Roláda vánek
Chcete tip na rychlý moučník pro nečekané hosty? Skvělým řešením je tato roláda, která se dá naplnit mnoha ingrediencemi z nichž nejjednodušší je právě ušlehaná šlehačka. Pak stačí jen povrch pocukrovat.
Suroviny pro 1 kus
plech 30x40 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 914 kJ / 1 175 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,05 g |
Tuky | 51,50 g |
Vláknina | 16,80 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 905 mg |
Sůl | 2,05 g |
Sacharidy | 111,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: 5 bílků a špetku soli šleháme a postupně po jedné lžíci přidáváme cukr, až je sníh tuhý. Krok 3: Pomaličku zašleháváme žloutky. Pak už jen ručně vmícháme 3 lžíce kakaa a nakonec 1 lžíci hladké mouky. Krok 4: Rozetřeme na pečicí papír a pomalu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Krok 5: Necháme mírně vychladit, opatrně sundáme papír a roládu srolujeme. Krok 6: Až vychladne, ušleháme šlehačku s 1 vanilkovým cukrem a ztužovačem, roládu potřeme a dáme do lednice. Krájíme až druhý den.
Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: 5 bílků a špetku soli šleháme a postupně po jedné lžíci přidáváme cukr, až je sníh tuhý. Krok 3: Pomaličku zašleháváme žloutky. Pak už jen ručně vmícháme 3 lžíce kakaa a nakonec 1 lžíci hladké mouky. Krok 4: Rozetřeme na pečicí papír a pomalu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Krok 5: Necháme mírně vychladit, opatrně sundáme papír a roládu srolujeme. Krok 6: Až vychladne, ušleháme šlehačku s 1 vanilkovým cukrem a ztužovačem, roládu potřeme a dáme do lednice. Krájíme až druhý den.
Zveřejněno 23. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Roláda vánek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yo8W
Moje poznámka
Roláda vánek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yo8W
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 22 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 23 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 28 minutami
Výborné lasagne
Hansenka před 33 minutami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 1 hodinou
Ražniči v zapékací misce
Valis před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 1 hodinou
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 2 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 2 hodinami
Jahodové poháry
Nickusek před 3 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 3 hodinami
Rychlovka z čínských nudlí a zeleniny
Honza1351 před 3 hodinami
Tématické fráze:
roláda vánek se šlehačkou,
sladke rolady,
sladka rolada,
vánek recept,
roláda,
vánek,
sladká roláda recept,
recept na sladkou roládu,
recepty na sladké rolády,
sladke rolady recepty,
sladké rolády recept,
recept vánek,
moučník vánek,
rolada sladka,
recept na vánek,
lehky vanek,
slehackova rolada vanek,
roláda bez mouky,
zákusek vánek,
božske sladke rolady
Suroviny:
vejce,
cukr písek,
sůl,
kakao,
mouka hladká,
šlehačka,
cukr vanilkový,
ztužovač šlehačky
Komentáře (60)
Varianta s vàlem nepřichází v úvahu, neb jsem ho vyhostila z domu,nepoužívala jsem ho
obouruč za PP je daleko za hranicí mých dovedností
tak zbývá ten druhý plech. A děkuji za pobavení, už jsem to dneska potřebovala jako sůl
Jste mi připomněla tu TV insc. kdy I. Janžurová odjíždí do pryč a dcerunce napsala jak naložit s naloženou svící: Denně ji v lednici otoč!!! A milá mladičká Z. Bydžovská denně vyndala zadeklovaný pekáč z lednice otočila ho o 180°(inf. spešl pro vás: kolem svislé osy!!!
***
Jak otočit naruby?
No, třeba jako palačinku v luftu...
...ááá nééébo dát shora na plech vál (to je takové to dřevěné, placaté) nebo další plech a tuto sestavu otočit vzhůru nohama...
...ááá nééébo obouruč na delší straně uchopit PP s plátem, pomalu zvedat skoro do svisla a těsně než plát projeví snahu papíru se pustit (pokud vůbec), tak svižně obrat dokončit...
Roládu sem zkoušela,je vážně užásná a všichni jí chválili děkuji za recept