Roláda Alžírská káva (světlá)
Připravte roládu plněnou kávovo - likérovým krémem a proloženou kontrastními kousky ovoce. Zde malinami a ostružinami. Uvidíte, že takový vymazlený moučník sklidí při slavnostních chvílích zasloužený úspěch.
Postup přípravy
Krok 1: Postup na korpus:
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
Žloutky utřeme s polovinou cukru a nakonec krátce zašleháme olej. Druhou polovinu cukru použijeme při šlehání bílků na tuhý sníh. Krok 2: Včas vyhřejeme troubu na 200 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 3: Lehce smícháme žloutkovou hmotu se sněhem z bílků, stěrkou zlehka vmícháme mouku a vylejeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby (horní a spodní ohřev) a pečeme cca 10 minut. Krok 4: Po vytažení z trouby zlehka odřízneme okraje od plechu, přiklopíme roládu dalším kusem pečicího papíru potřeným olejem a vyklopíme. Opatrně odlepíme spodní pečicí papír a znovu ho položíme na roládu. Celý plát otočíme a ještě horký smotáme a necháme vychladnout. Krok 5: Postup na krém:
Večer před pečením rolády svaříme šlehačku s kávou a 1 lžicí cukru krupice. Necháme řádně vychladit přes noc v lednici. Druhý den vyšleháme dohromady s mascarpone a cca 50 ml vaječného koňaku. Krém je ušlehaný velmi rychle - pozor ať se nepřešlehá! Před koncem přisladíme podle chuti moučkovým cukrem a vaječným koňakem. Krok 6: Plát rolády potřeme krémem, přidáme ovoce (ne moc), vhodné jsou ostružiny nebo maliny) a pomocí spodního pečícího papíru smotáme a utáhneme. Krok 7: Máslo a salko ušleháme dohromady, použijeme dle potřeby na povrchové obmazání rolády. Dozdobíme, necháme vychladit a podáváme.
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
Žloutky utřeme s polovinou cukru a nakonec krátce zašleháme olej. Druhou polovinu cukru použijeme při šlehání bílků na tuhý sníh. Krok 2: Včas vyhřejeme troubu na 200 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 3: Lehce smícháme žloutkovou hmotu se sněhem z bílků, stěrkou zlehka vmícháme mouku a vylejeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby (horní a spodní ohřev) a pečeme cca 10 minut. Krok 4: Po vytažení z trouby zlehka odřízneme okraje od plechu, přiklopíme roládu dalším kusem pečicího papíru potřeným olejem a vyklopíme. Opatrně odlepíme spodní pečicí papír a znovu ho položíme na roládu. Celý plát otočíme a ještě horký smotáme a necháme vychladnout. Krok 5: Postup na krém:
Večer před pečením rolády svaříme šlehačku s kávou a 1 lžicí cukru krupice. Necháme řádně vychladit přes noc v lednici. Druhý den vyšleháme dohromady s mascarpone a cca 50 ml vaječného koňaku. Krém je ušlehaný velmi rychle - pozor ať se nepřešlehá! Před koncem přisladíme podle chuti moučkovým cukrem a vaječným koňakem. Krok 6: Plát rolády potřeme krémem, přidáme ovoce (ne moc), vhodné jsou ostružiny nebo maliny) a pomocí spodního pečícího papíru smotáme a utáhneme. Krok 7: Máslo a salko ušleháme dohromady, použijeme dle potřeby na povrchové obmazání rolády. Dozdobíme, necháme vychladit a podáváme.
Zveřejněno 21. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Roláda Alžírská káva (světlá)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrYyr
Moje poznámka
Roláda Alžírská káva (světlá)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrYyr
Nejnovější recepty
Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Pikantní polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou
Přidáno před 7 hodinami
Pohár s ostružinami a tvarohovo-smetanovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Piškotové řezy s krémem a ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaný hermelín v alobalu
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové palačinky plněné masem a zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová bratislavská plec
Nikuuus před 3 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem
Petik05 před 3 hodinami
Jednoduché bramborové placičky
KnedlesVajcama před 3 hodinami
Vláčný makovec-makovník
kejtinkaa před 5 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
kejtinkaa před 6 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Jitkazmecka před 6 hodinami
Piña colada (podle IBA)
rybarka007 před 6 hodinami
Cukeťák na plechu
Simona Maskova před 6 hodinami
Švestkový závin s mákem
Tynaja před 7 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
olej slunečnicový,
mascarpone,
smetana ke šlehání,
káva rozpustná,
cukr krupice,
koňak vaječný,
cukr moučkový,
ovoce,
máslo,
salko
Komentáře (3)