Mazanec podle maminky
Mazanec je tradiční české pečivo z kynutého těsta oblíbené nejen na sváteční stůl. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek skvostný.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 158 kJ / 3 145 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,46 g |
Tuky | 93,07 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 438 mg |
Sodík | 268 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 497,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce, citron a Heru připravíme den předem, aby získali pokojovou teplotu. Z droždí, špetky soli, lžičky cukru a trochu mléka uděláme kvásek. Žloutky oddělíme od bílků a přidáme k nim změklé máslo, kůru z citronu, vanilkový a moučkový cukr. Vyšleháme spolu do pěny.
Krok 2: Přilijeme kvásek a postupně po lžících přidáváme mouku a mléko. Přidáme rozinky a zapracujeme do těsta. Těsto poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout 2 hodiny.
Krok 3: Z vykynutého těsta uděláme mazanec. Přendáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Mazanec potřeme žloutkem, nastřihneme na povrchu do kříže a posypeme ořechy. Pečeme do zlatova nejdříve 5 minut na 190 °C poté snížíme na 110 °C. Pečeme 40 minut. Zkusíme špejlí.
Zveřejněno 12. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J3qg
Moje poznámka
Mazanec podle maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J3qg
Nejnovější recepty
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 12 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 12 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 12 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 23 minutami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 25 minutami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 33 minutami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 1 hodinou
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 1 hodinou
Bublanina II
Frana74 před 3 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 4 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 4 hodinami
Plovdivské maso
Barunka1 před 5 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 6 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
tuk hera,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
citron,
mouka hladká
Komentáře (4)
No traduje se, že sůl se přidává do kvásku až posléze s moukou...
...ale rozinky také předem nemáčím