Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelítková polévka

Tato polévka patří k tradičním pokrmům zimního období a často se připravuje při domácích zabijačkách. Využívá čerstvá jelítka a pár základních surovin, díky nimž vzniká sytá, výrazná a poctivá polévka, která zahřeje.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby namáčení krup

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby namáčení krup)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 989 kJ /
475 kcal
Bílkoviny7,70 g
Tuky21,55 g
Vláknina8,46 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy59,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kroupy nebo krupky předem namočíme přes noc. Krok 2: Ráno je uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Zasypeme ji hladkou moukou a osmažíme dozlatova. Krok 4: Potom ji zředíme vodou a dobře rozmícháme. Přidáme vytlačená jelítka, prolisovaný česnek, trochu majoránky, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Krok 5: Do hotové polévky přidáme uvařené kroupy nebo krupky.

TIP: Zabijačkové hodování

Zveřejněno 16. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jelítková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kR5

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jelítková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kR5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mnam

Přesně takto ji dělám a milujem ji, asi jako všude ...a majoránky a česneku hooodně :-D:yes:

A zase kecám. U nás se podobné říká " prdelačka" a mám pocit, že se jí tak říká téměř v celých čechách. Je bezva a u nás když se udělá, tak dost hutná ( někdy se dává i jitrnice , to zamená 1-2 jelita a 1 jitrnice) a pak se nacpeme k tomu rohlíkama a nebo houstičkama. A když jsou doma udělané z DP tak to nemá chybu.Mňam.

A jéje, zabudla...:-O už to napravujem;-);-)

Terezko, tak jsem dala ten bodík aspoň já, když jsi zapoměla:-)):-D Ta polévka je moc dobrá, taky dělávám.;-)

Polievka je výborná, jednoduchá a pritom chutná. S dobrým chlebíkom alebo pečivom v zime rýchla večera. :yes: Dávam bodík:-D:-D

Tématické fráze:
polévka z jelítek, pečené jelito, polévka z jitrnice, polévka prdelačka, pečené jelito recept, pečení jelit, pečená jelita, domácí jelita, domaci jelita recept, jelita pečení, prdelačka z jelítek, polivka z jelita, pečené kroupy, pečene jelita, jak se peče jelito, jelito pečené, prdelačka, ovarová kroupová polévka, pečení jelita, polévka z jitrnic

Suroviny:
jelito, cibule, kroupy, mouka hladká, olej, česnek, majoránka, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]