme zesklovatět cibuli. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme vlažný vývar, dobře metličkou prošleháme a přivedeme k varu. Krok 3: Plamen stáhneme na minimum, do hrnce dáme brambory, mrkev a řapíky a také podle potřeby trochu soli. Krok 4: Za častého promíchávání ode dna vaříme slabým varem 5 minut. Poté přidáme cuketu a ještě za občasného promíchání vaříme 10 minut. Krok 5: Na závěr přidáme kurkumu, 3 krát přejedeme přes jemné struhadlo muškátovým oříškem a podle potřeby naředíme smetanou. Krok 6: Vše zamícháme a jednu minutu povaříme. Jídlo můžeme navíc dochutit trochou cukru a citronové šťávy, ale záleží na chuti každého jedince. Krok 7: Na talíři posypeme pokrájenou bylinkou. Podáváme s vařeným masem nebo různě upravenými vejci.
Zveřejněno 11. 7. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zadělávaná cuketa se zeleninou na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kR79K
Moje poznámka
Zadělávaná cuketa se zeleninou na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kR79K
Nejnovější recepty
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 1 hodinou
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 15 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
aladew před 1 hodinou
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 2 hodinami
Řecká musaka
misula29 před 3 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 6 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 7 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 9 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 10 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 13 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan 15. 9. 2025 20:19
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Suroviny:
cuketa,
brambory,
mrkev,
celer řapíkatý,
cibule,
máslo,
mouka hladká,
vývar masový,
sůl,
kurkuma,
ořech muškátový,
smetana ke šlehání,
list celerový,
cukr,
šťáva citronová
Komentáře (6)