Mazanec podle maminky
Mazanec je tradiční české pečivo z kynutého těsta oblíbené nejen na sváteční stůl. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek skvostný.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 158 kJ / 3 145 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,46 g |
Tuky | 93,07 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 438 mg |
Sodík | 268 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 497,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce, citron a Heru připravíme den předem, aby získali pokojovou teplotu. Z droždí, špetky soli, lžičky cukru a trochu mléka uděláme kvásek. Žloutky oddělíme od bílků a přidáme k nim změklé máslo, kůru z citronu, vanilkový a moučkový cukr. Vyšleháme spolu do pěny.
Krok 2: Přilijeme kvásek a postupně po lžících přidáváme mouku a mléko. Přidáme rozinky a zapracujeme do těsta. Těsto poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout 2 hodiny.
Krok 3: Z vykynutého těsta uděláme mazanec. Přendáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Mazanec potřeme žloutkem, nastřihneme na povrchu do kříže a posypeme ořechy. Pečeme do zlatova nejdříve 5 minut na 190 °C poté snížíme na 110 °C. Pečeme 40 minut. Zkusíme špejlí.
Zveřejněno 12. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J3qg
Moje poznámka
Mazanec podle maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J3qg
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Švestkovy koláč s krémem z tvarohu a pudingu
Přidáno před 8 hodinami
Bazalková frittata
Přidáno před 13 hodinami
Nepečený makový koláč
Přidáno před 19 hodinami
Oblíbená žemlovka
Přidáno 5. 9. 2025 20:46:25
Jablečný koláč se skořicí
Přidáno 5. 9. 2025 20:40:42
Těstoviny s dýní a rajčaty
Přidáno 5. 9. 2025 20:02:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Francouzský hruškový koláč
Janicee před 3 hodinami
Drožďová polévka
HanaHanka před 3 hodinami
Sterilovaná paprika s olejem
Bretik před 4 hodinami
Naložená ačokča Dagmar
Bretik před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
HanaS92 před 4 hodinami
Kuřecí roláda plněná vejci a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Stefi.f před 4 hodinami
Steak z tuňáka s citronovo-hořčičnou omáčkou
vanilj před 7 hodinami
Fazolová polévka mojí babičky
Frant.cermak@seznam.cz před 7 hodinami
Základní Donuts - Donut maker
icecube58 před 8 hodinami
Vepřové kotlety podle balkánské kuchařky
michaelatomastikova999 před 9 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
tuk hera,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
citron,
mouka hladká
Komentáře (5)
No traduje se, že sůl se přidává do kvásku až posléze s moukou...
...ale rozinky také předem nemáčím