Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 235 kJ / 3 641 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,82 g |
Tuky | 198,49 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 1,56 g |
Sodík | 475 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 409,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 2: Těsto nalijeme do květináče z pálené hlíny, který si nejdřív zevnitř vyložíme alobalem a pak klasicky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pokud chceme mít dort tmavý, pak do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení - nejlépe holandského typu. Těsta samozřejmě uděláme tolik, kolik je potřeba podle velikosti květináče.
Krok 3: Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér.
Krok 4: Krém rozdělíme na dvě části a do hnědého krému přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort (tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm).
Krok 5: Po upečení vyjmeme dort z květináče, odstraníme alobal a necháme vychladnout. Květináč rozřízneme natřikrát, všechny části pokropíme rumem. Jeden díl naplníme světlým krémem, druhý tmavým a třetí marmeládou.
Krok 6: Rozpustíme polevu a celý dort shora polijeme tmavou čokoládou, po všech stranách, aby to vypadalo jako glazura. Světlou polevou pak polijeme jen horní díl a na některých místech necháme ztéct i na boky květináče. Nakonec dozdobíme květy a listy.
Zveřejněno 8. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Moje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Nejnovější recepty
Krekry s chia semínky
Přidáno před 11 hodinami
Cizrna se zeleninou a houbami
Přidáno před 13 hodinami
Zabaglione s jahodami
Přidáno 1. 6. 2025 18:01
Drůbeží játra na rajčatech s opečenou polentou
Přidáno 1. 6. 2025 12:50
Spicy chicken tenders
Přidáno 1. 6. 2025 11:06
Jednoduché řezy s kakaovým krémem
Přidáno 1. 6. 2025 08:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka
LucieKrou před 2 hodinami
Párečky v těstíčku
Jan Nemec před 3 hodinami
Kuře na paprice
vakl1 před 4 hodinami
Pochoutka z vepřových jater
kimlo před 5 hodinami
Hovězí kližka po burgundsku z trouby
Ditunat před 5 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Jaroslav.gois@gmail.com před 6 hodinami
Toast à la turecká vejce cilbir
Nadja před 6 hodinami
Olejová bublanina
jiri petrasek před 7 hodinami
Hrstková polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Palačinky s jahodovým dipem
KrisZaezemi před 8 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty,
korpus na dort recept,
maslovy krem na dort recept,
dort z pálené hmoty,
recept na dort,
hlína na dort,
dorty s postupem,
recept na korpus,
jak udělat květináč,
dort hlína,
zakladni recept na dort,
tmavý korpus recept,
recepty na dort,
kulate dorty,
kulatý dort recept,
dort recept,
recept dort,
recepty dorty,
recepty do kulaté formy,
recept na kulatý dort
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
marmeláda,
máslo,
smetana,
likér vaječný,
aroma,
poleva čokoládová tmavá,
poleva čokoládová bílá,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek,
máslo,
cukr moučkový,
smetana,
aroma
Komentáře (4)