Kynuté knedlíky - ovocné
Kynuté ovocné knedlíky jsou lahodnou klasikou české kuchyně. Díky šetrné přípravě v páře zůstávají knedlíky krásně nadýchané a vláčné, zatímco uvnitř se ukrývá sladké ovoce, které jim dodává osvěžující náplň.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko lehce ohřejeme a do menší části vlažného mléka dáme lžičku cukru (z odváženého množství), rozdrobíme droždí, překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy vsypeme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme zbytek cukru, vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko a vejce. Vypracujeme nelepivé hladké těsto. K vypracování těsta můžeme použít robot s hákem a nebo domácí pekárnu. Těsto překryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto dáme na moukou lehce podsypaný vál, zpracujeme do bochánku a vyválíme šišku. Stěrkou nebo jiným nástrojem rozdělíme na 16 kousků.
Krok 4: Kousky těsta upravíme do kulatého tvaru, poklademe ovocem a zabalíme tak, že uděláme "raneček", který dobře umačkáme a knedlíky lehce zakulatíme. Uložíme spojem dolů, opět překryjeme utěrkou a necháme chvíli vykynout (ale nepřekynout).
Krok 5: Při vaření v parním hrnci jednotlivé nádoby potřeme olejem, tj. dno a boky v místech, kde se budou knedlíky dotýkat.
Krok 6: Do nádob opatrně uložíme vykynuté knedlíky, necháváme mezery. Knedlíky můžeme potřít olejem mezi sebou, aby se pak neslepily. Nádoby naskládáme na sebe, přikryjeme poklicí a parní hrnec zapneme. Od začátku varu vody ve spodní nádobě vaříme zhruba 8-10 minut. Po uvaření ihned knedlíky propícháme dvouzubou vidličkou nebo špejlí.
Krok 7: Místo do parního hrnce můžeme knedlíky vložit do vařící vody ve větší nádobě a vařit stejnou dobu. V polovině vaření je obrátíme. Při vaření ve vodě budeme asi muset podle velikosti hrnce vařit nadvakrát. Knedlíky nesmí překynout a rovněž po uvaření je ihned propícháme.
Krok 8: Knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Podle druhu ovoce a podle chuti můžeme volitelně posypat i mákem, skořicí, Grankem, perníčky a nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem
Zveřejněno 20. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté knedlíky - ovocné
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lkj
Moje poznámka
Kynuté knedlíky - ovocné
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lkj
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 12 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 15 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 21 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cukeťák II
radbastim před 1 hodinou
Sněhový rybízový koláč
upavla před 10 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 10 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 14 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 14 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 14 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 15 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 16 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 17 hodinami
Tématické fráze:
kynuté knedlíky ovocné,
ovocne knedliky,
kynuté knedlíky recept,
ovocné kynuté knedlíky,
kynuté knedlíky,
ovocné knedlíky kynuté,
kynuté knedlíky ovocné recept,
ovocne kynute knedliky recept,
recept na kynute knedliky,
kynuté ovocné knedlíky,
kynuté knedlíky s merunkama,
ovocné knedlíky kynuté recept,
recept kynuté knedlíky,
babicovy dobroty kynuté knedlíky,
kynutý knedlík ovocný,
rychle ovocne kynute knedliky,
kynuté knedlíky s ovocnou omáčkou,
kynutý knedlík recept,
ovocné kynuté knedlíky babicovy dobroty,
ovocný kynutý knedlík
Suroviny:
mouka hrubá,
sůl,
cukr krupice,
vejce,
mléko,
droždí čerstvé,
mouka,
olej,
ovoce,
cukr moučkový,
skořice mletá,
tvaroh na strouhání,
perníčky,
mák mletý,
kakao granko,
máslo
Komentáře (9)