Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu

Na Velikonoční pondělí nesmí chybět také bohatá odměna pro příchozí koledníky. Zajíčci z perníku jsou ideální volbou. Dají se využít i jako jedlá dekorace. Po upečení jsou perníčky hned měkké a krásně voní po medu.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 78 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 8 min + odležení těsta

78 min (70 min příprava + 8 min tepelná úprava, + odležení těsta)

Suroviny pro 35 kusů

35kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 578 kJ /
1 572 kcal
Bílkoviny36,41 g
Tuky59,39 g
Vláknina6,10 g
Cholesterol 599 mg
Sodík 1,77 g
Sůl0,24 g
Sacharidy219,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem, jedlou sodou a kořením do perníku. V mouce uděláme důlek a přidáme rozpuštěné vlahé máslo, tekutý med a vejce. Krok 2: Vidličkou začneme zpracovávat těsto, později pokračujeme rukou. Vytvoříme vláčné a hladké těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu zhruba 2 hodiny (ale klidně i déle) odležet. Krok 3: Pak těsto po částech na lehce pomoučené silikonové podložce vyválíme na sílu zhruba 4 mm. Těsto nesmí být vyváleno moc tence. Můžeme vyvalovat i mezi 2 kusy mikrotenu. Krok 4: Z vyváleného těsta pomocí vykrajovátka vykrojíme zajíčky, které ukládáme na plech s teflonovou fólií a nebo pečicím papírem. Krok 5: Dále z těsta připravíme velmi malé kuličky, které na jednom místě lehce navlhčíme vodou a položíme na zajíčky v místě ocásku. Velmi lehce přitiskneme. Krok 6: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme zhruba 8 minut. Tato doba je pouze orientační, záleží na síle těsta a velikosti tvarů. Krok 7: Upečené zajíčky vyjmeme z trouby a ihned potřeme žloutkem, rozšlehaným s jednou lžící vody. Krok 8: Pak je z horkého plechu přendáme na jinou rovnou podložku a necháme zchladnout.

TIP: Top 7: Recepty na velikonoční dobroty pro děti

Zveřejněno 11. 4. 2022

Poznámka autorky Merylas

Perníčky jsou po upečení měkké a tudíž hned k jídlu. Nesmí se ale přepéct a těsto nesmí být vyváleno moc tence.

Množství kusů je orientační, záleží na velikosti vykrajovátka. Na perníčky se mně osvědčily spíše větší tvary, než malé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zVWr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční perníkoví zajíčci-hned k jídlu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zVWr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Líbí se mi to vykrajovátko.👍 Podívám se u nás na Velikonoční trhy, třeba budou mít. Na vánoce jsem byla tvrdá a odolala jsem, tak teď bych si ho koupila. Už mám plnou krabici, jen zvířat asi 40 a vnoučata v nedohlednu.😐

Odeta Wollmanova: To vykrajovátko je celkem běžně k dostání a děkuji za zájem o recept.😘 A jinak taky mám jednu takovou krabici, docela velkou. 😂

Marie Svarcova: Děkuji moc. Zajíčci jsou hlavně pro menší vnoučata.:-K

:-):yes:líbí se mi recept a nápad je super :yes::yes::-K

Jaromira18: Děkuji. <3

Moc se mi líbí.:-K:-K

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, koření do perníku, máslo, med, vejce, mouka hladká, žloutek, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu