Suroviny
Porce: 4 - 5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 928 kJ / 2 851 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 42,00 g |
Tuky | 93,33 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 30 mg |
Sodík | 205 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 457,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hrozinky namočíme do vařící vody, můžeme k nim pro chuť přidat trošku rumové tresti nebo je namočit přímo do rumu. Mléko za častého míchání svaříme s cukrem a odstavíme z plotýnky.
Krok 2: V pánvi rozpustíme máslo (nebo zhřejeme olej) a přisypeme krupici s mletými nebo sekanými oříšky. Za stálého míchání krupici pražíme, dokud trochu nezezlátne (trvá to asi deset minut).
Krok 3: Ke krupici po částech přidáváme mléko a promícháváme, aby nevznikly hrudky. Pak mícháme, dokud se směs nezmění v hmotu připomínající svou konzistencí velmi hustou krupicovou kaši – viz obrázek. Kdo má rád hrozinky a sušené ovoce, přimíchá je do hotové směsi.
Krok 4: Připravené menší mističky vymažeme olejem a naplníme krupicovou směsí. Necháme vychladit a pak skladujeme v ledničce, nám ale halva moc chutná i teplá.
Krok 5: Můžeme podávat posypané praženými oříšky a mandlemi, posypané čokoládou, zkrátka podle toho, jak má kdo mlsný jazýček :-).
Zveřejněno 3. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Oříšková krupicová halva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nmA4
Moje poznámka
Oříšková krupicová halva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nmA4
Nejnovější recepty
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 24 minutami
Jednohubky s dírou
Přidáno před 1 hodinou
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 20 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-meruňková zmrzlina
kremik před 1 hodinou
Tvarohová buchta s meruňkami
EvaSte před 2 hodinami
Levná a rychlá buchta z remosky
Evajira před 2 hodinami
Zeleninová polévka bez zasmažení
trdlo před 2 hodinami
Zelná polévka s klobásou
coolbinsz před 2 hodinami
Špagety s mletým vepřovým masem
Tynaja před 2 hodinami
Pudingová bublanina z 1 vejce
Lucie Kuku před 3 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 3 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
brtna před 3 hodinami
Křehký koláč s tvarohem a malinami
Misa_K před 3 hodinami
Tématické fráze:
halva recept,
halva,
co je halva,
recept na indická halva,
recept na halvu,
recept halva,
jahodova halva,
indicka halva,
krupicová chalva,
halva recepty,
indicka chalva,
co je to halva,
domácí halva,
indicka halva recept,
halva jahodová,
chalva z krupice,
ruská chalva,
co to je halva,
arabska halva recept,
recept na chalvu
Suroviny:
mléko polotučné,
cukr,
krupice dětská,
olej,
ořechy strouhané,
rozinky,
rum,
meruňky,
brusinky
Komentáře (25)
V únoru jsem tuto halvu nesla na ochutnávku do místní "africké" restaurce, kde ji majitel hned zařadil na menu. Během pár dní mi vynadal, že si z něj dělají všichni (samozvaní znalci) legraci, že to žádná hlava není, protože tam není již zmíněný sezam atd. atd.... "Logicky" pak vynadal mně...
Někteří by zkrátka měli více číst a méně kritizovat, ale za mě: asi nemá moc cenu s tím bojovat
Ale tvoj mls sa mi veľmi páči, práve ma začala honiť mlsná.
Toto jsem k halvě zjistila: Halva pochází Arabského slova, tento výraz znamená "sladké". V Indii, Iránu, Turecku a dalších zemích vyrábějí hlavu nejčastěji z krupice. Ve Středozemí, Balkánu zase ze sezamové pasty.